Egy vak ember hogyan képzeli el a világot?
Aki vaknak mondta magát: elszólásokból kiderült, mint pl. "na dehát ha én becsukom a szememet akkor is meg tudom ugyanazt csinálni mint a teljesen vakok". Valakivel találkozott, megdícsérte milyen szépen van felöltözve, félhomályban valakit észrevett, odament a zsúfolt pályaudvaron valakihez kikerülve a csomagokat, stb...
Sokan csinálják ezt vak közösségben, hangoztatják magukról, hogy hát bizony ők teljesen vakok, sokkal ügyesebbek mint más vakok, élen járnak annak hangoztatásában, hogy milyen rendkívül ügyesek, bátrak, "bezzeg a többiek".
Gondolom ez is a fogyatékosság el-nem fogadásának egyfajta módja.
Bocs a hülye kérdésért, de vakok hogyan írnak ide hibátlan helyesírással, ha egyszer nem látják sem a válaszokat sem azt, hogy mit írnak le? Mármint no offense. Az addig oké, hogy számítógéppel felolvasható a szöveg, de a vesszőket, felesleges szóközöket, írásvégi jeleket tudtommal azok sem olvassák fel.
#3: "Embereket is el tudjuk képzelni, de pl. arcvonásokat nem lehet se kitapintani se elképzelni."
Ugyanakkor a saját arcodon érzed az arcvonásaidat, amikor összeráncolod a homlokodat vagy nagyon gesztikulálsz, nem? Tehát valamiképpen ez utóbbit mégiscsak el lehet képzelni.
A betűket, vesszőket, szóközöket mindent olvas (gépeléskor mond is) a beszélőprogram. Vissza is tudjuk olvastatni, amit írtunk. Írásjelek felolvasási szintje külön állítható a programban, valamint az is, hogy nagybetűket jelezze felolvasáskor hangmagasság-változáskor. A billentyűzeten való gépelés meg vakon is megy (titkárnőket is tanítanak vakon gépelni - legalábbis régen tanítottak - úgy tudom).
Amit nem olvas fel a beszélőprogram, azok a képek (ha honlapon nincs róla HTML tag-ben megadott képleírás), vagy ha jön a "kedvencünk," az "írja be a képen látható karaktereket" illetve a "válassza ki azokat a képeket amelyeken jármű/közlekedési tábla/stb látható".
Vannak nem akadálymentes honlapok is, melyekkel nem tudunk boldogulni.
Minden kérdés alatt olvashatóak számunkra is a rá adott válaszok a beszélőprogrammal.
Saját arcomon érzem ha mosolygok pl, ez igaz, de az arcvonásokat elképzelni nem tudom (milyen az, hogy pl. két ember hasonlít egymásra, arcvonások hasonlóak), stb.
Én 3 hónapos korom óta nem látok, de nem teljesen vakultam meg.
Még óvodás koromból amikor még valamivel jobban láttam mint most, maradtak emlékeim a színekről, formákról.
Jelenleg az aliglátók közé tartozom.
Az itt leírtak alapján el sem tudom képzelni, h milyen lehet teljesen vaknak lenni, pedig én se látok sokat:
fényt, sötétséget, tárgyak foltját, árnyékát, a színeket meg meg el tudom képzelni nagyjából.
tárgyakat, állatokat tapintás után el tudom képzelni, szinte "látom" magam előtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!