Ez az érték mekkora dioptriának felel meg?
-0,75 +0,5 cyl.
-1,5 +1,25 cyl.
Jól gondolom, hogy mindkettő -0,25?
Ha hozzáértő vagy, kérlek segíts. Köszönöm.
Nem jól gondolod.
Az elsö érték a dioptria, a második a szemlencse tengelyének az eltérése
Jajj istenem. Az előzőekre ne hallgass, tömény hülyeséget írnak.
Arról van szó, hogy a szemgolyód törőközegeinek a fénytörése nem egyenletes. Nincs egy konkrét fókuszpontja a szemednek, hanem gyűjtővonalakban egyesíti a fénysugarakat. Van a szaruhártyádnak egy laposabb (kisebb törőerejű) és domborúbb (nagyobb törőerejű) komponense. A két törőerő közti különbség a cylinder. Úgy képzeld el, hogy nem olyan a szaruhártyád, mint egy focilabda, hanem mint egy amarikaifoci-labda. Annak is van ugye egy olyan tengelye, ami laposabb (a hosszanti) és van egy domborúbb. Ez alapján a jobb szemednek a fénytörési hibája az egyik tengelyben -0,75D, a másikban pedig -0,25D. Mint mondtam, a kettő közti különbség a cylinder. Ezen kívül van még egy tengelyérték is (fokban), amit nem osztottál meg velünk, ez adja meg, hogy milyen szögben van az eltérés (nyilván nem mindegy, hogy pl függőlegesen van a -0,75D és vízszintesen a -0,25 vagy fordítva, netán teljesen másképp).
(Amúgy az előbb kicsit hazudtam, mert senkinek nem szabályos a szaruhártyája, mindenkinél van egy fiziológiás astigmia, ez 0,5-0,75D általában, de a szemlencse ellentétes irányú (90 fokkal elforgatva lévő) astigmiája ezt kompenzálja. De ez csak zárójeles, az érdekesség kedvéért írtam le.)
4-esnek igaza van.
A cilinder megadható +ban és -ban is.
A te dioptriád úgy is megadható, hogy -0,25 -0,5 cyl
-0,25 -1,25 cyl
-0,75 +0,5 cyl.
Dioptria minimum -0,75; maximum -0,25.
-1,5 +1,25 cyl.
Dioptria minimum -1,5; maximum -0,25.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!