1 mp-ig belenéztem a hegesztébe. Okozhat kárt esetleg?
Sziasztok!
Tegnap este 8 órakor(felsötétben)
Apum hegesztett és pont az ablakom mellett kint az udvaron.
A fény átlósan kB 10mre volt tőlem.
Én bemenetem a szobámba. Indultam volna kifelé amikor a jobb szemem sarkában kB fel másodpercig láttam az ő hegesztésének a fényét.
Azonnal elhuztam a fejem. Kimentem a szobából. KB 1 mp ameddig láttam a kék fényt.
Ezután nem káprázott a szemem. Semmilyen jelenséget nem produkált.
De mégis félek, aggódom. Mert a szobámban félig sötét volt. Folyosón oltottam csak fel a villanyt. (hegesztő eléggé zavarja az áramot. Így emiatt nem oltottam a szobámban fel a villanyt.)
Ez a kis 1mp okozhat valamit?
Féltem a szemem.
Máskor is volt már, hogy véletlenül bele néztem, de akkor nappal volt. Illetve távolabb is volt.
Az ívbe azért nem szabad belenézni és azért használnak védőszemüveget, mert az UV sugárzás miatt megsérülhet a szaruhártya.
De olyan messziről ez nem fog érinteni téged. Esetleg, ha percekig, órákig bámulnád 10 méterről akkor a fény miatt fájna a szemed, de megvakulni nem vakulnál meg. Szóval semmi bajod nem lesz.
Én semmiképp sem szándékozom hegeszteni. Inkább odaadom érte az x összeget. Csinálja meg valaki. Nekem annyit nem ér az egészségem kockáztatása.
Pénzt lehet keresni, de egészséget nem.
Az UV-B a szaruhártyában nyelődik el, az UV-A meg beljebb, akár eljut a retináig is. A hegesztéssel az a baj, hogy tömény UV, így elég káros, szó szerint megég tőle a szem. De 1 mp alatt semmi bajod nem lesz, még közelről sem, nem hogy 10 méterről.
Egyébként a felolt szó totál értelmetlen. Leolt vagy felkapcsol. Ilyen, hogy felolt, nem létezik. Tanulj meg magyarul.
Kedves #7, ajánlom ezt: [link]
Kedves kérdező, minden másban a #7-nek igaza van. Szerintem is hülyén hangzik az, hogy "felolt", de elterjedt, bevett kifejezés, és mindenki megérti, mit akarsz mondani, szóval nem jogos belekötni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!