Hordhatok kontaklencsét 13 évesen?
Persze.
Mint ahogy tangabugyit is.
Azért kérdezz meg egy optikust is, mit javasol, mert vagy 10 féle van (és nem a márkára gondolok)
Nekem anno 14 évet mondott az orvos. Mondjuk leginkább azért, mert addigra megerti a gyerek, hogyne nem szórakozás és felelősségteljesen tudja majd használni. A szemgyulladasom nem játék, amellett hogy iszonyatos fájdalom, simán rá mehet a látás is.
Ha még sosem volt szemüveged, akkor nem fogjak elsőre a lencsét javasolni, mert a szemednek hozzá kell szoknia a korrekcióhoz. A szemüveget leveheted akár 5 percenként is, a lencsét nem olyan egyszerű kiszedni. Én 6 éves korom óta vagyok rövidlátó, 14 éves koromig hordtam szemüveget. Amikor először betettek a lencsét azt hittem megőrülök olyan sokk volt a hirtelen éleslátás a szemüveg nélkül. Hónapok alatt szoktam meg úgy, hogy akkor már egyáltalán nem is éreztem magát a lencsét.
Mindenképp kell szemészeti vizsgálat, hiszen az sem biztos, hogy a szemed egyáltalán alkalmas a lencse viselesre.
Optikában dolgozom.
Hordhatsz, de szemüveg is kell mellé, mert mindig nem viselheted a lencsét. 10 óra viselés után már eléggé elfárad a szem hozzá, mégis csak egy idegen test a szemedben. Tehát ebben a formában igaz, hogy egészségtelen, ha csak azt hordod. 14 év felett szoktunk adni, mert a gyerekek még nem biztos, hogy annyira megbízhatóak ilyen téren, hogy megfelelően ápolják, ha havi lencse, akkor mindennap cserélik a folyadékot, plusz egyáltalán bele mernek-e nyúlni a szemükbe. Még nagyon durva ilyenkor a szemzáró izom fiatal korban, sokan nem bírják nyitva tartani amikor egy idegen testtel bele kell nyúlni a szemükbe. Ezeket gondold át, beszélj a szüleiddel, válasszatok egy optikát. Én személy szerint jobban ajánlom lencsénél az optometrista kontaktológusi vizsgálatot, mint a szemészorvosit. Mindenkettő jó amúgy, de mintha az előbbi türelmesebben vizsgálna, plusz ez a területe.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!