Hány dioptriásnak számít ez a szemüveg? (részletek alul)
Az alábbi értékekkel írtak fel nekem szemüveget:
Jobb szem: + 2,5 -1,0 175 fok
Bal szem: +3,75 -2,75 2 fok
Ami miatt nem értem a dolgot, az az, hogy most mindkét szememre egy +1-es szemüveget hordok, cilinder nélkül és látok is vele. Ehhez képest kicsit furcsa a +3,75 és a +2,5. Bár azt olvastam, hogy a cilindereket lényegében hozzá kell adni, vagy ki kell vonni és ha ezt megteszem, akkor kijön +1,5 és +1, ami már majdnem annyi, mint amit hordok. De gondolom nem ilyen egyszerű. Kérem aki ért hozzá magyarázza el, hogy ez valójában akkor hány dioptria, köszönöm!
Cilinderes szemüveg esetében nem lehet egy számmal leírni a dioptriát, mivel iránytól függően változó erősségű. Ezt nehéz elképzelni, de nagyjából arról van szó, hogy ha az ember szemüveg nélkül egy vékony, mondjuk 15 fokos szögben álló vonalat élesen lát, de a vonal elforgatásával egyre homályosabbá válik, akkor cilinderes szemüveg kell neki.
Az összeadósdiból annyi igaz, hogy a cilinder tengelye mentén a szemüveged erőssége valóban a gömblencse (pozitív) dioptriája plusz a cilinder (negatív) dioptriája. De a tengelyre merőleges irányban az erősség a gömblencse teljes dioptriája. A kettő között pedig átmenet van.
Neked elég vízszintes a cilindered. Azért látsz elfogadhatóan a cilinder nélküli +1-es szemüveggel, mert a betűk olvasását ez az irányú elmosódás nem zavarja annyira mintha függőleges, 90 fok körüli lenne a cilinder. Ha függőleges lenne a cilindered (vagy függőlegesen írnánk :)), akkor viszont a +2.5-ös sima szemüvegre mondanád, hogy egész jó, és a +1-est nagyon gyengének éreznéd. Pedig csak az elmosódás szöge különböző, nem az elmosódás erőssége.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!