PRK lézeres szemműtéttel kapcsolatban mik a tapasztalataitok?
Tavaly műtötték mindkét szememet.
Műtét utáni napokban folyton könnyezett a szemem, fájt is, de azt a pár napot el lehetett viselni. Nekem 3 hét után állt be annyira a látásom, hogy dolgozni tudjak, de még akkor sem volt kellemes sem közelre, sem távolra fókuszálni. Nem is láttam tisztán, csak ha öntöttem a műkönnyet a szemembe.
Fokozatosan egyre jobb lett. 8-9 hónap kellett, mire elérte a látásom a mostani állapotot. Persze jól láttam már 2-3 hónap után, vezetni pedig 1 hónap után tudtam, hiszen a 100% már akkor megvolt, de ma már mindkét szemem 125%-os.
Ismerek olyat, aki már egy hét után is jól látott. Mindenkinél más a gyógyulási ütem, de a végeredmény valami hihetetlen!
Az OptikMednél voltam NoTouch PRK-n. A műtét pár másodperc, nem érzel semmit. A szemtágítótól féltem, hogy rossz érzés lesz, de azt sem éreztem. Műtét előtt szóltak, hogy figyeljem a zöld pontot, ami műtét közben egy nagy szétfolyt homályos pacává vált. Kissé meg is rémültem, rá is kérdeztem közben, de mondták, hogy ez normális, majd a végén kitisztul.
Műtét után fél óra múlva rettentően fájt, kb olyan érzés volt, mintha csípős paprikát kentem volna a szemembe (egyszer a kontaktlencsémet véletlenül csípős kézzel raktam be, azért tudom, milyen érzés :D).
Ez a csípős-fájós érzés két napig tartott, és nagyon fényérzékeny volt a szemem. OptikMednél nincs semmi takaró a szemre, hanem egy lágy kontaktlencsét raknak rá a szemedre, amit a harmadik napon vesznek le.
Két napig tehát bekötött szemmel feküdtem, nagyon nem tudtam semmit csinálni. Algopyrin, cataflam és altató volt a társam, ezt adtak a klinikán. Két nap után elmúlt a fájó érzés.
Két hétig homályosan láttam, aggódtam is. Ezután már mennem kellett dolgozni, és mivel számítógéppel dolgozom, kicsit gázos volt, mert mindent homályosan láttam. Sokat kellett csepegtetni. Kb a harmadik hónapra állt be 100%-ra a szemem, jelenleg mindkettő 125%-os (most vagyok 7 hónapos), de elvileg egy évig még változhat kicsit.
Az első két nap rossz volt, az első egy hónap a homályos látás miatt kicsit kellemetlen, de mindenképpen megérte :).
Nekem is NoTouch PRK volt, 1 hónapja.
Égő fájdalom nálam csak első éjszaka volt, semmit nem aludtam, a Cataflam nem használt, altatóval nem élek, így gyógyszer nélkül üldögéltem végig az egészet, nagyon könnyeztem, feküdni sem esett jól.
A fényérzékenység eleinte nagyon durva volt, teljes sötétségben éltem (jó irányba szúrom a villát? tiszta már a budipapír? hasonló találós kérdések), de aránylag hamar elmúlt, a harmadik nap már egész életképes voltam. Csökkentett fényerővel a tévézés is abszolút élvezhető volt a második naptól, olvasni viszont brutálisan nehéz volt.
Az 1 hetes kontrollon 75-80% volt a látásom, de a 8. naptól már vezettem, 9. naptól dolgoztam, bár akkor még nagyon fel kellett nagyítani, amit fel lehetett. Bő 3 hét után volt egy nagyobb áttörés, mind olvasásban, mind távollátásban, az 1 hónapos kontroll már 125% lett.
Bár árban jóval olcsóbb a PRK mint a Femto High End Lasik amivel engem műtöttek, de én pl már másnap 130%-osan láttam és dolgoztam is, és 1 perc fájdalmam sem volt.
Én nem akartam a munkából kiesni hetekre és azonnali javulásra vágytam. Azért nem a PRK-t választottam.
Nem mindenkinek van választása. Nekem csak PRK lehetett, még az se volt biztos, hogy NoTouch, előtte 5 perccel döntötték el.
Amúgy eredetileg én is femtot szerettem volna, de utólag nem bánom, PRK volt, 300 ezer ft-ot simán megért 1 nap fájalom.
És hatalmas szerencséd volt, én ismerek olyat, akinek femtoval is csak 2 hónap után lett tökéletes a látása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!