Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Mi a velemenyetek a kontaktlen...

Mi a velemenyetek a kontaktlencserol?

Figyelt kérdés

Jovo heten kapok kontaktlencset. Le tudnatok rola irni mindent betegsegek kezelese betenni,kivenni h kell lehet e vele sminkelni, tapasztalatokat. Barmi ami ehhez kapcsolodik.

15/l

2016. júl. 21. 13:10
 1/3 anonim ***** válasza:

Amikor megkapod, akkor megmutatják majd, többször is, hogy hogyan kell. Gyakoroltatják veled kicsit.

Betenni: kiveszed a csomagolásból, a mutatóujjad begyére helyezed, ügyelve arra, hogy ne legyen kifordulva. A másik kezeddel széthúzod a szemhéjadat, lefelé és felfelé, nyilván. Egyenesen előre nézel, a lencsét odailleszted, kicsit mozgatod, amíg nem érzed, hogy jó helyen van. Ha megvan, akkor pislogsz párat, és akkor teljesen a helyén lesz. Ha rosszul tetted be, akkor pislogáskor ki fog pottyanni. Eleinte ez előfordulhat a párszor, ettől ne ijedj meg, csak legyen kéznél a lencséhez való tisztítófolyadék, és minden próbálkozás előtt öblítsd le.

Kivenni: szintén előre nézve, a szemhéjakat széthúzva. Másik kezed két ujjával (hüvelyk és mutató, mutató és közép, ahogy a kezedre áll) a lencsét finoman csippentsd össze, a két oldalát (ne a legszélét) ha befelé nyomod egyszerre, akkor "lecuppan" a szemedről. Ez sem fog mindig összejönni, rá kell érezni a mozdulatra. Ha nem megy elsőre-másodszorra, akkor tarts pár perc szünetet, nehogy bevörösödjön a szemed a sok piszkálástól.

Ja, és tükör előtt gyakorold ezeket, de gondolom ez egyértelmű. :D

Mikor kiveszed a lencsét, mindig le kell tisztítani a hozzá való folyadékban, és a tartóba tenni, amibe ugyanazt a folyadékot kell önteni, és természetesen naponta cserélni, lehetőleg ki is mosni előtte.

Kézmosás nagyon fontos, amikor beteszed, amikor kiveszed, mindig.

Ha valami a szemedbe megy, esetleg sérülést is okoz, akkor a lencsét azonnal ki kell venni és a tokjába tenni. Ezt a lencsét még használhatod később, kivéve, ha a lencse sérült. Ha tisztítás után is azt érzed, hogy a lencse szúr, viszket, kellemetlen, akkor valószínűleg apró repedés van rajta, vagy elkezdett kiszáradni. Ez megtörténhet akkor is, ha még nem telt el egy hónap.

Ha vírus/baktérium okoz valamilyen betegséget, pl. kötőhártyagyulladás, akkor az addig hordott lencsét mindenképpen ki kell dobni, és addig ne tegyél be újat, amíg meg nem gyógyult a szemed. Ilyen esetek miatt jó, ha van szemüveged is tartalékban.

Ha véletlenül valamilyen vegyszer (tisztítószer pl.), vagy bármi más szennyező folyadék kerül a szemedbe, akkor is ki kell venni azonnal a lencsét és kidobni.

A legtöbb szemcsepp nem használható (illetve nem hatékony) kontaktlencsés szemre, viszont vannak külön ehhez gyártott cseppek, amik segítik nedvesen és tisztán tartani.

Éjszakára mindig vedd ki a lencséket, a szemednek kell a pihenés, a lencséknek pedig a tisztulás. De lehet kapni nappali+éjszakai lencsét (pl. Air Optix Night & Day), amit szükség esetén több napon keresztül lehet folyamatosan hordani. A szemorvosod tudja megmondani, hogy a te esetedben hány napig tolhatod ezt ki.

Sminkelni természetesen lehet, az első pár hétben, amíg érzékenyebb a szemed a lencsétől, addig ne vidd túlzásba, de egyébként semmi akadálya. Szemfestékre is érvényes, hogyha a lencsére kerül, akkor azt azonnal ki kell venni és megtisztítani.

Én 8 éve hordok lencsét, előtte 5 évig szemüveges voltam. Nekem nagyon rossz a szemem, lencse nélkül nem sokat látok.

Szerintem a szemüveg rengeteget torzít, kisebbnek láttatja a dolgokat, ráadásul a keret mellett már nem lát az ember rendesen. A lencsével ilyen gond nincs. Kicsit körülményesebb kivenni, mint a szemüveget levenni, de 5 percet megér ennyi kényelem.

Plusz dioptriás változatban is lehet kapni színes lencséket, szóval szórakozásnak is tökéletes.

Ami még hátrány, amiről már beszéltem, ha egy picit megsérül, vagy alámegy egy porszem, akkor jön a könnyezés meg a szemvörösség és megőrülsz, mire kiveszed a lencsét és megnyugszik a szemed.

Mivel még fiatal vagy, a lencse miatt azt hiszem félévente kell majd kontrollra menned a szemészhez, legalábbis nekem így volt.

A tisztítófolyadékhoz általában mindig jár egy tok, de külön is lehet venni, nem árt, ha van tartalék. Folyadékból ne mini kiszerelést vegyél, sose sajnáld, de ne is literest, mert hamar lejár a felhasználhatóságuk.

Nekem a bevált márka az Air Optix, abból is évek óta a Night&Day változatot használom, mert sokszor dolgozom két műszakban. Online rendelem magamnak már egy ideje, van jópár optikás weboldal, ahol MINDENT meg lehet találni. Persze eleinte bízd csak magad a szemészedre, de később már megoldhatod magadnak is a vásárlást.

Most így hirtelen ennyi jutott eszembe, de ha van valami kérdésed, írd nyugodtan. :D

2016. júl. 21. 14:16
 2/3 anonim ***** válasza:
kodan spray-t vegyél kézfertőtlenítésre, mielőtt azsemedbe nyúlkálsz4
2016. júl. 24. 20:39
 3/3 anonim válasza:
Hat ha napi kontaktlencse akkor semmi extra, ha egy honapos akkor meg csak annyi, hogy asszem legalabb 4 orat kell aznia a folyadekban, ha mar egyszer kivetted. Azt is erdemes megtudni, hogy hany oraig hasznalhato a lencsed, bar ha tovabb bent marad egyszer, az sem nagyon gazos. Es ne aludj el benne, mert utana nagyon nem jo felebredni, tokre kiszarad a szemed, es ha nem vagy szerencses, a lencse is felrecsuszik, van errol eleg sok remhistoria, a legdurvabb velem az volt amikor masnaposan fel oran at probaltam a helyere igazitani a lencseket... A sminkeleshez ferfi letemre nem nagyon tudok hozzaszolni... De szerintem az sem nagy extra. Amikor nekem lett kontaktlencsem, en mindig mindent tullihegtem, es 2szer mostam elotte kezet, es fraszt kaptam h elsore nem jott ki... De aztan rajottem hogy ez igy tulzas, nem azt mondom h nem eri meg elotte lefertotleniteni a kezed, de nekem erre sosem volt szuksegem... Az is fontos, hogy eleget igyal napkozben, nekem neha estere teljesen beleszarad a szemembe, es eleg nehezen jon ki, de ezt sem kell tulreagalni... Ha mar benne van a szemedben, akkor ne dorzsold a szemed, akarmilyen faradt is vagy, mert ha kijon azert nem leszel halas... Es ha nagyon erzed hogy szaraz a szemed akkor cseppents bele olyan mukonnyet, vagy probalj meg konnyezni, nekem az asitas ebben mindig segit. Oh, es mielott berakod, nezd meg hogy tiszta-e, mert a legaprobb kosz is borzaszto tud lenni a szemben... Ja es hajra ;)
2016. júl. 29. 01:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!