Ha fehér tehát magyar férfiként a japán származású feleségemtől lesz gyerekem, akkor a gyereknek rendes vagy mongol redős szeme lesz?
3: És a honfoglalás után is keveredtünk ázsiaiakkal.
Látszani fog rajta az ázsiai származás.
A szemhéj alakja több tényezőből tevődik össze. Egyik, hogy a szemhéjat emelő izom hol kapcsolódik a szemhéjhoz. Ha a szemhéj alsó szegélyén, akkor lesz a szem a "klasszikus" mongolredős szem. Ezt a japánok úgy hívják, hogy "egyrétegű" "hitoe" szemhéj:
"Hitoe":
Ha az izom a szemhéj szegélyétől magasabban kapcsolódik a szemhéjhoz, akkor ahogy kinyitod a szemet, a csatlakozási ponton behúzódik a szemhéj, ilyen az európaiak szeme. A japánok ezt "kétrétegű" "futae" szemhéjnek hívják:
"Futae":
(Ez a lány például félvér, az anyja japán, az apja angol)
És végül van egy harmadik fajta is, ami tulajdonképpen a kétrétegű európai szem, a "futae" egy változata. A szemhéj emelő izom a szem szegélyétől magasabban kapcsolódik, emiatt a szem "futae" lenne, ám a felső szemhéj kötőszövete laza, buggyos, ezért rálóg a szemhéjra. Ezt a japánok úgy hívják, hogy "okufutae" "rejtett kétrétegű".
"Okufutae":
Az európaiak között ők azok, akiknek gyerekkorban kicsit mongolredősnek néz ki a szeme, majd ahogy nől európai jellegűvé válik. Majd idős korban a felső szemhéj ismét megereszkedik, és rálóg a szemhéjra ( [link]
--------------------------
Öröklődését tekintve a kettős szemhéjú "futae" domináns a mongolos "hitoe"-val szemben. Az "okufutae" jelleg viszont külön öröklődik.
Vagyis a te gyermeked nagy valószinűséggel "futae" vagy "okufutae" lesz.
A fent linkelt félvér lány például futae, de ez a félvér kislány tipikus okufutae:
És saját tapasztalat: Nekem a férjem japán (hitoe). Az én szemem teljesen európai jellegű. a kislányunk "okufutae". És ha megnézem a saját gyerekkori képeimet, azokon tényleg az én szemem is kicsit mongoloid, és édesapám szemére is rálóg már a felső szemhéj bőre, vagyis valószinűleg emiatt nem lett tiszta "futae".
Persze ahhoz, hogy mennyire tűnik ázsiainak az arc abba belejátszik még sok más is (a szem alakja, orr alakja, haj stb).
Kicsit hosszú lett, de remélem érthető :).
Elnézést, az időskori szem linkje nem működik a zárójel miatt. Ez lett volna az:
Én ismerek oylan ázsiai-magyar szülőpárt,akiknek az 5 gyerekéből kettőnek,bár mandula formájú a szeme,de nem mongolredős. Rajtuk egyébként is kevésbé látszik az ázsiai vonás, (orr,haj) . A másik 3 gyereken egyértelmű .
Szóval szerintem véletlenszerű,és mint látod édestestvérek esetében is nagy lehet a különbség.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!