Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Mennyi időnként menjen egy...

Mennyi időnként menjen egy cukorbeteg ember szemvizsgálatra, hogy biztosan ne legyen semmi látáskárosodása? Kell-e azt mondani a szemorvosnak vizsgálat előtt, hogy cukorbeteg?

Figyelt kérdés

Különben 2-3 évente elég, talán, ha nincs változás.

Más vizsgálatot csinál az orvos, ha cukorbeteget vizsgál?

Ha mégse megy valaki időben, akkor mennyi idő alatt lehet baja a szemének? 6-8-10 év? Vagy akár 1-2 év alatt is?

2016. máj. 20. 17:00
1 2
 11/17 A kérdező kommentje:

A homályos szobában végezhető tesztet még nem csináltam, gondolkozom rajta, hogy hogyan tudom előkészíteni, mi legyen és hogyan gyengén megvilágítva. És még egyenletesen is.

A szemorvosokkal is utána kell járnom, hogy melyik milyen vizsgálatokat végez, mert elég különböző. Legalább 3 különféle megnevezés alatt futnak, és még azon belül is különböző gépeik vannak.

2016. máj. 23. 02:37
 12/17 anonim ***** válasza:

Most csak röviden írok. Az egyenletes felület lehet egy fehér plafon vagy falrész közelebb állva egy fehér ajtó.

A szem vizsgálatáról itt találsz sok információt:

[link]

Ezen a címen lesz egy rács fotója, amit teljes képernyőre kitéve valamilyen kép nézegetőben, jól lehet használni a szem ödéma otthoni vizsgálatára.

[link]

Egyik szemet becsukva kell nézni a közepét és közben ha balra és jobbra elbillented a fejed oldalra a vállak felé döntve, miközben a szemed rajta tartod a közepén, akkor a vonalaknak nem szabad fel majd lefelé vagy balra és jobbra görbülni sehol.

Ezáltal a billegtetés által a rácsnak ugyanaz a vonal a retina más és más területére esik és ha valahol ödéma alakult ki akkor a kiemelkedés és a normál rész között között az lesz a különbség, hogy egyszer felfelé, majd lefelé v. balra és jobbra hajlik a vonal. Ez még inkább megfigyelhető mint a vonal állandó egy irányú ferdülése fixen nézve egyenes fej állással.

2016. máj. 24. 01:54
 13/17 anonim ***** válasza:

Létezik a fudus kamera amihez em kell pupilla tágítás.

Ilyen nem sok helyen érhető el.

Aztán van az az általában a legtöbb helyen elérhető optikai műszeres vizsgálat, ahol réslámpával világítanak a pupillán keresztül a szemfenékre és úgy nézik meg fel nagyítva a retinát.

Aztán van az OCT, amiről már írtam. Azt csak a nagyobb klinikákon használják.

A koleszterin csökkentőt meg azért merem ajánlani, mert először amikor kiderült a cukorbetegségem, akkor kaptam és szedtem. Aztán véletlenül elkezdtem olvasni a benne levő leírást és megrémültem. Azonnal abba is hagytam a szedését. Kb fél évvel később amikor mentem az éves szemészeti vizsgálatra, akkor látták meg, hogy elkezdődött egy szemfenéki kapilláris ér elzáródási folyamat és mikor aneurizmák keletkeztek és mikro bevérzéseket láttak rajta. Következő alkalommal még oda rendeltek vissza a körzeti szemészetre és akkor már tócsás vérzést láttak a korábbi aneurizmák helyén.

Akkor még nem tudtam, hjogy ez azért van mert abba hagytam a sztatin szedését. Elkezdtem ezeket az omega3 kapszulákat szedni és volt amikor kicsit jobb lett és volt amikor anyit romlott megint, hogy már kiesett a látótérből ajtó kulcslyuknyi terület, vagy ha valakit 2 méterről néztem, akkor az egyik szemét már csak olyannak láttam, mint ha ott is a sima arca lenne.

Aztán utána olvasgattam és végig gondoltam mindent, a sztatin szedés leírt esetleges hatásait is. Végül azt próbáltam ki, hogy megint elkezdtem a sztatint szedni. Akkor a szemem elég gyorsan javulni kezdett. Mivel semmi mellékhatását nem tapasztaltam a sztatinnak, ezért megpróbáltam megbeszélni az orvossal, hogy próbáljuk meg a 80 mg napi sztatin adagot. Mellékhatása ennek se jelentkezik, de a szemem rendebe jött.

Ha a szatintól való félelmet választom, akkor ennek fejében az erek lassú de biztos elmeszesedését és a gyors és teljes testre kiterjedő érszűkületet kaptam volna cserébe. Azt lettem volna kénytelen bevállalni.

Egyébként olyan vajat veszek, amire rá írták, hogy omega 3 -ban gazdag. Igaz az drágább, de az ember élete az még drágább, mert abból csak egy van.

Zsírnak a kókusz zsírt használom mindenhez.

Annak kilója 1400,-Ft.

Arra kiváncsi lennék, hogy a sztatinnak tapasztaltad-e valamilyen nem kívánatos hatását, vagy csak a leírtaktól rémültél meg mint akkor én?

Már anyámnak is mondták, ha elolvassa a gyógyszerek mellékhatását és amiatt nem szedi, akkor nagyon rosszat tesz önmagának, mert azok csak olyan eshetőségek, ami esetleg valakinél előforduhat. Le kell írják, különben tájékoztatás hiánya miatt lennének felelősségre vonhatók. De ha nem jön elő, akkor a hatás komolyan meghosszabbítja az életet és úgy élhetünk mint egy egészséges ember.

ha nem szedem a sztatint, már régen megvakultam volna, amilyen ütemben romlani kezdett akkor a szemem. Néhány hét alatt az éles látás területének a szélétől a periféria felé megindult fekete vonal a látótében, aztán másik is mellette nem sokkal és a köztes teröület is kezdett feketedni de először nem teljesen, aztán egyre inkább jelentkezett ez a rémisztő jelenség. Ettől úgy megijedtem, hogy nem érdekelt tovább milyen mellékhatásokat írnak vagy mondanak a sztatinra, de inkább abba pusztuljak bele mint hogy megvakuljak!

Na ez az ami hatott és msot vissza tért a korábban már ieső területre is a látás.

Ami érdekes, hogy miután szedni kezdtem, kb 3 hónap után majdnem vissza állt teljesen normálisan a látás (tavaly előtti év eső néhány hónapja után kezdtem megint szedni). Már múlt év januárjában vissza kellett volna mennem de az itthoni vizsgalat alapján nyugodtan kihagytam. Úgyis látom, he netán jelentkezne bármi.

Ezt sokan nem tudják és inkább megvakulnak de nem szedik a gyógyszert mert mellékhatásokat írnak róla. Már tapasztaltam, hogy milyen a hatása és az csak pozitív de nagyon. Megmentette a szem világát!

A természetgyógyászok azt hangoztatják, hogy a sztatin csak azért van, hogy a gyógyszer gyárak meggazdagodjanak, de ez hatalams hülyeség és hangoztatni meg komoly felelőtlenség olyan emberek szájából, akikben hisznek és esetleg képzett gyógyítóként kérdeznek meg az emberek.

Egyébként most jut eszembe, hogy akkoriban én azért kezdtem el olvasgatni a gyógyszer leírását mert a rádióban hallgattam Béky László műsorát. Bár ne hittem volna neki már az első pillanatban sem.

Így csak a saját káromon tanultam, azon, hogy majdnem megvakultam miatta!. De legalább időben rájöttem. Az ilyen Béky féle kuruzslóknak nem szabad mindent elhinni, még ha olyan nagyon szépen és logikusnak tűnően mondja is el a folyamatokat. Sok mindenben igaza van és általában jókat szokott mondani, de amit néha bele kever (mint a sztatinról amit mondott), az életveszélyes tud lenne ha valaki komolyan veszi, mint akkor én is.

2016. máj. 24. 02:39
 14/17 anonim ***** válasza:

Még valami a szem teszthez ami eszembe jutott.

Amikor tiszta kék égbolt látszik, akkor azon is el lehet végezni ezt a szemfenék fény érzékenységi tesztet.

NAGYON LÁTVÁNYOS!!!

Az ablak mellé kell állni és pár másodpercig becsukjuk a szemünket. majd az egyik szemmel rápillantunk a tiszta felhőtlen bárányfelhő nélküli kék égre, de csak nagyon rövid időre, aztán becsukjuk és néhány másodperc múlva már nyithatjuk megint egy pillantra és megont becsukjuk.

Ilyenkor amikor nagyon romlani kezdett a szemem, akkor nagyon sötét vonal indult el benne. Azután melltte egy másik és később a kettő között is kitöltődött feketére, majd az egész körül egyre nagyobb rész lett feketés, de az erős fényelt ott is érzékeltem, pl amikor egy tv világító kontroll ledjére néztem az csak nagyon kicsi részen esett ki teljesen de nagyobb részen lett sötétebb.

Ez ma már nincs. Vissza jött a látás, amióta szedek a sztatint.

Még vissza térve a kék égbolt tesztre.

Most amikor rápillantok a kék égboltra, akkor ahol régen a fekete foltot láttam, ott egy nagyon halvány bárányfelhőszerű világos fátyolt látok, csak.

Azért milyen jó, hogy szeretek kísérletezni mindennel, még ezekkel is. Különben már vak lennék.

Egyébként nem csak a szem fenék az amit idönként ellenőrizni kell, hanem pl a veséket és a nemesebb belső szerveket, pl a szívet is érdemes évente egyszer ultrahangos képalkotó vizsgálattal megnézetni. A nyaki verőeret szintén.

A magas koleszterin szint alattomosan rombol.

ha már panaszt okoz, akkor már sokszor késő lehet.

Inkább ezektől féljünk ne a sztatintól, mert az éltünk ezen múlik.

Nekem korábban szív billentyű meszesedésem is volt, mert kb 3 év után derült ki a cukrom, így vissza emlékezve a tünetekre aminek akkoriban még nem tudtam az okát.

Olyan mint mindkét lábamon olyan furcsa érzés volt. Bizsergett és mint ha megvastagodott volna a bőr rajta, olyan érzéketlenné kezdett válni mint ha zokni lenne rajta.

Azóta ez is sokat javult. Sőt még akkoriban nem tudtam miért sebesedett ki a nagy lábujjam, de már tudom sőt az is rendbe jött szépen. Igaz, azt polarizált fénnyel sikerült rendbe tennem gyorsan, amikor még nem tudtam, hogy cukrom van és az az oka.

Amikor elkezdtem szedni a megemelt sztatin adagot és persze sokat kerékpározok mellette (heti 60-80 km-t általában egyben), utána egy évvel meglepődve mondta a kardiológus, hogy "a múltkori vizsgálatnál ugye magának meg volt vastagodva a szívbillentyűje? Mert most nincsen!"

Már a legelső vizsgálatkor meg volt vastagodva.

Szóval az is javult ezektől.

A veséket szintén nem engedi tönkre menni a szatin szedése. Különben ott is lassan beszűkülnek az erek és az teszi tönkre, mint az egész test minden részét. Már ha engedjük.

Na jó, megyek aludni!

Jó éjt és holnap szép napot, még ha esős lesz is.

2016. máj. 24. 03:08
 15/17 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen.

Az nagy szerencse, hogy van, akinek nincs problémája a sztatinokkal. Persze, nekem sem volt, csak éppen semmit nem változtatott. Igaz, nem is volt akkoriban sem semmi problémám, a magas koleszterinszinten kívül. De ha 2 év lelkismeretes szedés és szigorú diéta alig változtatott valamit, akkor igazán nem érdemes pl nem enni tojást sem, ami különben az egyik legegészségesebb étel.És még finom is.

Utoljára néhány éve néztem utána a sztatinoknak, mert akkoriban komoly kártérítéseket fizettek embereknek neurológiai károsodások miatt. Kiderült az is, hogy itt az orvosoknak nem kötelező még a nyilvánvaló mellékhatásokat sem jelenteni, regisztrációba vetetni. Sőt, többen kipróbáltuk, hogy páciensként meg olyan bonyolulttá van téve, hogy ember legyen a talpán, aki elég kitartó. És amikor utánanéztem fél év múlva, hogy amit én magam jelentettem, nem is volt a listán. Választ utána sem kaptam, aztán hagytam a fenébe.

Voltak olyan klinikai tanulmányok, amiket félbehagytak, a mellékhatások miatt. Szóval, tényleg, nagyon szerencsés vagy szívós, aki -főleg az orvos által ajánlott adag dupláját- probléma nélkül bírja.

A másik dolog, ami kiderült az állami vizsgálatból itt, hogy vannak orvosok, akik pénzt, rendszeres jövedelmet fogadnak el a sztatinok felírásáért a gyáraktól, de a betegekkel aláíratják, hogy a saját felelősségükre szedik. Nem valami rendes dolog.

Mindegy, én nem fogok sztatint szedni, elég sokat olvastam róla, komolyan meg vagyok győződve róla, hogy még sok hátrányos dolog fog kiderülni róluk. Nekem pont megfelel az egyszerű niacin helyette.

2016. máj. 24. 04:18
 16/17 anonim ***** válasza:

Értem.

Azt meg lehet tudni, milyen mellékhatást tapasztaltál konkrétan magadon a sztatin hatására?

2016. máj. 25. 07:37
 17/17 anonim ***** válasza:

Most olvasom újra, hogy Te is azok közé a szerencsések közé tartozol, akinél semmilyen rossz hatást nem váltott ki a sztatin szedése, csak a leírt és mások által hangoztatott mellékhatások felsorolásától gondoltad úgy (mint én korábban), hogy nem kell szedni mert ha ennyi helyen szólnak ellene akkor lehet benne valami és a vérképen meg nem változtatott mérhetően.

Vérvételre én nem merek elmenni mert iszonyatos tű fóbiám van, ezért nem tudom megmondani, nálam hogy alakult a laborban mért koleszterin értéke.

A vércukor méréséhez szükséges bökő toll szúrását még elviselem, mert azt nem érzem, ha mellette megnyomom a körmömmel az ujjam végét. :)

Egy dolgon mérem le a sztatin hatását, magamon bárki bármi mást is mond.

Azon, hogy a diabétesz szövődményei hogy reagálnak a hatására.

Nálam (szerintem nem csak nálam) a sztatin szedése életet ment.

Ehetek mellette mindent kis mértékben ahogy megkívánom ami koleszterint is tartalmaz.

A tojás evése az szinte rendszeres.

A legtöbbször úgy eszem meg a zöldséglevet, hogy még kicsit forrón bele ütök egy nyers tojást és jól elkeverem benne a sárgáját.

Szoktam ropogósra sütött szalonnát is enni időnként egy keveset és közben figyelem a legérzékenyebb koleszterin indikátort, a saját retinám állapotának a változását.

Amióta így szedem a sztatint, csak előnyére változik minden. A koleszterin vérben mért szintjéről sajnos nem tudok infót adni a korábban leírt ok miatt, csak az elért eredményeket látom a szó legszorosabb értelmében.

A sztatinról meg hogy ki mit mond (itt nem rád gondolok), és milyen lehetséges mellékhatás van leírva az útmutatójába az csak annyira érdekel, hogy mennyire veszek észre magamon ilyen mellékhatásokat.

Mivel egyáltalán semmit nem tapasztaltam belőle, mint ahogyan te sem, ezért jóval fontosabbnak tartom, hogy a szemeben jól érzékelem az erek csökkenő meszesedésének a mértékéből, a javulásából, hogy nem árt de nagyon sokat segít.

Az urbánus legendákat meghagyom azoknak akiket érdekel.

(ne vedd kizárólag magadra, mert már mástól is hallottam hasonló, valódi megtapasztalt mellékhatás nélküli, csak a hallottakra alapozott tartózkodásról.)

Sőt még én is így voltam ezzel, amíg nem kerültem választás elé.

Egyik alternatíva az volt, hogy megvakulok és tele leszek egyre növekvő mértékben érszűkülettel vagy sztatint szedek. Inkább ezt, az életet választottam, írjanak róla bárhol bármit is.

2016. máj. 25. 10:37
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!