Új szemüveg - túlkorrigáció?
Arra gyanakszom, hogy túl nagy dioptriát (minuszos) kaptam.
Fáradt voltam már, valamit mondott az optikus, hogy nem szokták a nagyobbat adni, de még próbálgattunk 2 között, végül a nagyobbik (negyeddel nagyobb) lett.
Ezzel azt hiszem, mindent élesen el tudtam olvasni a táblán.
Sokkal nagyobb keretű mint az előző szemüvegem, így nagyon fura volt.
Viszont: lakásban sokszor fura a közlekedés, ritkán kicsit bizonytalan az egyensúlyom, vagy mellényúlok a kilincsnek. Ez még lehet csak a nagyobb keret miatt van. De mintha többször fájna a fejem, és "nyomás" szerűt érzek néha a szemem mögött, fáradt..
Lehetséges, hogy túl nagy dioptiát kaptam?
Mit ajánlotok, én már nem bízok egy szemész/optikusnak sem.
Egyébként nem kéne szólnia, hogy közelre is kellene egy kisebb dioptriás szemüveg, gépezés, olvasás közbenre? Vagy rosszul tudom?
Kár, hogy semmi hasznos információt nem írtál le, így még tippelgetni is nehéz.
Ha még csak néhány napja - egy hete körül hordod az új szemüveget, akkor teljesen normális. Meg kell szokni, még akkor is, ha változatlan a lencse erőssége. Ha változott, akkor még tovább tarthat ez a folyamat. Ha 2-3 hét alatt sem sikerül megszokni, akkor valószínűleg tényleg nem lesz jó, vissza kell menni.
Az sem mindegy, milyen erősségről beszélünk. Mert egy feles meg háromnegyedes lencse között többnek érzed a különbséget, mint egy tíz vagy egy tíz és egynegyed dioptriás szemüveg között.
A két szemeden egyforma a lencse? Cilinderes?
És közelre miért kéne másik szemüveg? Ebből a szempontból a korod sem lenne mindegy, mert egy időskori szemromlásnál már lehetnek más szempontok is, lehetne multifokális vagy bifokális lencse, stb.
erős tippem, hogy inkább a fókusztávolság lett elbaszarintva
én 32 éve vagyok szemüveges, soha nem kellett "megszoknom" az új szemüveget, mert vagy láttam benne vagy kiderült, hogy el lett rontva
vagy már a próbán kiderült, hogy amit a szemorvos fel akar írni, az nem jó, mondjuk egyiket se sikerült meggyőznöm róla, hogy ne akarjon olyat felírni, ami szerintem nem jó és nem fogom megcsináltatni. Persze a saját optikusom megoldotta, minden előzetes info nélkül, aztán amikor odaadtam neki a dokik receptjét, akkor kicsit meglepődött.
Azóta szerencsére találtam normális orvost is, de elsősorban csak szembetegséggel járok hozzá, nem szemüveget iratni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!