A vak emberek mit "látnak"/érzékelnek?
Sokuknak van valami látásmaradványa, amivel azonban nem tud tájékozódni, ezért vak.
Sabriye Tenberken például nem feketeséget lát, hanem fényt lát.
Én színes foltokat látok. Minden féle színűeket. Nálam még nem haltak el teljesen a látóidegrostok, ezért nem a teljes sötétség az, amit látok.
A színes foltok nem a tárgyak színes foltokként történő látása. Ezek valami belső foltok, ha becsukom, ha kinyitom a szemem, ugyanazokat a foltokat látom.
A vakság és a mozgássérültség két különböző dolog.
Hogy hogy tudom használni a számítógépet, nem fogom neked leírni, nézz utána.
Persze ha nem ilyen stílusban szólítottál volna meg, akkor megkíméltelek volna eme apró fáradozástól.
És az hogyan működik ?
Tegyük fel, hogy ezt a mondatot most felolvassa neked, (szóval értelmezed a mondatot)
És a választ nem gépeled be, hanem a hangod alapján a számítógép értelmezi és beírja amit mondasz. ?
A képernyő tartalmát felolvassa. Ehhez a billentyűzetet használom. Azzal navigálok oda, amit fel akarok olvastatni. Ha én akarok beírni valamit, akkor simán billentyűzettel írom, nincs hangfelismerés. Amit írok, azt folyamatosan mondja vissza a program. Betűnként, szavanként, ahogy beállítottam. Vissza is tudom olvastatni a beírt szöveget.
Két képernyőolvasó program van leginkább elterjedve:
ez az egyik. Ez ingyenes, de gépi hangja van eléggé.
Jaws for windows. ez a másik. Ez nem ingyenes, de a hangja viszont eléggé kiforrott. A honlapról le lehet tölteni az ingyenes 40perces demo verzióját is.
( csak ha esetleg kíváncsiságból ki akarnád próbálni, hogy is működik egy ilyen program )
köszi hogy válaszoltál,
Nyomtam neked egy zöld kezet :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!