Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Mik ezek az "alakok" a szememben?

Mik ezek az "alakok" a szememben?

Figyelt kérdés

A probléma már nem ma kezdődött és kialakulásának okát sem mára tenném, úgy vélem évekkel ez előtt történhetett. Pontosan nem tudom mikor kezdett el jobban zavarni, de talán úgy néhány hónapja, bár mondom szerintem évekkel ezelőtt alakulhatott ki.

A panaszom: mikor mozgatom a szemem, különböző helyekre nézek/ fókuszálok elkezdenek mozogni bizonyos alakzatok a szememben, de pontosan addig mozognak, míg a szememet egy másik tárgyra fordítom. Tehát félrenézek egy 10 cm-re levő tárgyra és azok az "alakzatok" is odamozdulnak, de nem mászkálnak tovább. Olyan mintha a szemlencsémbe lennének ezek "beégve. Az alakzatok formája olyan, mint a régi 100 Wattos villanykörte izzószálja. Mindegyik olyan mint vagy egy teljes izzószálalak, vagy mint egy része, pl a fele. Ezért mondtam, hogy évekkel ezelőtt alakulhatott ki, mert fiatalkoromban többször véletlenül belenéztem közvetlen az izzószálba.

Az egyik kérdésem, hogy lehetséges-e ez, hogy beleégjen valami a szemlencsébe? Vagy a mögötte levő retina idegei sérültek meg akkor annyira, hogy ott már csak ezek az alakzatok vannak? De akkor miért van, hogy a szemem mozgását követik a formák? És ha régebben történt évekkel ezelőtt, akkor miért csak pár hónapja zavar ez engem egyre jobban (néha azt érzem, mintha egyre több lenne és van hogy, mintha ez a ferde izzószálalak kiegyenesedne). Vagy ez valamilyen szembetegség, aminek az említett panasz a tünete?

Orvosnál még nem voltam vele. A családomban előfordult többször is a glaukóma nevű betegség apai ágon, nem tudom ez segít e a betegség beazonosításában. Jelenleg mindkét szemem -3.00 dioptriás.

2015. febr. 14. 12:20
 1/5 A kérdező kommentje:
Még annyit tennék hozzá, hogy eleinte reggel zavart, fényesebb szobában kúsztak az alakok, de most már az utcán is egyre jobban zavar és van hogy a nap teljes egészében.
2015. febr. 14. 12:25
 2/5 anonim ***** válasza:

Nem erre gondolsz?

[link]

Ez a ,,szálló legyek" nevezetű jelenség, és mindenkinél előfordul normálisan. Az üvegtestben úszkáló fehérje természetű anyagok okozzák, főleg akkor látszanak, ha valami világos, fényes dolog felé nézel.

Ha viszont nagyon zavar, vagy kezd megnőni a mennyiségük, menj el orvoshoz, mert utalhat kóros folyamatokra.

2015. febr. 14. 12:30
 3/5 anonim ***** válasza:

Üvegtesti foltok ezek szerintem.Szinte mindenkinek van, valamilyen mértékben.Ezek apró "szennyeződések" a szemben.Bármilyen alakzat lehet ez.Semmiképp nem attól van, hogy néha belenéztél a villany izzóba.Glaukómának nem ez a tünete.

Viszont ezek a foltok rövidlátóknak gyakoribbak.Sokat nem lehet tenni ellene,orvos írhat fel rá nagy dózisú c vitamint, de sokra nem mész vele.Ne figyelj oda, akkor kevésbé fog zavarni.Viszont ha hirtelen felszaporodnának a foltok, akkor menj szemészhez.

2015. febr. 14. 12:37
 4/5 anonim ***** válasza:

Szerintem is a floaters lehet, bár, ha zavar, inkább menj vele orvoshoz. Szerintem nem annyira normális dolog ez, az, hogy ártalmatlan legtöbbször, azt elhiszem, de azért se tartom normálisnak vagy természetesnek, mert nekem csak 34 évesen jött elő. Ez inkább öregedéssel, elhasználódással függhet össze. Biztos van, akinek öröklötten gyengébb a szeme, és minden szir-szarra jobban hajlamos.

Nekem csak két-két pötty van a szememben, jobb és balnál pontosan ugyanúgy szimmetrikusan. De csak akkor veszem észre, ha a fehér ajtónkat nézem, vagy a fehér zuhanyfüggönyt.

2015. febr. 14. 12:41
 5/5 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen a gyors válaszokat. és, igen valószínűleg ez lesz a magyarázat rá.
2015. febr. 14. 12:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!