Előfordulhat, hogy némely LED zseblámpák fénye annyira erős, hogy bántja a szemet?
Nemrég vásároltam egy LED égős zseblámpát és úgy vettem észre mintha a fénye annyira erős lenne, hogy ahová világitok vele mintha visszaverné mindenhonnan a fényt
Lehetséges, hogy túl erős LED fény visszaverődik a felületekről és bántja a szemet?
A LED nagy segítség a világítástechnikában, többek között forradalmasította a zseblámpaipart is..
Baromi erős fény(lehetséges) a jóminőségő LED lámpákkal, viszonylag barátságos elemhasználattal..
Ennek bizony veszélyei is vannak...példul vakít..mondjuk visszaverődve kevésbé, de azért egy jobb lámpa az vakít..
belenézni meg nagyon veszélyes.
a gyerekeimnek csak azt a gagyibb sok picike LED-es lámpát adom a kezébe, mert a "rendes" az maradandó kárt okozna, úgy mint a lézer...
Nem belenézni gondoltam a LED lámpába
Mondjuk a falra odavilágitani vele és elképzelhető e, hogy a falról visszaverődik olyan erős fénysugár, hogy az roncsolja a szemet?
Az szerintem nem okoz gondot, ha nem tartósan nézed a sötéthez szokott kitágult pupillával a fény kört.
Sötétben jóval érzékenyebb a szemünk a kisebb de erős fényekre, mert a pupilla kitágul. Igaz, az erős fénytől megint szűkülni fog, de jobb tartósan nem nézni azt ami bántóan erős. A szem így védekezik ellene, hogy reflex szerűen elkapod a tekinteted.
Igaz, a nappali fény jóval erősebb, de mivel az nagy területet bevilágít, ahhoz tud alkalmazkodni a szemünk és beszűkül a pupilla.
Ezzel szemben pl egy 100-200 milliwattos lézer fénye kis pontba fókuszálva, már okozhat szem károsodást még így is, ha a kivetített füstölgő pontot nézed, akár egy fekete felületen is, ahonnan kevesebb fény verődik vissza.
Ez itt csak 30 mW:
https://www.youtube.com/watch?v=uHl5OrsmDio
Ami ellen tiltakozik az ember szeme, azt nem szabad erőltetni. Viszont ennyire kicsi pontnál nem biztos, hogy megérzed azt, hogy túl erős.
Itt egy 3X10 Wattos bringa lámpa fénye:
https://www.youtube.com/watch?v=mGLKpscbXD4
Ez, amikor egy méterről megvilágít egy fehér ajtót, akkor sem zavaróan erős. Talán mert elég jó a széttartása. Nappal is megnéztem egy ház falán és a kezemen is, és kb 10-15 centiről látszik olyan erősnek a megvilágított területen, mint a napfény által lenne megvilágítva. Közelről este ugyanez már zavaró lenne, ezért nem nézegetem úgy olyankor.
Köszönöm!
Érdekes mert én ilyet nem tapasztaltam még zseblámpánál, hogy a falra vetitett fénycsóva bántaná a szemet de valószináleg túl erős a fénye a ledeknek
Még néhány kérdés, hogy tisztán lássunk:
Ez milyen elemről működik.
Hány Wattos lehet,
vagyis milyen áram folyhat az elemekből?
Hány és milyen elem való bele?
Esetleg valamilyen akkuról működik.
Mekkora az a fény folt, ami annyira erős?
Milyen távolságból világítasz a falra ilyenkor?
Hátha legalább meg tudjuk saccolni a teljesítményéből a fény erejét.
Pontosan nem találtam meg de ezek hasonlók,
Egyébként a zseblámpa két ceruzaelemmel működik és 3 viszonylag nagy LED égő van a lámpa fejében
Ha két ceruza elemmel működik, akkor csak nagyon szűk fény széttartás esetén lehet akár csak kicsit is erős a fénye.
A kettő 1.5 Voltos elem egyébként is csak elektronikus trükkel tudja kiszolgálni a fehér ledet és nem sok ideig, ha elég erős fényt állít elő. Szóval az annyira nagyon nem lehet erős.
Egyébként úgy is ki lehet próbálni amikor süt a nap, akkor a kezeddel csinálsz árnyékot egy kis helyen és azt a területet megvilágítod az elemlámpával. Megpróbálod megsaccolni milyen távolságból világítva látszik hasonló erősségűnek az így megvilágított terület.
Nálam 10-15 centiről hasonló a fényerő a napfény által megvilágított területtel. Annál a kicsi elemről működő lámpánál nem lehet annyira erős a fény.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!