Kontaktlencse vásárlásánál melyik a fontosabb szempont? A lencse víztartalma vagy oxigénáteresztő képessége?
Figyelt kérdés
Mert ha a víztartalma nagyobb, akkor az oxigénáteresztő képessége kisebb, és fordítva...2010. jan. 6. 10:15
1/2 anonim válasza:
Én úgy tudom minnél nagyobb a víztartalma,annál nagyobb az oxigénáteresztő képessége,de lehet hogy rosszul tudom.
2/2 anonim válasza:
A lágy kontaktlencséket hidrogélekből készítik, amik vízzel telt zselé formában vannak. Víztartalmuk 38-74% között változik. Ez egy elég fontos adat, mert utal valamelyest az anyagon átengedett oxigén mennyiségére (Dk)Nagy víztartalom, nagy Dk. Viszont hasonlóan fontos a lencse vastagsága is, ezért Dk/t adatot tüntetnek fel a lencsék dobozán adatlapján. (a "t" a lencse vastagsága). A kettő paraméternek (víztartalom és vastafság) kell optimálisnak lennie ahhoz, hogy egészséges és kényelmes is legyen a kontaktlencse viselése.
Az oxigénmennyiség, ami át tud jutni a kontaktlencsén kritikus, mert a szaruhártya oxigénellátása múlik ezen (nincsen erezete a szaruhártyának, tehát ott nem kaphat oxigént)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!