A lézeres szemműtétnek tényleg nincs értelme?
Az egyik szemem -1.25-ös, a másik -1.75-ös. Nem olyan nagy dioptriák, de ahhoz elég hogy ne boldoguljak szemüveg nélkül, amit immáron 10 éve hordanom kell. Mostanában nagyon hajlottam a műtét felé (kontaktlencsét próbáltam, nem bírja a szemem), és majdnem elcsábultam, de aztán megláttam ezt a statisztikát: [link]
Erről miért nem hallani sehol, hogy utána így visszaromlik a szem?
Áhá...már megérte feltenni a kérdést,még ha mellékesen az is kiderült hogy hülye vagyok, mert azt hittem hogy az 1.25 az dioptria... xDDD Így rákeresve sem sikerült teljesen értelmeznem mi az a visus, de így nagyon egyszerűen lefordítva ha egyesnél nagyobb szám van, azok tökéletesen látnak, tehát az a "0-ás dioptria".
és akkor a 0.65-ös kb milyen lenne ily' módon "lefordítva"?
elnézést az értetkelnkedésért
A nyers visus azt jelenti, hogy korrekció (szemüveg) nélkül hány százalékát képes az illető leolvasni a táblának. Aki az egészet, annak a visusa 100%, vagyis 1. Az 1,25-ös visus azt jelenti, hogy még azokat a kukac számokat is látja lent, amiket egy átlagos ember nem, ezért ez 125%-os látásélesség.
Akinek a visusa 0.5 , az a tábla közepéig, tehát a felét tudja leolvasni. (50%)
Ó je, végre láthatom értelmét annak, hogy 4 napja szemészetet tanulok:D
A visus a látásélességet, a szem felbontóképességét jelöli. Tulajdonképpen azt mutatja meg, hogy milyen távol kell lennie két pontnak egymástól ahhoz, hogy még különálló pontoknak lássuk őket.
A legkisebb látószög, amelyből érkező két tárgy képét a (normális látású) emberek meg tudják különböztetni, 1 szögperc.
Hogy értsd is, itt ez a kép: [link]
Az F és G betűkkel jelölt vonalak által bezárt szög a látószög.
A visusnak a mérésére használják az ún. Kettesy-féle táblát. Így néz ki:
A táblán a betűk/számok úgy vannak megcsinálva, hogy normális látás esetén, meghatározott távolságról az ember pont 1 szögperc alatt lássa.
A legfelső számnál ez a távolság (tehát ahonnan még normális látású ember pont el tudja olvasni) 50 m. Az alatta lévő számnál 30 m, alatta 25 m, majd 20, 15 stb.
A visusnak az értékét pedig törtben szokták kifejezni.
A tört számlálója az aktuális vizsgálati távolság szerepel (ami Magyarországon 5 méter, minden rendelőben ilyen messziről végzik a vizsgálatot), a nevezőben pedig az, hogy normális látású ember hány méterről látná a jelet.
Magyarul ha a páciens csak a legfelső számot látja 5 méterről, amit normál látású ember 50 méterről látna, akkor a páciens visusa 5/50, azaz 0,1.
Mindezekből következik, hogy normális látás esetén a visus 1.
Ha valakinek 1 feletti a visus, az azt jelenti, hogy a látása még a normálisnál is jobb, azaz a páciens még a tábla legalsó sorát is el tudja olvasni. (Pedig azt amúgy normál látású nem látná).
Megjegyzés:
A korrigált visus az, amit pl. szemüveggel maximálisan el tudunk érni, a nyers pedig az alap.
Az általad linkelt táblázatban mindig a legutolsó oszlopot kell nézni, azaz hogy a legutolsó kontrollon milyen volt a nyers visus.
Még egy megjegyzés: ezek alapján viszont arra már ötletem sincs, hogy hogy jöttek ki ilyen brutálisan alacsony nyers visusértékek a műtét előtt:D
Gyanítom elírások, vagy tényleg nem tudom...:D
Jah, persze, közelebb viszik a táblát, meg fekete tábla előtt ujjakat mutatnak. Mérni lehet, csak olyan hihetetlenül kicsinek tűnt:)
De most, hogy jobban belegondolok, én se tudnám egy szemmel elolvasni a legfelső számot sem:D
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a válaszát, végre megvilágosodtam :D
Avagy a válasz a kérdésemre hogy nagyon is van értelme a műtétnek. Mostmár csak a pénzt kellene végre teljesen összegyűjtenem =)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!