Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Ez asztigmia? Bővebben lent

Ez asztigmia? Bővebben lent

Figyelt kérdés
2-3 éve feltűnt, hogy a bal szemem sokkal rosszabb, mint a jobb. Suliban ugye szoktak lenni ezek a szemvizsgálatok, hogy el kell olvasni a táblán a betűket. Na, nyolcadikban még simán elolvastam őket ballal és jobb szemmel is, de most, 10.-ben a bal szememmel semmit sem láttam. Homályos volt az egész. A jobb szemem tökéletes. Elmentünk szemészetre, írtak fel szemüveget. A bal (rossz szemem) lencse -1.75 cilinderes, a jobb +0.5 sima. Igazából mindig kellene hordanom, de mióta felírta az orvos, csak akkor használom ha gépezek, vagy tévézek, mert amúgy a látásom tökéletes, csak ha fél szemmel kell nézni, akkor rossz. Nem tudom, hogy most ez asztigmia-e, vagy valami más betegség, mert azt olvastam, hogy az asztigmia gyerekkorban már jelen van, de mondom, nekem ez kb 2 év alatt alakult ki.

2013. szept. 3. 17:49
 1/3 anonim ***** válasza:

", mert amúgy a látásom tökéletes, csak ha fél szemmel kell nézni, akkor rossz. "

Hát persze, mert ha két szemmel nézel az agyad a jó szemből jövő képet használja. Szépem lassan a gyengébbik szemet elnyomja, tompa látóvá válsz, csak az erősebb szemedet használod. A szemüveget állandóan kellene használni, mert a gyengébb szemed aztán évek múlva csak segítő szem lesz és azt mondja majd a szemész, hogy nem kell használnod szemüveget, mert nem érdemes, mert nem javítható a szem látásélessége már lencsével. Így alakul ki a felnőttkori amblyopia , azaz a tompa látás. Szóval magadnak teszel jót, ha állandóan használod a szemüveget. Ezt a két szemed adta a jó Isten, több nincs, ebből kell gazdálkodni jobb esetben 80-90 évig.

2013. szept. 3. 18:42
 2/3 anonim ***** válasza:

Mivel cilinderes a szem, ezért jelen van az asztigmia is. De jobb lenne, ha kontaktlencsét hordanál, mert a két szem egyike rövid-, a másika távollátó.

A különbség mértéke még nem éri el az anizometrópia mértékét, de ha tovább romlik, akkor még lehet:

[link]

2013. szept. 3. 20:18
 3/3 A kérdező kommentje:

De ez vajon mitől alakulhatott ki nálam?

Amúgy egy darabig hordtam egész nap, de ha pl suliban a táblát kellett néznem, sokkal rosszabb volt, mint szemüveg nélkül. Azóta csak mondom, gépezésnél használom. Nem sokára majd megyek szemészetre, és megkérdezem a kontaktlencsét.

2013. szept. 4. 20:59

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!