Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » A térlátás hiánya mégis miben...

A térlátás hiánya mégis miben nyilvánul meg?

Figyelt kérdés

Tegnap voltam szemészeten, kiskorom óta kancsal vagyok, és most jöttem rá, mint a doki rámutatott, hogy egyébként nincs is térlátásom. És, hogy ez általános, kancsalság esetén.

Ez számomra új információ volt, mivel azon túl, hogy a 3D mozikban nem sok különbséget érzékeltem a sima filmektől (én simán azt gondoltam, hogy a mozifilm a béna :D) semmi egyébben nem érzem magam hátrányban.

Szóval tulajdonképpen fogalmam sincs, hogy mit kéne másképp látnom, vagy mások vajon hogy látnak, ha nem így, én is látom mi van közelebb/távolabb.

Olvasgattam a neten róla, de nem jövök rá, hogy mi az amit én másképp látok, hisz jól látok, nem szoktam nekimenni semminek, vagy ilyesmi.

2013. aug. 28. 11:16
 1/6 anonim ***** válasza:

Nekem sincs térlátásom (gyerekkori kancsalságból kifolyólag). A 3D moziban én is hülyén néztem hogy minek örül mindeni annyira :) Emellett még rajzolásnál jött elő a dolog. Valahogy nehezen vagy sehogy sem sikerült a tárgyakat normálisan térhatásúra rajzolni. Persze tanulható valamilyen szinten de a rajzaim valahogy mindig "sántítottak" :S A másik, hogy ha egy tárgy nem a háttértől eltérő színű akkor nem mindig tudom megállapítani, hogy hol is van a térben.

A hétköznapokban nem sok vizet zavar mivel gyerekkortól megszoktam a dolgot. Tényleg az első igazi "pofon" a 3D film volt. Kicsit úgy éreztem, hogy kimaradok valami nagyon szuperből :S

Hogy mit láthatnak akiknek van térlátásuk? Láttam még valahol neten egy olyan képet amit lehetett forgatni valamilyen szinten. Így már látszott, hogy mi van előtérben, háttérben stb. Úgy képzelem valahogy így láthatnak az emberek normálisan.

2013. aug. 28. 11:47
 2/6 A kérdező kommentje:

Jé, ez lehet nekem is, sose tudtam méretarányosan lerajzolni tárgyakat, valahogy "nem ment", hiába követtem a vonalakat, túl nagy lett valami, vagy túl kicsi, vagy valahogy nem illett össze, pedig szépen tudtam rajzolni a részleteket, míg mások az ákom-bákom rajzukkal is méretarányosan tudtak lemásolni mindent. Na erre pl nem is gondoltam.

Nekem ilyen szín-problémák nincsenek, vagy legalábbis nem tapasztaltam.

De köszönöm a válaszod! :)

2013. aug. 28. 23:47
 3/6 anonim válasza:
100%
Nálam például labdajátékoknál testnevelés órán tud kellemetlen lenni a térlátás hiánya miatt való bénázásom... de szerintem ezt megszoktuk mi már.
2013. szept. 30. 00:53
 4/6 anonim ***** válasza:

rajzban/tesin és 3d-nél jött elő.

Nekem sincs. Rajzban ugyanez volt mint neked. Amikor láttam a papíron, hogy a vonal úgy előrébb nyúlik a "térben" és kérték, hogy rajzoljam le, akkor sose tudtam, mindig annyit kérdeztem, hogy hát de hogy rajzoljam le?...

Tesin röplabdánál eléggé visszajön. Nem tanuljuk amit kellene, mert nem férünk el. Sokszor van az, hogy jön a labda, és melléütöm, vagy nem tudom megállapítani a magasságát, ezért sokszor csak későn kapcsolok. Ami még szembetűnő a foci a tv-ben. Ha a labda a képernyő tetején marad akkor távol van, ha az alján akkor közelebb van a labda. De itt érzékelem, hogy tényleg nincs.

3D mozi az meg... Annyi, hogy élesebben látom a 3D szemüveggel mint nélküle, de egyébként semmi különbséget nem látok...

Meg elvileg a matekot nehezebben értik meg azok akiknek nincs térlátásuk, és ez nálam hatványozottan igaz.

2015. nov. 17. 20:23
 5/6 Matee1999 válasza:
Nálam az orvosi alkalmasságin állapítottak meg térlátás hiányt (2D-s rajz illúziót kellett volna térbelinek látnom), pedig nekem sincs gondom ezzel, a tárgyakat normálisan látom a térben, tériszonyom is van, illetve én rajzolásnál is problémamentesen rajzolok 3D-ben, illetve én még a 3D-s mozit is térbelinek tudtam érzékelni
2018. dec. 17. 10:00
 6/6 anonim ***** válasza:
lusta szem miatt van elvileg
2022. szept. 22. 15:41

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!