Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Miért látok jól, ha nyomom a...

Miért látok jól, ha nyomom a szemem?

Figyelt kérdés
1,25ös kontaktlencsét használok. ha nincs bent, egyáltalán nem látom a kiírást pl. a hír tv-n alul, vagy bármit. de ha megnyomom akár csak az egyik szemem, úgy hogy letakarom a másikat, kiélesedik a látásom annyira hogy el tudom olvasni azt, amit két szabad szemmel nem. ez miért lehet? és ez működik a másik szememnél is.. nem érte, ha megnyomom miért látok élesen?:(
2013. máj. 18. 01:34
 1/4 anonim ***** válasza:
Fú hát ez elég furán hangzik, mintha nem lenne megfelelő a szemedben a nyomás. Lehet el kéne nézned a szemészetre hátha tudnak valamit mondani.
2013. máj. 18. 08:28
 2/4 anonim ***** válasza:
A szem fókuszát az alakja határozza meg. Változtatod az alakját nyomás közben..
2013. máj. 18. 08:41
 3/4 A kérdező kommentje:
nekem is furcsa, hogy a szemhéjammal egy kis nyomás hatására sikerül egy olyan pontot elérni, hogy kitisztul a kép. fogalmam sincs mitől lehet, de érdekes
2013. máj. 18. 15:19
 4/4 anonim ***** válasza:

Azt hittem leírtam.

Fizika: optika. A szem egy lencse. A kintről érkező fénysugarakat fókuszálja: pontosan az ideghártyára. Ha jól fókuszál -> éles a kép.

Ha 'rossz' a szemed, akkor fókuszálási hiba van (meg van más szembetegség is, nekünk fókuszálási hibánk van, távol- vagy rövidlátás). A fókusz hibáját manuálisan, a szemed enyhe nyomásával ki tudod korrigálni, azaz bár a szemed nem fókuszál pontosan, de még kézzel rásegítesz hogy a fénysugarak PONTOSAN az ideghártyádra összpontosuljanak (hibás szemnél éles kép vagy az ideghártya előtt, vagy mögött jelenik meg ezért az idegek már nem pontos, elmosódott képet érzékelnek).

A szemüveg is ezt teszi, akkor nem a szemed formáját változtatod hanem amennyivel félrefókuszál a szemed, annyival eltolja a képet már a szemüveg lencse.

2013. máj. 18. 19:13

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!