Szemüveges vagyok, mindig kelk hordanom, de én nem szeretném.! Hány éves kortól/Mikortól lehetne kontaklencsét berakni? :o
nem ajánlott, de akár 12-13 évesen is lehet lencsét használni
nekem is 13 évesen lett először, a sporthoz elengedhetetlen volt, és nem lett tőle semmi bajom
azóta lézeres műtéten estem át, tökéletesen látok, nincs hátrányom abból, hogy 13 éves koromtól 20 éves koromig lencsét használtam
A lencsétől valószínű, hogy tovább fog romlani a szemed, úgyhogy ha nemsokára 18 leszel, várd ki addig szemcsivel, aztán anyuddal menjetek szemműtétre, ha nagyon rossz a helyzet.
A lencsét asszem 15 éves kortól lehet használni.
Olcsóbb a szemüveg hosszútávon. meg biztonságosabb. Egyszer rontod el a kontakt lencse tisztítgatását, és elég csúnya dolgokat lehet összeszedni. Mondjuk a szemüveget meg rohadt nehéz megszokni. nekem 2 éve van, de még most is örjöngeni tudnék miatta... Állandóan macatos, a keret meg olyan mintha egy ketreccel a fejemen mászkálnék, ha télen bemegyek valahova, akkor percekig vak vagyok a pára miatt.
Mindkettőnek meg van az előnye és hátránya. A szemüveg az agyadra megy, a kontakt lencse meg egy kicsit rizikós. Egyik mellett sem tudnék túlságosan érvelni.
"Mint ahogy jelenleg még azt sem lehet megjósolni, hogy a lézeres szemműtét után sok-sok év múlva milyen nem várt látásromlás fog kialakulni."
1. A 80-as évek óta csinálnak szemműtéteket, tehát elég régóta gyűlik a tapasztalat ezen a téren.
2. A PRK típusú kezelés után 1 évvel már a szemorvos sem tudja megmondani a kezelés tényét, a szem maga nagyjából úgy működik, mint a jól látóké. Egyetlen különbség a "halo" effektus, amivel éjszaka a fényforrások kicsit zavaróan láthatóak (pl: szembejövő fényszórójának zavaró a túl nagy íve).
Összességében életem egyik legjobb döntése volt a szemműtét, szóval én bátran javaslom azoknak, akiknek az utóbbi 1-2 évben már nem romlott, tehát megállapodott a szemük és -1,5/2-nél rosszabb a dioptriájuk.
Kedves 9!
A látsájavító műtétekkel kapcsolatosan több megjegyzésed is volt az előző válaszodban, ha az én mondandómat off-nak tartod, akkor a te válaszod egy része is az volt. Másrészt egy látáskorrekcióval kapcsolatos kérdésnél (valaki nem akar szemüveges lenni), nem gondolnám, hogy off lenne a látásjavító lézeres szemműtétről beszélni.
Harmadrészt:
"Most ugye, az a tudományos álláspont, hogy nincs kockázat, tökéletes az eredmény, és ez így is marad a lézeres műtét után."
Ergo, te jelenleg okosabbnak tartod magad a tudományos álláspontnál, hiszen ennek ellenére szerinted "a lézeres látásjavító műtét sem örökre szóló csodaszer.". Nos, ha már a sejtéseidet és feltételezéseidet érvek és alátámasztás nélkül hangoztatod másoknak a "tudományos álláspont" ellenére, illetve annak ellenére, hogy nem értesz a témához és tapasztalatod sincs (a halo effect pl. nem szivárványszínű, és nem "ma már köztudott tény" a létezése, hanem már az első excimer kezelés óta ismerik és tájékoztatják a pácienseket róla), azt legalább ne próbáld másoknak is sulykolni.Egy olyan kockázatot erőltetni egy eljárásról, ahol e kockázatok még 0, azaz nulla százalékban jelentkeztek, szerintem legalábbis elég meredek.
A neten számos info fellelhető egyébként a műtétről, komoly beavatkozásnak számít, átfogó vizsgálatra van előtte szükség és nem is mindenki alkalmas rá(pl: szaruhártya-vastagság) annak aki vállalkozik rá felelős döntést kell hoznia és utána kell alaposan néznie (pl: az indexen van egy külön ezzel foglalkozó - igen hosszú és kimerítő - topik, amit érdemes lehet elolvasni).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!