A szem erőltetésétől emelkedik a szemnyomás?
Nem hiszem. A szem nyomását a csarnokvíz egyensúlya adja, ami folyamatosan termelődik illetve vezetődik el. Ha az elvezetés romlik vagy megszűnik, akkor nagy gond van, mert megnő a szemnyomás, így az érhártya hajszálereiből kiszorítja a vért és a retina nem jut oxigénhez, a sejtjei elhalni. Ez már a zöldhályog.
A magas szemnyomást (csarnokvíz egyensúly felborulását) okozhatja a magas vérnyomás, érszűkület vagy cukorbetegség is. A hajlam öröklődik, a korral előre haladva az esély nő a betegség kialakulására.
Nem hiszem, hogy a szem erőltetése ezt befolyásolná, de azért nem hiszem, hogy érdemes erőltetni, az is csak fejfájást okoz.
Nagyon köszönöm.
Valójában azért kérdeztem, mert már régóta glaukomám van, és tegnap hosszabb ideig olvastam a monitort, úgy hogy nehezen láttam, és a végén úgy éreztem, hogy feszülnek a szemeim. Ezt nem tudtam hova rakni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!