A -6.5 dioptriájú szem gyenge, egy 16éves lánynál? Barátnőmnek ilyen a szeme, és én nem is tudtam róla, csak kibukott, hogy még tovább romlik
nem tudtam milyen a szeme,csak volt szemésznél és -5.75 helyett már -6.5 lett a szeme . és valami olyasmit mondott, hogy a gép többet mért,csak gyengébbet írtak fel neki
ez sok? én nem értek hozzá. de akkor ő szemüveg nélkül hogyan lát?
mert van amikor szemüveget visel,néha kontaklencsét. de olyan még nem volt,hogy egyik se lett volna rajta. amikor együtt alszunk,akkor közvetlenül alvás előtt szedi ki a lencsét,az ágyig meg szemüvegben jön
tehát neki nélküle rossz? pedig a családjából senki nem rossz szemű
mivel vigasztaljam
Nekem -4-es minkét szemem de már így is csak 30-40 centire látok élesen. Kizárt dolog hogy utcára mennyek így szabad szemmel, max a lakásban ameddig a fürdőig elmegyek.
Én is kontaktlecsét használok amúgy.
Talán -1 dioptria az amivel még el lehet boldogulni szemüveg, kontaktlencse nélkül ha nem vezetsz.
Romolhat neki 20-20 éves koráig.
Nekem kb 17-18 éves korom óta nem romlott és idén azt mondták hogy lehet hogy már nem is fog tovább romlani.
Sziasztok!
Barátom lebukott, nem jelentkezett ki.:D
Annyit szólnék hozzá,hogy az utolsóval együtt érzek nagyon,bár nekem mínuszos a szemem,meg csak 7 éves korom óta romlik folyamatosan.
Amúgy amit írt valaki,az első oldalon,hogy "az orráig se lát el" ezzel nem értenék egyet,hiszen látok én, közelre/20cm/. nyilván messzebbre már csak foltokat látok. de nem vagyok én elkeseredve,mert itt a szemüveg, kontaktlence.
na ezek nélkül meghalnék kb!:D
műtetni,meg eszemben sincs, mert nem 100%os,főleg nagy diptriánal, akkor meg már mindegy!
azt hiszem teljes életet kaptam így is! vannak olyanok,akik vakon születnek. én meg felkapom a szemüvegem,és látok:) úgyhogy szerencsésnek érzem magam:)
a barátomat meg puszilom,aranyos,hogy vigasztalásra kért tanácsot!:D
A diopriá azt mutatja meg, hogy jelen esetben 1/6,5=0,15méterre, vagyis 15 centire lát csak el szemüveg nélkül.
Elég rossz szegény szeme, és még várhatóan romlani is fog...
Utolsó vagyok, már 30 éves :)
Nekem 8 éves korom óta kellett szemüveg, 16 évesen kezdtem a kontaktlencsét. Mindeig betartottam az ápolási szabályokat, soha nem is volt gond vele. De mire sajét keresettel rendelkeztem, gy döntöttem, megműttetem. (a lencs sem olcsó, szemüveg kell mellé, így pár év alatt visszajön az ára, sőt). Így 23 évesen megműttettem. Akkor -8,5-es volt. Már több mint 6 év telt el, és maximálisan elégedett vagyok, mert azér "pucér" szemmel jóval kényelmesebb az éleslátás :)
a skála amúgy 12ig terjed:S az nagyon brutális lehet:S
de továbbra is azt mondom, hogy szerencsére van szemüveg/kontaktlencse.
sajnos nem olcsó,meg -6os fölött nincs is vekonyitaatlan lencse. nekem mutattak az eredeti lencset,amit beleszabnak a szemuvegbe. hát vekonyitas nelkul bele se ferne a keretbe
meg szomoru,hogy a tb nem támogatja. jó,a kontaktlencset ne is támogassa,az már egy luxus úgymond. de a szemüveg muszáj,annak akinek rossz a szeme..tehát az utcára se tudnék így kimenni,mert nem látnám a jelzőlámpát, a buszt,hogy hanyas jön..meg alapvető dolgokat... és semmi támogatás...:P
/hibakert bocsi,telefon/
Ugyan már régebben írtad, de úgy érzem, ehhez hozzá kell szólnom.
Nekem 14 éves koromban még teljesen jó volt a szemem, akkor vettem először észre, hogy nem látok tökéletesen. Azóta nagyon sokat romlott a helyzet és eléggé gyorsan is. Egy éve voltam legutóbb orvosnál, akkor tértem át kontaktlencsére. Akkor -7-esnek mérték a szememet, bár a jobb kicsit erősebb volt. Azóta megint romolhatott, mert már nem látok tökéletesen ezzel a kontaktlencsével sem. Azt mondanám -8 körül lehetek, de ez márciusban kiderül. Mindenesetre a kontaktlencse olyan kényelmes, hogy már nem érdekel, milyen rossz a szemem. Régebben én is meg akartam műttetni, de most már teljesen meggondoltam magam. (Egyébként nem mindegy, hogy a szemüveg vagy a kontaktlencse dioptriájáról beszélsz. A kontaktlencséé lehet 2-3-mal is kevesebb, mint a szemüvegé.)
"Az egyik ismerősömnek -9 es , neki külön kellett rendelbi speciális szemüveget, az nèlkül szinte vak."
Szinte vak? Azért szeretem az ilyen megnyilvánulásokat. Valóban rosszul látok, még olvasni is nehéz ilyen szemmel, annak ellenére, hogy közelre tökéletesen látok. Az ismerőseimet nem ismerném föl még fél méterről se, esetleg ruhájuk, mozgásuk alapján. Nehezen találnám meg a szemüvegem. Nemhogy nem látnám a busz számát, de egyenesen nem látnám, hogy jön-e busz. Ugyanakkor ha vészhelyzet esetén (pl. egyszer éjszaka volt ilyen) ki kell pattanni és cselekedni, fel sem tűnik, hogy nem látok élesen, egyszerűen nem veszem észre.
Szóval a lényeg, hogy nem vagyunk azért vakok, de nem is szeretünk kontaktlencse/ szemüveg nélkül mászkálni (még otthon se), mert elég kényelmetlen. Én speciel még hajmosáshoz is benn hagyom a lencséket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!