Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » A számítógép tényleg rontja a...

A számítógép tényleg rontja a szemet?

Figyelt kérdés
Mindenféleképp?
2009. jún. 29. 22:46
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:
74%
Ha sokat ülsz előtte egyfolytában,akkor biztos,főleg ha nincs más megvilágítás a szobában.Ha közben felkelsz és később folytatod,akkor jobb.
2009. jún. 29. 23:04
 2/14 anonim válasza:
88%
A számítógép csak akkor rontaná a szemedet, ha ráesne a fejedre, de a monitor - attól függ milyen - már rontja a szemet.
2009. jún. 29. 23:31
 3/14 anonim ***** válasza:
90%

Nem, nem rontja. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy tartósan rontaná a szemet a monitorbámulás.

Rövidtávú negatív hatásai viszont vannak bőven. A CRT monitorok villódzása gyakran fejfájásokhoz, szemfájáshoz vezethet, ha sokáig bámuljuk, minél alacsonyabb a képfrissítési frekvencia, annál erősebb ez a hatás.

A nem CRT monitorok (lcd, plazma, oled) már sokkal kíméletesebbek a szemhez.

Az ergonómia tudománya azt tanácsolja, hogy óránként, páróránként álljunk fel a gép mellől és csináljunk valami mást, hogy megelőzzük a fájásokat / szemkiszáradást.

Ez volt a tudományos rész.

A személyes tapasztalat meg 21 éves informatikusként, aki élete jó részét a CRT monitora előtt töltötte az az, hogy a mai napig tökéletes a látásom. Minden látásvizsgálaton maximális pontot szerzek.

2009. jún. 30. 00:09
 4/14 anonim ***** válasza:
63%

Óránként 10 perc szünet.

Nem véletlenül találták ki.

2009. jún. 30. 02:38
 5/14 anonim ***** válasza:
20%

De, rontja a szemet. És elsősorban azért, mert hosszú ideig egy távolságba nézel, és nem is mozog a szemed. Így a szemmozgató és a szemlencsénél lévő izmok ellustulnak. Ezért jó, ha szünetelsz, és távolra-közelre nézel váltakozva és a szemeidet is körkörösen megmozgatod.

Szerintem a monitor fénye sem a legjobb, sötétben pláne.

Nekem sok monitorozás után sokszor fáj a szemem, fejem, párom is egész nap gép előtt dolgozik, neki estére elég rendesen piros is szokott lenni a szeme. Ja és óvodás koromtól gépezek, mára távollátó lettem.

2009. jún. 30. 06:42
 6/14 anonim ***** válasza:
Már miért ne mozgatnám a szemem? Ha olvasok is mozog, márpedig gyakorin kell olvasni.
2009. jún. 30. 12:24
 7/14 anonim ***** válasza:
56%
Én multkor azt hallottam (tv-ben mondták), hogy azért romlik a szem, mert tv-zés, számítógépezés közben sokat nézünk közelre, távolra pedig nem... és valahogy ugy marad a szemed :-) na jo ez hülyén hangzik, de azért gondolj bele...pl. ha sokat olvasol... akkor is közelre sokat nézel és ha felnézel, lehet hogy először homályosan látsz...aztán csak pár másodperc mulva látsz csak tisztán...szóval a szem nem tud normálisan fókuszálni....aztán egyszer csak többet már nem tud visszaállni a szemed....na szoval így leszel rövidlátó...nem pedig távollátó....
2009. jún. 30. 14:50
 8/14 anonim ***** válasza:
61%
(Az előző válaszolo vagyok)...Olvastam olyanról is, hogy az ember vissza tudja állítani az eredeti látását....Az előbb írtam a fókuszálásról...na ez a lényeg...azt kell gyakorolni....fogsz mindkét kezedbe egy-egy tollat...az egyik kezedet teljesen kinyujtod, a másiket meg behajlítva magad elé rakod...és gyakorolsz...egyszer az egyik tollra nézel, aztán a másikra...aztán megint a közelire, aztán megint a távolira....és ha kitarto vagy és nagyon sokat gyakorolsz (a fennt említett ember 1 év alatt érte el a teljes javulást) akkor elvileg javul :-) én kipróbáltam...két napig birtam (ugy hogy naponta 4X5X 10 percet nézegettem a tollakat :-)) aztán alahogy megundorodtam tőlük harmadik nap már rájuk sem tudtam nézni....befejeztem :-) szoval még mindig rövidlátó vagyok :-)
2009. jún. 30. 14:59
 9/14 anonim ***** válasza:
31%
A számítógép nem. Max. a monitor.
2009. aug. 3. 09:16
 10/14 anonim válasza:
de azárt elég nagy arányban vannak a SZEMÜVEGES informatikusok.
2009. dec. 8. 15:56
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!