A számítógép tényleg rontja a szemet?
Nem, nem rontja. Jelenleg nincs bizonyíték arra, hogy tartósan rontaná a szemet a monitorbámulás.
Rövidtávú negatív hatásai viszont vannak bőven. A CRT monitorok villódzása gyakran fejfájásokhoz, szemfájáshoz vezethet, ha sokáig bámuljuk, minél alacsonyabb a képfrissítési frekvencia, annál erősebb ez a hatás.
A nem CRT monitorok (lcd, plazma, oled) már sokkal kíméletesebbek a szemhez.
Az ergonómia tudománya azt tanácsolja, hogy óránként, páróránként álljunk fel a gép mellől és csináljunk valami mást, hogy megelőzzük a fájásokat / szemkiszáradást.
Ez volt a tudományos rész.
A személyes tapasztalat meg 21 éves informatikusként, aki élete jó részét a CRT monitora előtt töltötte az az, hogy a mai napig tökéletes a látásom. Minden látásvizsgálaton maximális pontot szerzek.
Óránként 10 perc szünet.
Nem véletlenül találták ki.
De, rontja a szemet. És elsősorban azért, mert hosszú ideig egy távolságba nézel, és nem is mozog a szemed. Így a szemmozgató és a szemlencsénél lévő izmok ellustulnak. Ezért jó, ha szünetelsz, és távolra-közelre nézel váltakozva és a szemeidet is körkörösen megmozgatod.
Szerintem a monitor fénye sem a legjobb, sötétben pláne.
Nekem sok monitorozás után sokszor fáj a szemem, fejem, párom is egész nap gép előtt dolgozik, neki estére elég rendesen piros is szokott lenni a szeme. Ja és óvodás koromtól gépezek, mára távollátó lettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!