Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Mitől sárgás a szemem alsó...

Mitől sárgás a szemem alsó részén a szemfehérje?

Figyelt kérdés

annak fehérnek kéne lennie,nem pedig sárgás foltnak,amugy mindkét szemem alján ott van a sárgaság,de igy alapból nem látni csak ha az ujjammal lehuzom a szemem alatti bőrt...

hogy lehet eltüntetni??

2008. ápr. 23. 13:22
 1/8 anonim ***** válasza:
100%

Májproblémára utalhat. Nálam például megállapítottak egy enzimhiányos öröklött betegséget, gilbert-kór a neve.

14 évesen jöttek csak rá.

Ha nem eszek rendesen,v agy emgerőltetem magam hirtelen, a bilirubinszintem az egekbe szökik, és besárgulok :)

2008. ápr. 23. 13:42
 2/8 A kérdező kommentje:
és honnan tudhatom meg hogy nekem is ez van e ? hogy állapitják meg ? súlyos? :)
2008. ápr. 23. 14:02
 3/8 anonim válasza:

Én is úgy tudom, hogy májproblémákra utal. Ismerek pár nagyon alkoholista embert, akiknek szintén ilyenek a szemeik. Ők elitták a májukat ezért sárgult be a szemük. De szerintem nálad nem ilyen gondok vannak :)

És ha jól tudom egy egyszerű vérvizsgálattal kideríthető, hogy a májaddal van-e baj.

2008. máj. 22. 12:52
 4/8 anonim ***** válasza:

Májproblémára utal mindenféleképp.

Egyébként nekem is van Gilbert-kórom ( nálam 18 évesen vették észre ) és én közel sem élek olyan életmódot mint ezzel kellene, de mégsem sárga a szemem. ( Persze hivatalosan tényleg sárgulnia kellene ettől. )

Feltétlen menj el ezzel orvoshoz. Lehet szó hepatitisről is.

2009. szept. 27. 02:35
 5/8 anonim ***** válasza:

Előző vagyok.

A Gilbert-kór egyáltalán nem súlyos. Nem is nevezik betegségnek, csak állapotnak. "Csak" az életmódodra kell odafigyelned nagyon és 1-2 gyógyszert nem szedhetsz lazán. Lányok pl nem szedhetnek fogamzásgátlót.

Nem maradhatsz fenn sokáig, nem ihatsz, nem cigizhetsz, (nem drogozhatsz :D ), mert ezek májkárosító hatása fokozott, nem stresszelhetsz :P ... stb.

A Gilbert-kór jóindulatú, krónikus, ún. nem-konjugált hiperbilirubinémia, azaz magas bilirubinszinttel járó állapot. A kórkép a máj örökletes működési zavara, amely során a bilirubin molekula lebontása zavart szenved. A szervezetben az oxigén szállítását a vörösvérsejtek végzik. A vörösvérsejtekben az oxigén hemoglobin molekulához kötődve jut el a szövetekhez. A bilirubin a hemoglobin molekula lebomlása során képződő anyag. A bilirubin lebontásában számos enzim játszik szerepet. Gilbert-kórban az ún. UDP-glükoronil-transzferáz szintje genetikusan alacsonyabb. Az UDP-glükuroniltranszferáz enzim csökkent jelenléte miatt az epefesték lebontása lassabban megy végbe. Ezért a vérben felszaporodik a nem konjugált – azaz a vérben nem oldódó, ún. indirekt reakciót adó – bilirubin molekula. Emiatt időnként változó mértékű sárgaság jöhet létre a bőrön és a szem ínhártyáján (szemfehérje). A sárgaság mértékét több tényező, például tápláltsági állapot, fáradtság, stressz befolyásolja.

Az esetek döntő többségében az emelkedett szérum bilirubin-szint panaszokat nem okoz, ezért annak kezelése nem szükséges. Önmagában a mérsékelten emelkedett szérum bilirubinszint nem ártalmas, azonban bizonyos gyógyszerek (pl. paracetamol) és egyéb kémiai anyagok (alkohol) májkárosító hatása Gilbert-kór fennállása esetén fokozódhat. Ezért fontos a diagnózis ismerete. A kórkép a normális életvitelt nem befolyásolja, de javasolt a stresszhelyzetek kerülése, az alkoholfogyasztás mellőzése, a naponta többszöri étkezés és a rendszeres, nem megterhelő sportolás.

2009. szept. 27. 02:43
 6/8 anonim ***** válasza:

Megint előző vagyok. Az kimaradt, hogy vérvétel alkalmával vizsgálják a bilirubin szintet.

( Remélem jól rémlik, hogy nem írtam még. )

2009. szept. 27. 18:00
 7/8 anonim válasza:
Én is úgy tudom, hogy májproblémákra utal. Ha megfigyeled, az alkoholistáknak mindnek ilyen a szeme, mivel az alkohol tönkre teszi a májat
2010. jan. 11. 10:58
 8/8 anonim válasza:

Nekem is Gilbert-kórom van,nekem egy sulis vizsgálat által derült ki,a szakmámból adódóan (szobafestő),a sok káros festékanyag is rásegített ennek kialakulásában.

Menj el háziorvoshoz,csináltass vérképet aztán abból minden kiderül,ha ez áll fent nálad is akkor irány a gasztroenterológia és ott jobban megmondják mi a helyzet.

Nekem azt mondták anno,diétát javasolt,stressz kerülése,a megfelelő pihenési időtartam ajánlott,ha több napig keveset aludtam és fáradt voltam sárgább volt a szemem.A stresszt és a diétát nem sikerül betartanom,viszont nem iszom,és kerülöm a gyógyszerekett szóval az olyan dolgokat amik májkárosító hatásúak.

Halottam egy olyat hogy a máj akkor működik jobban ha fekszel,de ezt ne vegyétek szentírásnak.

2010. máj. 9. 21:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!