Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Segít. Enétek értelmezni a...

Segít. Enétek értelmezni a szemüvegadataimat? Hányas akkor pontosan a szemem?

Figyelt kérdés

A papírt amit kaptam van olyan hogy:

SPH (távoli) mindkettő -2.50, CYL Jobb -1.00 Bal -0.75

Ezek közül melyik a két szemem adatai? Melyik micsoda? Először úgy gondoltam hogy az előbbi az mivel 2 éve mikor vizsgálták a szemem az volt mindkettőnek. De a CYL mi akkor? Vagy én értelmezem rosszul?

Illetve kontaktlencséhez a szemüveg adataim nem elegek ugye? Mivel kell pl a görbület is.

Köszönöm előre is.

2012. ápr. 26. 17:58
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
16%
A jobb szemedre-1.00-ás lencse kell, a bal szemedre, -0.75-ös. A CYL/cylinder/ fénytörési hibát jelez a szemben
2012. ápr. 26. 18:03
 2/11 A kérdező kommentje:

Huh, az nem semmi hogy akkor 2 év alatt ennyit javult a szemem. Ennek örülök. Köszi a választ!

A kontaktlencse kérdésre nem tudsz segítséget adni? A görbület változhatott?

2012. ápr. 26. 22:53
 3/11 anonim ***** válasza:

Mindkét szemed mínusz 2,5 dioptriás. A jobb szemed en -1 cylinder, a balon ez 0.75. A cylinder azt jelenti, hogy nem szabályos a szemlencse görbülete, tehát nem minden pontján azonos a fénytörése.

Ide másolok neked egy szakszerű meghatározást:

A szaruhártya a szem elülső törőfelszíne, itt törik meg először a szembe bejutó fény. Ennek az alakja egyeseknél gömbfelszínű, míg másoknál hordó alakú. Az utóbbiaknál alkalmazunk cylinderes korrekciót, hogy az ideghártyára kerülő kép éles legyen. A cylinderes lencsék képalkotása más, ezért megszokásuk is több időt vehet igénybe. Az általuk alkotott kép minősége azonban jobb, mert kontúrossá és élessé teszi a látott képet.

2012. ápr. 26. 22:54
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Az első hülyeséget írt...

Mindkét szemed -2,5-ös.

2012. ápr. 26. 23:59
 5/11 anonim ***** válasza:
50%
Igaz! Bocsi, az elejét nem néztem!
2012. ápr. 27. 09:10
 6/11 anonim ***** válasza:
Sőt cifrázom, a cylindert különböző fokokra is be kell állítani. -2,50 sph D -1,00 cyl D 87° ax. Amúgy az orvos vagy optometrista pont azért van, hogy válaszoljon neked a kérdéseidre. Szerintem szokja meg a cylindert a szemed, majd utána kontaktlencsézz.
2012. ápr. 28. 12:36
 7/11 A kérdező kommentje:
Pedig jól kezdődött :D Na mindegy. Amúgy van kontaktlencsém is, már 2 éve. Csak az utóbbi hónapokban folyton fáj már tőle a szemem, azért lett most szemüveg csináltatva hogy ne azzal szenvedjek. Csak nem értem miért fáj, mivel ugyan azt használom amit eddig is..Azért gondoltam hogy esetleg változtak a szem adataim azért szúr, fáj, csíp néha.
2012. ápr. 29. 11:41
 8/11 anonim ***** válasza:

Ha a szemed adatai változnak, attól nem szúrhat a kontaktlencséd, hanem nem látsz vele elég élesen.

Ha irritál a lencse, akkor régi, vagy régen volt fehérjeoldózva, vagy száraz a szemed (használj műkönnyet).

2012. ápr. 30. 01:35
 9/11 A kérdező kommentje:
Hm, lehet akkor hogy többm int 1 hónapja használom de eddig az se volt probléma. De akkor bontok ki újat, egyébként Visine szemcseppet használok, az nem elég? Mindenképp használjak műkönnyet?
2012. ápr. 30. 12:24
 10/11 anonim ***** válasza:
Festesd meg a szaruhártyád, lehet, hogy felsértetted. Műkönnyhöz pedig kérj tanácsot, mert nem mindegyik jó kontaktlencséhez.
2012. máj. 1. 11:59
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!