Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Havi kontaktlencsét mennyi...

Havi kontaktlencsét mennyi ideig lehet használni?

Figyelt kérdés

2012. jan. 11. 10:27
 1/10 anonim ***** válasza:
Benne van a nevében, egy hónapig. Ha pár nappal kitolod, nem valószínű, hogy bármit is tapasztalnál, de egy hét plusz már kockázatos. Ne kísérletezz ilyennel, nem éri meg. Sokan írják itt az oldalon is, hogy túlhordják és semmi bajuk, épp ezért veszélyes, mert nem érzed, hogy kárt okoz. Viszont mikor már éreznéd, addig komolyabb a probléma, visszacsinálni nem lehet.
2012. jan. 11. 10:40
 2/10 anonim ***** válasza:
Hát, én úgy tudom (nekem azt mondták), hogy ha van 1 havi lencséd, és minden nap, azaz kb. 30 napon keresztül beteszed, akkor utána cserélni kell. de ha csak havi 10 alkalommal teszed be, akkor még nem kell cserélni, mert úgy is a folyadékba áll, nem szennyeződik, így felesleges cserélni.:)
2012. jan. 11. 10:40
 3/10 anonim ***** válasza:
Szerintem, ha nem rendszeresen használják, akkor napit (eldobhatót) érdemesebb venni. Egy idő után elveszti a nedvesség felvevő képességét, ha már egyszer ki lett bontva.
2012. jan. 11. 10:58
 4/10 anonim ***** válasza:
A havi lencse 30 alkalmat jelent, tehát, ha nem használod napi szinten, jó ha strigulázol, hányszor tetted be. Nekem az optikusom mondta. Ha romlik a légáteresztő képessége azt úgyis érzed, de a lényeg, hogy ha kb. egy hétig sem teszed be, akkor is cseréld ki pár naponta a folyadékot. Én egyszer kipróbáltam a napit, ugyanabból a márkából, amiből már a régóta jól bevált havit használom, de nem jött be. Kényelmetlen volt, szúrt.
2012. jan. 11. 11:06
 5/10 anonim ***** válasza:

A 4. nem jó optikushoz jár. Mindegy hányszor viseled, 1 hónap után el kell dobni.

Azt meg nem lehet érezni, hogy csökken az oxigénáteresztő-képessége. Max látni réslámpával, ha jó optometristához/szemészhez jársz.

Ha kényelmetlen a lencse az mástól van/lehet. Talán attól, hogy nem lett időben cserélve...?

2012. jan. 11. 15:12
 6/10 anonim ***** válasza:
Én sok év alatt már én nem egy optikusnál voltam hanem minimum 10-12nél de mind azt mondta hogy havi lencsét 30 napig használhatom (szavatossági időn belül persze), úgy hogy ha épp nem használom pár napig akkor azt ne számoljam bele. Valóban ha csak áll a folyadékban akkor semmi változás nem történik a lencsével, nem veszít se a légáteresztő képességén, se semmi egyéb tulajdonsága nem romlik. Én ezt eleinte minden optikustól megkérdeztem, mind elmondta ezt, és persze nekem is ez tűnt logikusnak.
2012. jan. 11. 15:39
 7/10 anonim ***** válasza:
4. voltam. A kontaktlencse nem romlik meg az állásban, mint a felvágott miután felbontod a gyári csomagolást. Csak akkor használódik, ha használod. Ha romlik a légáteresztő képessége, azt igen is érezni, mert kellemetlenebbé válik a viselete. Hamarabb fárad a szem, sűrűn érzel pislogáskényszert stb. esetleg szúrhat is ha túlhordod. Sokkal fontosabb viszont, hogy milyen minőségű folyadékot használsz.
2012. jan. 11. 15:47
 8/10 anonim ***** válasza:
Aha, tényleg nem jó optikushoz jársz. :)
2012. jan. 11. 17:07
 9/10 anonim ***** válasza:
Az optikusoknak az az érdeke, hogy minél több kontaktlencsét adjon el.
2012. jan. 12. 08:28
 10/10 anonim ***** válasza:

Akkor miért is havi a havi? A felbontott és viselt kontaktlencsén különböző felrakódások (pl. lipidek, fehérjék) keletkezeknek. A felrakódások mértéke nemcsak a kontaktlencse-viselőtől függ (mennyire ápolja), hanem a kl alapanyagától is. Minél gyakoribb cseréjű egy kl, annál magasabb a víztartalma. Ezekre a magasabb víztartalmú lencsékre több oknál fogva jobban tapadnak a felrakódások. Egy napi, havi kl-re sokkal jobban tapadnak ezek a szerves anyagok, mint pl egy félévésre, ami alacsonyabb víztartalommal bír és más az alapanyaga.

A felrakódások mértékével egyértelműen csökken az oxigénáteresztő-képesség is. Ha nagymértékű a felrakódás, akkor a kl kényelmetlenné válik. Már jóval a kényelmetlenség érzete előtt megkezdődik a kl szennyeződése. Tehát a kényelmes lencse is olyan "koszos", ami rontja az oxigénáteresztő képességet.

Ezen kívül még különféle baktériumok is megtelepedhetnek a lencsén, amik a napokig csak álló kl-én csak szaporodnak, szaporodnak. Ha rendszeresen van cserélve egy kl, akkor ezek kialakulása kisebb, mint egy olyan lencsénél, amit akár fél éve is hordanak egy hónap alatt. Tömören ennyi, de lehetne folytatni még, hogy a környezetből mi hogy kerül, hogy tapad meg a lencsén.

Szóval a kl nem romlik meg, mint egy parizer, de letisztíthatatlanul dzsuvás lesz, ami a mindennapi higiénés szempontjainknak sem felel meg.

Az optikusnak az lenne az érdeke, hogy a célnak megfelelő kl-t adja el. A napi kl pár alkalom/hét hordás szempontjából meg még olcsóbb is. Nemcsak a viselőnek, hanem az optikusnak is.

De hogy hol tanulta az a sok szakember azt, hogy 30szor lehet viselni, arra kíváncsi lennék. (Vagy, hogy hol nem tanulta meg, hogy miért nem lehet annyiszor.)

Az nem baj, ha mindenki úgy viseli a lencséjét, ahogy kedve tartja, csak az, hogy információhiányban nem tud felelősen dönteni ezzel kapcsolatban. Na, ezért kell egy jó optikus/optometrista/szemész.

2012. jan. 12. 14:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!