A hegesztő szakma művelése milyen mértékben rongálja a szemet?
ha MINDIG hordod a hegesztős szemcsit akkor olyan nagy mértkében nem fog romlani.de erre nagyon oda kell figyelni! Tényleg mindig fennt kell lennie.
nagyapám sosem horta mostanra nemtom hány dioptriás szemcsije de az újsághoz még hazsnál nagyítót :D
osztálytársamnak az apja állandóan hordja még ha csak egy 5percre is kell, neki semmi baja most még de nemhinném h nagyon lesz...
"...de az újsághoz még hazsnál nagyítót :D"
Valószínűleg a központi látóidegét (sárgafolt vagy makula), ami a legérzékenyebb (legvékonyabb) mesterséges úton jól megrongálta, és most ha valamit el akar olvasni kénytelen nagyítót használni, mert talán a legerősebb dioptria sem képes élesre csiszolni a látását, így hát akkorára fel kell nagyítani a képet, amit a periferiális megmaradt látása még alakként tud értelmezni (betűk, szavak érzékelése). Szóval lehet neki kisebb makula degenerációja (sárgafolt sorvadása) van, ami manapság egyre gyakoribb már csak természetesen, de az erős fénnyel ő csak rásegített még jobban a kialakulásához.
Védőszemüveg nélkül nem is tudnának hegeszteni ívhegesztővel, mert nem látnál belőle semmit. Fontos Nagyon károsít ha egyfolytában néznéd. Sokan co hegesztőnél mikor csipkednek belenéznek szemüveggel.
Ha rendesen használod a védőfelszereléseket (főleg ezek az új modern pajzsokat) és még elszívó berendezés is van (ív hegesztésnél)nem vakulsz meg nyugi még 70 éves korodba is csak annyit romlik meg a szemed ami a korral jár. Akaratlanul biztos van minden lakatos, vagy hegesztő szakinál is hogy véletlen belenéz.
Szem bepukkanásakor legjobb gyógyír a reszelt krumplit rátenni a szemre, de vannak jó szemcseppek is, bár én az előzőt használom mindig.
1 szerkezetlakatos.
Megvakulni nem fogsz az tuti, de nem lesz olyan a látásod mint új korában.
Ha pajzs nélkül tudnál az ívfénybe nézni és így hegeszteni kb fél percig folyamatosan akkor viszont búcsút mondhatnál a szemeidnek, de ez már a kínzó kategória is lenne, mert ezt egy elég kellemetlen, fájdalmas érzés előzne meg.
Összehasonlításként: napi 10 ponthegesztést ha csinálok pajzs nélkül, amik kb 3 másodpercesek, garantált a kötőhártyagyulladás és esetleg a táskás szemek.
Előttem szólónak, azok a két cm-es tűzővarratok olyanok is lehettek, bár nehezen hiszem el, hogy pajzs nélkül megcsinálod.
Én legalábbis biztosan nem, pedig pár éve űzöm a hegesztés szakmát. Kis áramon még elképzelhetőnek tartom, de...nem hiszem.
Ezen lesek be én is mindig. Lehet odahányni valamit, és örülni, hogy ahhoz képest alig lett rossz, de sokkal jobban megéri szépen, megfelelő sötétségen nézni magát az ömledéket. Ilyesmit nem lehet szem nélkül csinálni. Nem úgy kell. Ennyi erővel lehetne lábbal idétlenkedni. Milyen érdekes azért, hogy senki nem jön olyasmivel, hogy nézd apa, ezt vakon reszeltem... :)
Az is kicsit fejvakargatásra késztet, hogy a sárgafoltja megy tönkre egy hegesztőnek. Marhára nem nézed az ívet. Semmi használhatót nem lehet ott látni. A megömlött cseppel dolgozol, az ív vagy láng csak a lámpád ehhez (nyilván ő olvasztja meg, de azzal nincs mit kezdened ott, miután az erősség okés). Még TIG közben a "fényerő" tökéletes visszajelzése annak, hogy mennyire jól-rosszul tartod az ívhosszt, de ehhez se kell belenézni, sőt.
Célszerű a még épp nem túl sötét üvegen (vagy beállítással automatán) nézni az ömledéket, amikor nem tükröződik be hátulról semmi és a hely megvilágítottsága kellemesen erőteljes.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!