Ezek miért vannak?
1. Hogyha olvasok/feladatlapot töltök ... ha közelre nézek utána vagy 5-10 percig távolra homályosabban látok .
2. A szemüveg végén (ahol a szára van) ott homályosabban látok ...vékonyított lencse aúgy
3. Hogyha a szemüveg szárát följebb hajlítom ("a fülemtől még távolabb") illetve a szememet kicsit "széthúzom" akkor élesebben látok .
Ezek miért vannak/ mi az oka ?
13/F
Ha közel nézel, akkor a szemed alkalmazkodik a közelnézéshez, vagyis közelre fókuszál. Ha hosszabb közelnézés után hirtelen távolra nézel, akkor megtörténhet, hogy a szemed nem tud elég gyorsan "átfókuszálni".
Ha a szemedet "széthúzod", akkor a saját tapasztalataim alapján abban az esetben látsz jobban, ha rövidlátó vagy (a távollátáshoz kell a szemüveg és mínuszos dioptriával). Ez azért van, mert közben a szemgolyódat kicsit "laposabbra" nyomod, aminek a következtében mintegy fókuszálod a távolabbi látáshoz.
Azért tudok a kérdésedhez hozzászólni, mert én is rövidlátó vagyok és nekem is volt alkalmam megtapasztani azokat a dolgokat, amikről írsz.
Ha a szemüveged nem elég erős a távollátáshoz, akkor szokott az lenni, hogy ha megdöntöd, akkor élesebben látsz. Amúgy lehet az is, hogy a dioptriád más vízszintes irányban és más függőleges irányban. Ha a dioptriád egyforma mindkét irányban akkor a szemüveged normális szférikus lencse. Ha nem, akkor ebben az esetben a lencsének a dioptriája más vízszintes és más függőleges irányban. Ha ellenben pl. csak vízszintes irányban rossz a látásod, akkor cilindrikus lencse a szemüveged (hengerlencse).
Még megjegyzem, a szemed dioptriája idővel változhat, nem árt úgy 2 évenként ellenőriztetni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!