Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » -4,5 dioptriás a szemem....

-4,5 dioptriás a szemem. Kaphatok felmentést testnevelésóra alól?

Figyelt kérdés
Még csak 14 éves vagyok, de már -4,5 dioptriás a szemem, rövidlátó vagyok. Erre az orvos adhat felmentést testnevelés óra alól?
2011. szept. 13. 17:32
1 2
 11/13 A kérdező kommentje:
Futni meg gimnasztikázni valamennyire szeretek is, futni jól tudok, csak ezektől a labdajátékoktól tudok a falra mászni, ja, meg a szekrényugrástól. Aztán az én tanárom olyan, hogy simán leugat azért, mert nem kaptam el a labdát, mert ő azt hiszi, hogy -4,5 -ös szemmel még jól lát az ember, pedig egyáltalán nem. És mivel 14 vagyok, valószínűleg még romlani fog a szemem.
2011. szept. 17. 14:44
 12/13 anonim ***** válasza:
100%
De ezt nem értem, szemüveged nincs vagy nem akarod tesin hordani? Mármint én tesin meg edzésen is simán hordom, és nincs vele bajom. Egyébként megértelek, nekem -6os a szemem és így még olvasni se tudok, hiába elvileg rövidlátó vagyok. Oké persze az apró betűket látom, ha tíz centire hajolok, ami gondolom még ront a szememen, meg ha így olvsaok meg is fájdul először a szemem, aztán meg a fejem is. Szóval tényleg jól látok közelre, még jobban is, mint az átlag, sőt a hallásom is jobb, biztos, hogy kiegyensúlyozza az enyhén kifejezve szar távollátásomat. Meg tudod még mért jó? Ha valamit tényleg nagyon nem akarsz megcsinálni, aminek határozott az időpontja, akkor egyszerűen csak: "jaj hát nem találom, hova is tettem, tudom, hogy itt volt" típusú szöveg eléggé bejön, mert szemüveg nélkül (még az ajtóig se:D najó azért nem)tényleg sehova nem tudok menni.
2011. szept. 19. 22:22
 13/13 anonim ***** válasza:

Szia!

Az orvos ADHAT FELMENTÉST. Bár a dioptria számból nem tudom megmondani, hogy milyen típusú a rövidlátásod, de ha nagyfokú, akkor NEM SZABAD TESIZNED!!! Ha szemészeti papírodon az van, hogy myopia maj. myopia mayoris vagy a kettőnek a kombinációja, akkor nagyon gyorsan menj el orvoshoz és kérj felmentést.

Ha megerőlteted magad, nehezet emelsz, ütés éri a fejed, rázkódással járó feladatot csinálsz vagy fordított testhelyzetben végzel tornagyakorlatokat (pl. fejenállás, bukfenc stb.) akkor attól a retinád leszakadhat. Ez pedig vaksághoz vezet(het).

Myopia mindenképp rajta lesz a pepírodon, mert ez a szembetegség rövid neve, DE ha mellette van a maj./may./majoris/mayoris/gr/grand szavak valamelyike, akkor a szemészeti állapotod veszélyeztetettnek minősül.

Ha a retina leszakad, azt nem lehet visszavarrni...

Úgyh, nézd meg a legutóbbi szemészeti papírodat, és ha ezek közül egy is rajta van, akkor TILOS megerőltető tornát végezned (ettől még lehet pl. szobabiciklizni, úszni stb., mert a mozgás fontos).

2011. szept. 20. 19:19
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!