Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Ha a cilinderes szemuveget...

Ha a cilinderes szemuveget nem tudom megszokni, akkor nem baj ha csinaltatok a szemuvegbe cilinder nelkuli lencset? Mas is volt mar igy?

Figyelt kérdés

2024. ápr. 21. 21:25
 1/9 anonim ***** válasza:
75%
A szemed cilinderes, nem a szemüveg. Asztigmatizmus a tudományos neve.
2024. ápr. 21. 21:46
 2/9 anonim ***** válasza:
59%
Nekem is cilinderes, és semmi problémám nem volt vele. Nem véletlenül írnak fel ilyet, de valami nem okés, az biztos. A helyedben én visszamennék, vagy ahol voltam, vagy egy másik helyre és újra megnézetném a szememet és a szemüvegemet.
2024. ápr. 21. 21:48
 3/9 A kérdező kommentje:
igen,de az elozo szemuveggel jol lattam es egzik oldalon se volt cilinder. A dioptria nem valtozott de tettek cilindert mindket oldalra. A regi szemuveggel most is jol latok, ezzel nem. Szedulok, osszemosodik. ket hete szr
2024. ápr. 21. 21:55
 4/9 anonim ***** válasza:
61%

A pirosat nyomó semmit nem tud erről?!

Asztigmarizmus egy fénytörési hiba. A "cilinderes szemüveg" ezt korrigálja. Sajnálom, ha nem érted. A szemed cilinderes.

2024. ápr. 21. 23:36
 5/9 anonim ***** válasza:
2024. ápr. 21. 23:37
 6/9 anonim ***** válasza:
65%
4. Ha nem lát vele, akkor nem valószínű ,hogy cilinder kell neki és van ilyen problémája. Lehet inkább te nem értesz hozzá. Kérdező ,menj el egy masik orvoshoz és nézesd me újra.
2024. ápr. 22. 00:18
 7/9 anonim ***** válasza:
100%

Na, de az orvos/szemvizsgáló a táblán, illetve a gépi mérés alapján úgy látta, hogy cylinderel jobban látsz, igaz?

Ettől függetlenül, lehet, hogy valamiért nem bírod megszokni. Bajod nem lesz tőle, ha nem cylinderes lencsét készíttetsz a szemüvegedbe, max nem, látsz olyan tökéletesen. De itt az a fontos, hogy te jól érezd magad a korrekcióddal. Ettől függetlenül beméretheted a szemüveged egy másik látszerésszel, vagy a szemészeten, hogy jól készítették-e el a csiszolást. Mert ők is hibázhattak és lehet, hogy ezért zavar.

Egy ex-látszerész

2024. ápr. 26. 12:12
 8/9 anonim ***** válasza:
Én fordítva vagyok. Erős cylinder van mindkét oldalon, ha ez nincs rajta, homályosan látok közelre-távolra is. Cylinderrel pedig teljesen éles minden.
2024. ápr. 27. 10:33
 9/9 anonim válasza:

Én nekem is cylinderes, csak messzire látok jól vele, most már a fejem is kezd fájni tőle. Az a baj, hogy külön-külön szemmel próbálják be sok helyen a lencséket, pedig két szemmel is nézni kellene, mert lehet elég lenne kisebb dioptria vagy kisebb cylinder is.

Nekem a gép jobb szemre mért -0,5D -1,25Dcyl AX 100°, bal szemre -1,25D -0,75 Dcyl AX 65°. Bal szemem a rosszabb, de annál úgy ítélték meg a gépi mérés pontos, míg a jobb szemem az optikus szerint rosszabb, -0,75-ös, viszont a cylinder kisebb, az csak -1-es.

Legtöbb optika olyan beszállítóval dolgozik, ahol a cylindert csak "+"-os verzióban "faragják ki", így a "-" cylinderből "+" lesz, a dioptria meg sokkal erősebb minuszos lesz.

Így nálam jobb szemnél -0,75D -1Dcyl AX 100°-ból ez lett: -1,75D +1Dcyl AX10°.

Jobb szemnél -1,25D -0,75Dcyl AX 65°-ból ez lett: -2D +0,75° AX 155°.

A cylinder kell neked is meg nekem is (különben hiába látsz tisztábban a szemüveggel, annyira nem lesznek élesek nélküle a dolgok), nekem világ életemben volt, de az -0,5-ös volt, nem pedig +1-es. Szerintem ez a baj nálad is, hogy túl erősre csinálták.

Ha korábban nem volt cylinderes a szemüveged az okozhat gondot megszokni a szemednek és az agyadnak. Sok esetben ezért nem is írják fel csak az egyik szemre, vagy még arra sem. +/-0,25 és +/-0,75 cylinder dioptria közötti értéket elméletileg - nem mindenkinél - képes az agy korrigálni.

Értem én, hogy vastagabb lesz a lencse és többet is kell fizetni érte, de nálam is valami nagyon félrement, illetve egy rokonomnak is túl erős lett. Nem tudom kik végzik ezt a munkát, de egyre több panaszt látok itt is GYK-en.

jan. 8. 14:02

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!