Ha a cilinderes szemuveget nem tudom megszokni, akkor nem baj ha csinaltatok a szemuvegbe cilinder nelkuli lencset? Mas is volt mar igy?
A pirosat nyomó semmit nem tud erről?!
Asztigmarizmus egy fénytörési hiba. A "cilinderes szemüveg" ezt korrigálja. Sajnálom, ha nem érted. A szemed cilinderes.
Na, de az orvos/szemvizsgáló a táblán, illetve a gépi mérés alapján úgy látta, hogy cylinderel jobban látsz, igaz?
Ettől függetlenül, lehet, hogy valamiért nem bírod megszokni. Bajod nem lesz tőle, ha nem cylinderes lencsét készíttetsz a szemüvegedbe, max nem, látsz olyan tökéletesen. De itt az a fontos, hogy te jól érezd magad a korrekcióddal. Ettől függetlenül beméretheted a szemüveged egy másik látszerésszel, vagy a szemészeten, hogy jól készítették-e el a csiszolást. Mert ők is hibázhattak és lehet, hogy ezért zavar.
Egy ex-látszerész
Én nekem is cylinderes, csak messzire látok jól vele, most már a fejem is kezd fájni tőle. Az a baj, hogy külön-külön szemmel próbálják be sok helyen a lencséket, pedig két szemmel is nézni kellene, mert lehet elég lenne kisebb dioptria vagy kisebb cylinder is.
Nekem a gép jobb szemre mért -0,5D -1,25Dcyl AX 100°, bal szemre -1,25D -0,75 Dcyl AX 65°. Bal szemem a rosszabb, de annál úgy ítélték meg a gépi mérés pontos, míg a jobb szemem az optikus szerint rosszabb, -0,75-ös, viszont a cylinder kisebb, az csak -1-es.
Legtöbb optika olyan beszállítóval dolgozik, ahol a cylindert csak "+"-os verzióban "faragják ki", így a "-" cylinderből "+" lesz, a dioptria meg sokkal erősebb minuszos lesz.
Így nálam jobb szemnél -0,75D -1Dcyl AX 100°-ból ez lett: -1,75D +1Dcyl AX10°.
Jobb szemnél -1,25D -0,75Dcyl AX 65°-ból ez lett: -2D +0,75° AX 155°.
A cylinder kell neked is meg nekem is (különben hiába látsz tisztábban a szemüveggel, annyira nem lesznek élesek nélküle a dolgok), nekem világ életemben volt, de az -0,5-ös volt, nem pedig +1-es. Szerintem ez a baj nálad is, hogy túl erősre csinálták.
Ha korábban nem volt cylinderes a szemüveged az okozhat gondot megszokni a szemednek és az agyadnak. Sok esetben ezért nem is írják fel csak az egyik szemre, vagy még arra sem. +/-0,25 és +/-0,75 cylinder dioptria közötti értéket elméletileg - nem mindenkinél - képes az agy korrigálni.
Értem én, hogy vastagabb lesz a lencse és többet is kell fizetni érte, de nálam is valami nagyon félrement, illetve egy rokonomnak is túl erős lett. Nem tudom kik végzik ezt a munkát, de egyre több panaszt látok itt is GYK-en.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!