Kis fehér pont a "szemágyban". Mi lehet ez?
Néhány nappal ezelőtt felfedeztem egy kis fehér pontot (*) a jobb szemgolyóm, és a hozzá tartozó szemhéjjak által bezárt háromszög területen ( pontos nevét nem ismerem, az a szövet, ami a szemgolyót "kipárnázza" ). Hogy pontos leírást adjak, egy, az internetről vadászott sablon képen bejelöltem a területet.
Mivel korábban nem fedeztem fel ilyen pontot, aggodok annak eredete, és természete felől. Szemésznél még nem jártam. Szeretném megtudni, hogy érdemes-e ilyen dologgal orvosokat "zaklatni" - ugyanis én első blikkre cisztának mondanám, ami nem "kis" dolog ( ezért is kérem, hogy a válaszadók vegyék komolyan magukat ). Igyekeztem a lehető legpontosabb leírást adni de bárkinek bármilyen kérdése adódik, lentebb megválaszolom.
(*): a szövet többi részétől jól elhatárolódik, abból szemmel láthatóan kiemelkedik, mérete alig nagyobb mint egy mákszemé, és talán valamivel "keményebb" mint a környező szövetrész. Tudom, nem a legjobb hasonlat, de engem leginkább egy pattanásra emlékeztet, azt leszámítva hogy a környező szövet nem tűnik gyulladtnak. Ha megerőltetem a szemem, markánsabban jelenik meg.
Esetlegesen releváns információk:
- Több éve kontaktlencsét hordok, és bár korábban ilyen panaszom nem volt, az utóbbi időben váltottam lencsetípust.
- Esténként alvás előtt hajlamos vagyok dörzsölni a szemeimet ( rossz szokás... )
- Dohányzom, naponta egy/háromnegyed doboz, középesen erős ( pl. Kék Pal-Mall ) dohányt szívok el.
- Megesik ( esetlegesen, hetente egyszer ), hogy húzamosabb ideig ( kb 6 óra ) tartózkodom dohányfüstel terhelt helyen ( pl. söröző ).
- Alkoholbevitelem hetente változóan 1 - 2 liter ( 2-4 korsó ) sör.
- Kb. egy éve volt egy bőrgyógyász által kivitelezett "műtétem", amikor is három melanóma esélyes ( tehát nem kialakult! ) anyajegyet vágtak ki a testemből. Komplikációm nem volt.
- Három havonta vért adok, az ilyenkor esedékes szűréseken nem jeleztek rendellenességet.
- A kontaktlencse vásárlásakor esedékes szemvizsgálaton az orvos a legkissebb rendellenességet/elváltozást sem tapasztalta.
Előfordulhat hogy belepattant valami úgy a szemembe, hogy észre sem vettem... de akkor nyílvánvalóan gyulladt lenne a széle.
Azt elfelejtettem mondani, hogy ++++ szinten allergiás vagyok ( többek közt ) a macskaszőrre. Otthon négy macskám van (, és mind nagyon szeretnek... :D ...de ez nem tűnik relleváns információnak :) )...
Előző: nem tudom, hogy miként álljak ehhez a hozzászóláshoz... bizonyára nem akartál megbántani, hiszen tisztában vagy vele és mindenkor szem előtt tartod, hogy az esetek túlnyomó többségében nem tudhatod: az illető, akivel beszélsz, elvesztette-e már két rokonát is daganatos megbetegésedben, vagy sem?
...
A többieknek: még mindíg várom a válaszokat.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!