Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Mitől van ilyen sok látászavar?

Mitől van ilyen sok látászavar?

Figyelt kérdés

Voltam már szemésznél de akkor még csak pixelesen láttam még úszkáló foltok azt mondták üvegtesti homály EKKOR egyre több látászavar jelentkezett színes foltokat látok, retinális utóképeket, vibráló foltok, 16 éves vok

Fejem egyáltalán nem fájt röviátó vok

2022. máj. 17. 23:44
1 2
 11/15 anonim válasza:
100%
Na mizu veled? Enis ebben a helyzetben vagyok
2022. jún. 25. 21:04
 12/15 anonim válasza:
Hogy vagy ? Nekem nemrég volt szem műtétem sajnos én elvesztettem a látásom
2022. aug. 31. 13:19
 13/15 anonim válasza:
Szia. Hogy vagy azóta? Ugyanezzel küzdök
2023. jan. 8. 22:12
 14/15 A kérdező kommentje:
Még mindig ugyanaz állapotban vagyok
2023. jan. 21. 23:00
 15/15 anonim ***** válasza:

Hali! Nem szoktál nagyon gyakran sípoló hangot hallani, fülcsengést, vagy nincs migrénes fejfájásod?

Magyarul nincs neve, de egyébként ezt Visual Snow szindrómának nevezik, visszavezethető neurológiai problémákra is, lehet szerzett és veleszületett is. De nem progresszív, tehát se rosszabbodni se spontán gyógyulni nem fog. Ez okozza a pixeles, statikus TV képernyős látást, ez lehet színes, fekete-fehér és átlátszó is. A mértéke is változó, csukott szemmel is ugyanúgy láthatóak a felvillanó fények és pixelek. Gyakran társul hozzá fülcsengés, migrén, felvillanó fényes pontok vagy úszkáló foltok a látómezőben, negatív utóképek látása, gyenge látás sötétben, olvasásnál a betük összefolyhatnak, vagy nyugodt állapotban enyhe fényvillódzás érzékelése.

Nekem egy enyhe formában van meg, születésem óta. Én is ilyen felvillanó fényeket és pixeleket látok, de nem egy zavaró mértékben, sötétben kicsit erősebb. Össze szokták keverni gyakran az üvegtesti homállyal, de azért elég nagy a különbség: Üvegtesti homálynál ha úszkáló foltokat látsz és elfordítot a fejed akkor a folt követni fogja a szemedet. Visual snow-nál a pixeles látás nem csinál ilyet, ha elfordítod a fejed akkor a pixelek fixen maradnak ott ahol voltak, ahhoz tudnám hasonlítani mintha egy videóra ráraknának egy ilyen statikus filtert. Ezen kívül az előbbit nem lehet látni csukott szemmel, az utóbbit igen. A Visual Snow-nál folyamatosan, változás nélkül szemcsés, pixeles a látás. Problémát nem okoz, és nálam teljesen kimaradt a migrén mint tünet. Cserébe 0-24-ben sípol a fülem, de az agyam ezt automatikusan kiszűri, csak akkor hallom ha tudatosan ráfókuszálok.

Kerestem ki pár GIF-et és videót amelyek szemléltetik hogy milyen a látás Visual Snow-nál, csekkolja le mindenki aki magára ismer (A GIF-ek nagyjából az enyhe és középsúlyos verziót szemléltetik, súlyosról nem találtam GIF-et vagy videót hirtelen):

Pixeles, statikus, szemcsés látás:

[link]

[link]

[link]

[link]

[link]

Úszkáló és felvillanó foltok\pontok a látómezőben:

[link]

[link]

Villódzó fény és utókép: Nem tudom ezek mennyire valósak, mert nálam mindkettő egy enyhe formában jelenik meg, nem ilyen erőteljesen. De ezeknek a tüneteknek a mértéke változó lehet, nagyon enyhétől a nagyon durváig. Ritkán megesik hogy a pixeles látás is annyira zavaró vagy olyan nagy mértékű hogy akadályozza a mindennapi életet.

[link]

[link]

2023. jan. 22. 08:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!