Szemüveget szeretnék csináltatni. Érdemes első körben elmenni szemészetre (SZTK-ban) vagy teljesen felesleges? Inkább egyből menjek egy optikába, ahol meg is vizsgálják a szemeimet?
Van már időpontom szemészetre, viszont nagyjából 2 hónapot kell várni rá. Egy ismerősöm mondta, hogy semmi értelme nincs orvoshoz menni, ha rossz látás miatt szemüvegre van szükségem, mert egy optikában ugyanazt a vizsgálatot megcsinálják sokkal gyorsabban, az orvos az SZTK-ban semmi pluszt nem ad hozzá.
Mit gondoltok, ez valóban így van? Sosem volt még szemüvegem, most 26 évesen viszont egyre nagyobb szükségét érzem, mert a munkám miatt rohamosan romlik a látásom.
Kérdező, Optikába menjél. Most voltam, és onnan tudom, hogy az SZTK-ban már nem fogadnak sima szemüveg-feliratos "beteget". (5 éve még igen, akkor irattam az elsőt, most már nem. Ismétlem, nem az SZTK-ban, hanem az optikusnál mondták ezt)
5000 Ft volt a vizsgálat, amit beszámítottak a keret árába. Messze modernebb gépekkel dolgoztak, mint az SZTK-ban.
Természetesen ha van más problémád is, mint a rövid-vagy távollátás, akkor orvos.
Optikába menj. Ott optometrista dolgozik. Jól ért a látásvizsgálathoz. Ha ott veszel szemüveget, nem kell fizetni érte.
Október a látás hónapja. Ha nem csináltatsz szemüveget, akkor is ingyenes.
Ha szembetegségre gyanakszik (pl zöld hályok, makula degeneráció, szürkehályog) szemészetre küld. Ezek kivizsgálásához nem ért, nem orvos. Optometrista nem szemész orvos.
Engem is továbbküldött a napokban mert keratoconusra gyanakodott.
Szemész olyan vizsgálatokat is végezhet, amit optometrista nem. Pl szemnyomás mérés. Pupillatágítós vizsgálatok stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!