Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Mitől látok ilyet?

Mitől látok ilyet?

Figyelt kérdés
Hogyha napfénybe nézek, nem mindig inkább csak amikor fáradt vagyok olyankor, mindkét szemem közepén egy ilyen elég halvány sötét vibráló foltot látok, nagyon halványan akkor is hogyha nem vagyok fáradt, máshol, akármilyen fényes felületre nézek nem jön elő csak hogyha napfény felé, az égre. Mitől lehet ez? Általában a sötétet jobban kedvelem szem ügyileg, a szombámban is csak negyedig van felhúzva a redőny, monitor is csak ilyen 20-30%-os fényerőn, lehet hogy az én szemem jobban kedveli a sötétet? Mert már azon is elkezdtem aggódni hogy nem-e valami kezdődő szemprobléma amitől majd 20-30 év mulva megvakulhatok :D
2021. máj. 17. 19:08
 1/3 anonim ***** válasza:
93%

Jesszus:D

Sose mondták hogy napba nem nézünk?

Amúgy mindenkinél ez van. Ha a napba néz látni fog ilyeb foltot.

Gondolom a hírtelen történt erős fényhatás olyan erős ingert generál ami miatt több másodpercig is látjuk pislogásnál

2021. máj. 17. 19:23
 2/3 anonim ***** válasza:
100%

Ez teljesen normális, mindenki lát ilyeneket!:D

https://www.youtube.com/watch?v=jgT0sVXGY-M

2021. máj. 17. 19:24
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Hogy érted a napfénybe nézést? Közvetlenül a Napba, vagy csak napsütéses időben az égboltra?

A Napba nézés után persze, hogy van erős utókép, gyakorlatilag egy időre teljesen kimeríti látóidegeidet, sőt a hőhatás (gyűjtőlencse!) is ingerli a retinádat, sőt még károsíthatja is (jópár mp alatt, meg tudnak főni látóidegvégződéseid, és nem lesz helyettük új!).

Erős fényviszonyok közt, ha csak úgy a homogén(ebb) felületeket nézve, mint az égbolt, folyton úszkálnak szemedben homályos foltok, szöszök, azok a szemed normál üzemmódjában elhasználódott, elhalt sejtjeiből képződött porcicák az üvegtest és a szemcsarnok folyadékállományában. Néha egy-egy ilyen makacsul ott tartja magát pont a retina előtt, amíg le nem szakad, el nem oszlik, de ez csak múló probléma. Azt tanácsolják, ha állandóan zavaróan sok ilyened van, vagy ha hirtelen nagyon megugrik az előfordulásuk, akkor csináltass egy szemfenékvizsgálatot, esetleg egy szemnyomásmérést, nehogy zöldhályog legyen belőle, ha a szem keringési rendszerének lenne a hibája. De ez tényleg csak fenti kiugró esetekben érdekes, mert amúgy egy ártatlan, normális jelenség.

2021. máj. 17. 19:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!