Miért lehet az, hogy természetes fényben jól látok, de mesterséges fényben közelre rosszabbul látok, csak szemüveggel tudok olvasni?
Kékfényszűrő... az a szemüvegipari marhaság amivel aztán a fehér papírlap is sárga lesz és csodálkozol, hogy nem látsz?
Egyszerűen a monitort állítsd be nem szemkiverősre, de mondok jobbat. Az f.lux nevű programot telepítsd fel az napszaknak megfelelően és folyamatosan állítja a színhőmérsékletet olyanra amilyenre szeretnéd. A szemüveges módi csak egy akárhogyan beállított képet elszínesz (elront) de ugye eleve senki se tudja honnanmilyen mértékre. De minden fölösleges réteg csak ront a szemüvegen.
Az újfajta "energiatakarékos" lámpáktól se kell hasraesni. Attól, hogy LED még nem jó az. Eleve különféle színhőmérsékletűek és ha csak a klasszik verziójú led akkor 1 irányba VERI a fényt ki, mellette-fölötte sötét van. Ha egy ilyet raksz abba a búrába ami a sima izzószálasra (ami gömbsugárzó) lett tervezvem lesz egy vetített túlvilágított "húdejó" és lesz egy környezeti sötétség. Az éles árnyékoknál látszik a rossz világítás!
Vegyél az obiban feszítettszálas LED-et, filament led, osram. Jó drága, de abból is az opálüvegeset és azt rakd be a búrába. Ne a sima klasszik műanyagbúrás leddel hasonlítsd össze, mert annak átverés a felirata! Hanem az izzószálassal, ugyanis a filament is tképpen gömbsugárzó. Ezerszer kellemesebb a fénye, nincsenek éles árnyékok! Szórt fényt lehet vele csinálni, de értelemszerűen "erősebb" kell mint a sima ledből, mert nem koncentrált spotlámpa-szerű.
Amúgy meg egy 120 centis ledes 4000 kelvines bútorvilágítóval világítsd meg a plafonodat este és nagyon meg fogsz lepődni!!!!
#11: A gépemen pont f.lux van, arra gondoltam :) A szemüvegemen nincs semmi extra, csak olvasáshoz hordom, ha már nem megy nélküle.
#12: Köszi a tippeket! Ha jól tudom, nincsenek led izzóink. Bár amiben nem vagyok biztos, hogy milyen van benne, az a nappaliban lévő állólámpa, ami felfelé szórja a fényt és nagyon klasszul bevilágítja a nappalit este. Illetve az étkezőasztal fölött van 3 spotlámpa, amiben nemrég cserélte ki a férjem alacsonyabb fogyasztásúra az izzókat, ez az asztalt világítja meg, elég erős és meleg fényt ad.
A kékes fényű izzók, amik korábban voltak nálunk néhány lámpában, engem nagyon zavartak, ezért mindet kicseréltük meleg fényűre. Távolra kint és bent is tökéletesen látok mindenféle fényviszonyban.
Helyes, az az f.lux egy k. jó program, állítsd be tökéletesre, bár igazából úgy kellene, hogy kikapcsolt állapotában van a képernyő műszerrel tökéletesen bekalibrálva, aztán AZT a vakító fehéret rontod le vele.
A plafonravilágító lámpádban lehet, hogy halogén izzó van. Csekkold le, de akkor megvan a plafonravilágításos szórt fény esete is, erről van szó. Még jobbá teheted.
A kékes lámpákat nem szabad lakásba felrakni, az csak olyan helyre való ahol amúgy is nappal égne, pl munkahely, iroda, lásd f.lux program.
Nekem a plafonon 2 ufólámpa van, az egyikben 28000 körüli, a másikban 4000k körüli a lámpa. a kettő együtt tökéletes, kell a rásárgítás, a 4k-s fény sok azért este, de nappalra meg az kell.
Nagyon sok baj van ezekkel az újkori lámpákkal, nagyon nagyon sok. Parasztvakításba nagyon könnyű beleszaladni.
ilyesmi lámpát keress, de opálbúrásan
Ezeknek üvegből van a burkolata, ez az igazi váltó a régi izzószálas lámpák helyére, nem a műanyagburkolatos olcsóbbak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!