-3. 0 dioptriát hordok kb tíz éve. Mínuszos szeműek is ugyanolyan nagy eséllyel szorulnak időskorukban olvasószemüvegre?
Vagy létezik olyan, hogy ahogy romlik a szem pluszos irányban, pont hogy elkezd javulni emiatt a mínuszos rövidlátás?
30 éves vagyok.
Igen, lehet olyan, hogy javul, egy ideig jó a látásod, majd olvasó szemüveg kell.
Rosszabb esetben viszont megmarad a rövidlátás, akkor multifokális/progresszív lencse kell, ami közelre és távolra is jó.
Nagy valószínűséggel majd fog kelleni olvasó, de csak későn. A rövidlátóknál úgy szokott lenni, hogy 40-50 éves kortól, mikor már a nem rövidlátóknak szüksége van olvasószemüvegre, úgy látnak közelre, hogyha leveszik a minuszos szemüvegüket, mert így eltolják a fókuszpontot, hiszen a rövidlátás miatt biztos tudod, hogy egy sokkal közelebbi fókuszpontra van beállva a szemed, amit a minuszos szemüveggel állítanak vissza a normál fókuszpontra. Azonban ennél az esetnél ezt ki lehet használni, és ha levesszük a szemüveget, az akkor kapott közeli fókuszpont tökéletes az olvasáshoz.
Sajnos nem javul a rövidlátás, mert a rövidlátás és a presbyopia (időskori távollátás) okozója teljesen más, így egymásra nem hatnak, azon kívűl, mint amit az előbb említettem.
2-es vagyok.
Mert én nem ezt írtam?!
Amúgy meg egy darabig lehet, hogy kell, amíg még csak kismértékű a közelre romlás. Csak ez a 2.szemüveg nem a klasszikus pluszos olvasó lesz, hanem egy gyengébb (pl -1-es), ami távolra nem fog éles képet adni, csak egész közelre.
"4-es hülyeséget írtál."
Te írsz hülyeséget apám... Tudod egyáltalán mi a presbyopia? Egy -3D-s szem laza szemlencsével 33 cm-re lát élesen, de közelebbre is tud fókuszálni a szemlencse domborításával és lát 10 cm-re is. A presbyopia azt jelenti, hogy a szemlencse elveszíti a rugalmasságát a kor előrehaladtával. Ha szélsőséges esetben mondjuk teljesen elveszítené és merev lenne az egész, 33 cm-re akkor is tök élesen látna, csak közelebb nem. Oda kellett volna figyelni optikából és akkor nem írnál ekkora marhaságokat.
Fuu anyám.
Akkor mondd már meg nekem, miért hord olvasószemüveget egy csomó rövidlátó?
"A fiatal korban kialakult rövidlátást nem kiegyenlíti, hanem kiegészíti az időskori távollátás. Nem a megnyúlt szemgolyó megy össze, hanem a lencse anyaga keményedik meg. Ennek következtében a sugárizmok nem tudják többé úgy formálni a lencsét, hogy közelre is élesen lásson; az alkalmazkodás csökken. Ez azt jelenti, hogy két szemüvegre van szükség: az egyik közelre, a másik távolra. Egy másik lehetséges megoldás a bifokális szemüveg."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!