Kezdőoldal » Egészség » Szemproblémák » Kontaktlencse vagy szemüveg?...

Kontaktlencse vagy szemüveg? (bővebb kifejtés lent)

Figyelt kérdés

Az a helyzet, hogy -3,5-es és -3-as a lencsém. Vagyis szemüveg/kontaktlencse nélkül nem nagyon látok.

Nem tudom, mit csináljak, mert 5 éve van kontaktlencsém, de már nagyon unom vele a bajlódást (drága, ha szúr, ki kell venni, minden reggel berakni, szemcseppet venni mellé)...

Új szemüveget is kéne csináltatnom, mert - bár azt nem sokszor hordom - már "kinőttem". Ezt úgy értem, hogy a szemüveg is kb. 5 éves, én most vagyok 20, és 15 éves korom óta nőtt a fejem, a szemüveg szárai meg már "elállnak". De azok a szemüvegek, amik tetszenek, drágák. Nekem a keret nélküliek, meg a félkeretesek jönnek be. És a lencse is drága bele, mert a TB (ha jól tudom) már csak 10%-ot támogat...

De ha leszokom a kontaktlencséről, akkor hogy úszom és lovagolok? Úszáshoz nem vehetek fel szemüveget, anélkül meg nem látok :( A lovaglásnál meg a szemüveg egyszerűen lerepülne...

Nem si beszélve arról, hogy már annyira hozzászoktam a (kontaktlencsének hála), hogy az egész látókörömben látok, hogy amikor szemüveg van rajtam, idegesít, hogy a kereten kívül minden homályos :(

Ja, és mivel grafikus vagyok, sokat ülök a számítógép előtt, aminek következtében elfárad a szemem és kiszárad a kontaktlencsém.

Szóval most nem tudom, mi legyen... Anyukám azt mondta, szoktak lenni az optikákban nagyon jó akciók, mert amikor ő csináltatta a szemüvegét, valami 70% kedvezmény volt rá.

Érdemesebb akkor kivárni egy ilyen akciót? És jobban járok, ha úszáshoz/lovagláshoz inkább napi lencséket veszek? Elvégre úszni csak az évi egy hetes nyaralás alatt úszom, lovagolni meg hetente egyszer tudok.

Ja, és még valami! A napi lencsék mennyibe kerülnek?

2010. júl. 13. 08:59
 1/6 anonim válasza:
100%
A fekete keretű szemüveg divatos, szerintem szemüveg.
2010. júl. 13. 09:29
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Napi lencse csak akkor éri meg, ha tényleg csak ritkán használod. 1 dobozban 30 db van, én 2006-ban vettem utoljásra, akkor 10 ezer Ft körül volt. Viszont ha kéthetente 1-szer rakod be, akkor nem maradhat egész napra, mert ha "leszoksz" róla, újra hozzá kell szoktatnod a szemed, mintha még nem lett volna lencséd. Szóval ez is macerás.

A szemüveg nem kerül sokba a lencséhez képest, a lencse lötyivel egy évre sokkal többe kerül, mint a szemüveg. Csak nem szabad csilivili szalonokba menni, ahol a bérleti díjat fizeted meg.

Ha pesti vagy, van egy nagyon jó optika a Mester u-ban, én nemrég vettem lencsét, a 2 db kb. 10 ezer Ft volt, nagyon jó minőségű, UV szűrős, számítógéphez is ajánlották. Keretek 10 ezertől vannak, a keret nélküliek drágábbak, de még ígysem lesz 50 ezer, mint szalonban.

Az optika a Mester u-ban van, a Mester u-Angyal u sarkán, vagyik nem teljesen a sarkon, hanem a sarki illatszer mellett.

2010. júl. 13. 09:31
 3/6 anonim ***** válasza:
100%

Szia! Én is rövidlátó vagyok, mindkét szemem -5,5 dioptriás. Nekem a szemüveg nagyon kényelmetlen, az utcán sem szeretek benne sétálni, nemhogy úszni vagy sportolni (bár néha muszály.)Szinte mindig kontaktlencsét hordok. (20 éve lassan.)

Nekem a következő jött be:

- közép árkategóriás (2000 Ft/db) havi lencsét veszek, közép árkategóriás folyadékkal. (kb. 3 000 Ft, 3 hónapig elég.)

- a lencse magas víztartalmú és oxigénáteresztő, elvileg heti viseletre alkalmas, de legkésőbb este 8-kor (kivéve, ha esti programra megyek)leveszem.

- Este TV nézéshez vagy számítógépezéshez szemüveget használok.

- Én is egész nap monitor előtt ülök, de ezek a problémák ritkán jönnek elő.

- Ha mégis, akkor pár napig szemüveget hordok - ez csodát tesz! Ha érzékenyebb a szemed, dolgozz szemüvegben, és csak szabadidődben viseld a lencsét.

- Dohányfüstös helyektől, dohányzástól való tartózkodás a szem kiszáradását 80%-kal csökkenti (saját tapasztalat)

- sose használj hajlakkot lencsével a szemedben! Rontja a z oxigénáteresztést.

Üdvözlettel: egy régi kontaktlencsés

2010. júl. 13. 09:40
 4/6 anonim ***** válasza:
"Akkor leszoksz róla"? Hmmm. Volt olyan, hogy két hónapig nem hordtam, aztán újra ugyanúgy, mint addig. Jobban bírta a szemem, mint előtte, nem kellett "visszaszoktatni" rá! (Bár lehet, másoknál máshogy van)
2010. júl. 13. 09:42
 5/6 anonim ***** válasza:
Én most lézeres szemműtétre gyűjtök. Egészségpénztárral. Mindent összevéve az a legkényelmesebb, és hosszú távon a legolcsóbb is. (Barátaim voltak többen, sasszemük lett, mindegyiknek jól sikerült, évek óta jól látnak! Én meg itten kínlódok a szeüveggel!
2010. júl. 13. 09:46
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszi szépen a válaszokat! :)

A lézeres szemműtéttel én is szemezgetek (ide illik), de egyelőre ott tartok, hogy nincs hozzá tőke :(

Én olyan k.lencsét használok, ami havi, 1750 Ft/db, a tisztítóizé meg 3500-4000 Ft körül van, ami 3 hónapig elég.

Szóval akkor a napi lencsét hagyjam a fenébe...

Akkor szerintem azt fogom csinálni, hogy lencsét hordok utcára/sportoláshoz, munka közben meg szemüveget. Köszi az ötletet az egyik válaszolónak! :)

Aztán ha majd összejön a pénz a szemműtétre, akkor megyek!

De mennyibe fáj egy olyan műtét? (gondolom, nem két fillér) És nem úgy van, hogy utána hónapokig még érzékeny a szem? Mert nekem valaki ezt mondta... És az akkor végleges? Mármint utána nem fog megint évek múlva romlani a szemem?

2010. júl. 13. 09:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!