Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Normális, ha gipszlevétel...

Anowind kérdése:

Normális, ha gipszlevétel után nem röntgenezik meg újra a csontot biztos alapon?

Figyelt kérdés
4 hete törtem el lassan a bal radius csont fejecsét a karomon. Ízületbe hatoló, jól álló ferde törés a diagnózis. 3 hét után leszedték, de sem nem röntgenezték meg és sem nem küldtek gyógytornára. 5 napja szedték le, mozgatom ám vannak lila foltok itt is ott is, a felkarnál is, igaz a kezemre estem nagy erővel és egyáltaln nem a könyökömre mégis fáj több helyen is. 5 nap után még mindig nem tudom olyan egyenesre nyújtani a karom mint a másikat. Kérdésem, hogy szokványos ez? Mert, ha nem akkor vissza megyek a sürgősségire. :)

2018. júl. 10. 13:24
 1/10 Ypszilon1980 ***** válasza:
100%

Óvatosan tornáztatni kell, nem minden esetben csinálnak röntgent ilyenkor.

Szerintem lehet ez akár 2 hét is, mire tudod mozgatni rendesen, víz alatt próbáld úgy könnyebb. El vannak merevedve az inak, izmok ilyenkor.

2018. júl. 10. 16:56
 2/10 A kérdező kommentje:

Szia Ypszilon!

Az van, hogy egy csomó más helyen is fáj és lila a karom. Pedig nem estem rá csak a tenyeremre. Na most, ha a könyökömnél végeztek röntgent, akkor bizonyos mértékig ráláttak a felkarcsontra is?

2018. júl. 10. 20:14
 3/10 Ypszilon1980 ***** válasza:

Igen, a könyöknél van a radius fejecs, szóval, ha könyököt röntgeneznek, akkor rajta van. Azt nem tudom, hogy a lilásodás miért van, a gipsz miatt is lehet.

Nálunk ilyen törésnél 3 irányú röntgent csinálunk,szóval látszik ja el van törve, ilyen esetben eleve nagyobb régiót kell röntgenezni, nem csak kimondottan könyököt.

2018. júl. 10. 20:23
 4/10 A kérdező kommentje:
Köszönöm! Olvastam valamelyik hozzászólásodban,hogy ebben dolgozol. Emlékezetes a neved. :D Még egyenesre így pár nap után nem tudtam teljesen kinyújtani és fájnak az idegek is. Bizonyos pontokon pedig nyomásra érzékeny. Lehet, hogy nem a csontok, hanem az izmok, idegek... De reméltem, hogy nagyobb tartományt látnak be röntgennél. Amúgy nem dagadt fel esés után még másnap se.Tényleg olyan mint ha ráestem volna, pedig teljes erőmmel a tenyeremre estem és úgy alakult ez az egész. Félek, hogy esetleg máshol is megrepedt vagy eltört. Azt hiszem egy darabig még nem biciklizek. De köszönöm a válaszod. Kicsit megnyugodtam. És remélem ez az itt-ott fájdalo mis elmúlik.
2018. júl. 10. 20:59
 5/10 Ypszilon1980 ***** válasza:

Köszi, hogy így emlékszel.

Az a helyzet, hogy sok múlik azon, hogy mit kér az orvos, illetve, hogy aki a röntgent csinálja az mennyire rutinos, ezt így távolból nehéz megítélni. Van ahol traumánál az egész alkart végigröntgenezik.

Azt gondolom, hogy ha úgy érzed, valami nem stimmel, akkor vissza lehet menni, inkább legyen csak vaklárma.

2018. júl. 10. 22:32
 6/10 A kérdező kommentje:

Szia Y!

Most elég szépen mozog, ám reggelre úgy ébredek -és, ha forgatom is-, hogy a könyöknél egy ideg nagyon fáj. És a könyök felett a felkarcsontnál is fáj egy rövid szakaszon. De az már 4 hete. Vagy a csont vagy az inak nem tudom. És mivel a tenyeremre estem, az ujjak hajlításánál egy minimálisan fáj. 1 hónap alatt még mindig? Azért aggódok, hogy olyan mint a jobb kezem már sose lesz. De főleg a könyöknél fáj egy ideg, ha leteszem a karom egy asztalra és elkezdem forgatni rajta. Ma 1 hete, hogy levették a gipszet. Vagy én vagyok türelmetlen? Mindenesetre hetente leírom, hogy milyen változásokat észlelek, hátha valami segítség ez a többi friss kartöröttnek. Egyébként egyenesre már ki tudom nyújtani, ám azt vettem észre, hogy van egy kis gödröcske a hajlatnál. Egy pici lyukacska. A jobb kezemen nincs. Bevallom nem igazán bízok a magyar egészségügyben. Itt is szerb vagy milyen orvos nézett meg. Tulajdonképpen rá sem néznek az emberre. Meg semmit sem mondanak. Azért mennyivel másabb lenne, ha szenegáli, szerb meg isten tudja honnan való orvosok helyett dán, svéd, német, oszrák orvosok is lennének itt. Valahogy jobban bíznék bennük.

Mindenesetre jövő héten meglátjuk mire jutok. :)

2018. júl. 12. 22:51
 7/10 A kérdező kommentje:
Most már elég szépen tudom mozgatni, de .... 18 nappal a gipsz levétele után sem az igazi még. Ugyanis, ha elkezdem befelé mozgatni, ott valami ideg megpattan, vissza forgatom és valami irtózatos hirtelen éles fájdalommal ugrik vissza a helyére. Éjszaka még mindig jobban fáj mint nappal. Rátámaszkodni teljes erőmmel még nem tudok mert mikor kiegyenesíteném a karom, jobb, ha nem is mondom mivel jár... Roppanó fájdalommal. Egyébként 90%-osan tudom mozgatni, de nem bánnám, ha ott tartanánk már mikor az időjárást kéne érezni...
2018. júl. 23. 21:16
 8/10 A kérdező kommentje:
Ma megint voltam sürgősségin... és nem tudtam meg sokkal többet. Úgyhogy aki onnan vár segítséget az felejtse el. Fizetjük a TB-t a semmiért. A mai napig nem tudom, hogy meddig tart pontosan a gyógyulás meg hogy terheljem mint terheljem, miért kattog a könyököm és egyebek... majd jó lesz, ha jó lesz. Úgyhogy egy "kapja be" a jutalma az eünek itt. Borogassam oszt jól van. Majd 6 hét múlva meggyógyul. Ha! De röntgen, hogy megnyugodjon az ember az luxus. Szóval ezzel akartam segíteni a hozzám hasonlóan szerencsétlenül járt embereknek, akik eltörik valamelyik csontjukat. Azaz semmivel... Majd megyek reumatológiára... szeptemberben. Szóval "korán".
2018. júl. 25. 21:50
 9/10 anonim ***** válasza:
Szia, meggyógyultál? Én is ebbe vagyok most sajnos.
2022. márc. 8. 16:13
 10/10 anonim válasza:
Az biztos, hogy valami ott nincs a helyén
2022. máj. 6. 21:15

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!