Megharapott/ karmolt a cicám. Többi lent. Lehet bajom?
Üdv!
Mai napon pár órája játszottam a cicánkkal. Simogattam, dorombolt majd egyik pillanatrol a másikra megharapta vagy megkarmolta a csuklómat a tenyerem alatt. Azért nem tudom melyik lehet mert nagyon gyors volt. Egy 1-1,5 centis seb lett a helyén, vizszintesen(talán inkább karmolás) amiből elkezdett folyni a vér kicsit. Bementem lemostam többször is majd betadinnal kezeltem. Nem piros és nemis fáj de utána olvastam hogy komoly betegséget is elkaphatok... a cicánk nincs beoltva, kinti macska így most kicsit félek. Nem hiszem hogy mély a seb de azért is félek mert nem messze az főeremtől karmolt meg. MIt tegyek?
20/F
kiskoromban párszor karmolt meg macska,nem csináltam a sebbel semmit,meggyógyult és kész.
"Lehet bajom?"-lehet.
Ne aggódj, ha elfertőződik a sebed, akkor menj el az orvoshoz.
Mindig le kell mosni, majd fertőtleniteni a friss sebet.
Engem is sokszor megkarmolt, semmi bajom nem volt vele.
Megvakulni nem fogsz, ettől nem kell tartanod. A macska-oltások az állat egészségét szolgálják, az ő túlélési esélyeit növelik: [link]
Egyedül a veszettség az, amire van védőoltás, de ennek hiányában elkaphatod a cicától. Ennek a veszélye viszont ugyancsak igen kicsi.
A macskakarmolási betegségnél, a seb erős duzzadása vagy fekélyesedése jellemző, ami több hétig is fennállhat. Nyirkócsomómegnagyobbodás figyelhető meg és fejfájással, lázzal jár. [link]
Amitől valóban tartanod kéne kijárós macska esetében az egyrészt a tetanusz, ahogy azt már előttem is említették és a bolhásság, férgesség, gombásság,kullancsok egyéb élősködők, paraziták. Ezeket karmolás nélkül, egyszerű simogatással is elkaphatod, ha a cicus nincs kezelve. Adjátok be neki az oltásokat, 3 havonta féregtelenítsétek és kapjon kullancs és bolha elleni cseppet (NE NYAKÖRVET, fennakadhat, megfulladhat benne)! 20 évesen lehetsz olyan felelősségteljes a kisállatod iránt, hogy elviszed orvoshoz.
Mit tegyél? 1. Ne pánikolj! 2. Ha a seb csúnya, nem gyógyul, belázasodsz, fordulj háziorvoshoz! 3. Vidd el a macskádat állatorvoshoz, oltasd be, féregtelenítsd és bolhamentesítsd!
Engem kismillió utcai macska karmolt és harapott már meg, arcon is (gyakran foglalkozom kidobott macsokkal) eddig több, mint 10 év leforgása alatt 2 esetben szereztem tőlük fertőzést, mindkét alkalommal bőrbetegséget (és azoktól a cicáktól sejtettem is, hogy elkaphatok vmit, mert nagyon rossz állapotban voltak). Nem térítgetni akarok, de tudom miről beszélek. Az emberek többsége nem a valós problémáktól fél, hanem ilyen butaságtól, amit a TV-ben látnak, hogy meg lehet vakulni a cicától... Inkább a kullancsoktól, férgektől félnének! Ez a valós probléma és nagyon könnyű lenne megelőzni, még mielőtt megvan a baj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!