Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Rozsdás vas által okozott seb...

Rozsdás vas által okozott seb esetén minden esetben kell orvoshoz menni illetve mindig kell tetanusz?

Figyelt kérdés
Ha kell akkor mikor kell legkésőbb? Mik a hatásai?

2016. szept. 7. 21:01
 1/6 anonim ***** válasza:
Nem. Feltételezem, hogy viszonylag fiatal vagy, alap immunizáltságban részesültél. Fiatal korban csak nagy kiterjedésű, roncsolt sebek esetén van szükség tetanusz oltásra. Kisebb sebek esetén elég egy kis Betadin.
2016. szept. 7. 21:11
 2/6 A kérdező kommentje:

39 vagyok, az stimmel hogy fiatalnak érzem magam.:)

Kicsit a mutató ujj 1 percénél pont az ízületnél szaladt be egy betonvas (inkább drót), kivéreztettem rendesen, meg kimostam, de gondolom ettől még fertőződhet?

Tetanuszt utoljára 12 évesen kaptam kutyaharapás miatt.

2016. szept. 7. 21:21
 3/6 anonim ***** válasza:

"A tetanuszt gyakran a rozsdával kapcsolják össze, de ez az elgondolás félrevezető. A rozsdás objektumok, drótok, szögek gyakran kint találhatók, de a rozsda önmagában nem okoz tetanuszt. A rozsdás fém felülete jó helyet kínálnak a C. tetani spóráinak, és a hegyes végek átszúrhatják a bőrt, lehetőséget nyújtva a baktériumoknak a fertőzésre.

A sebbe jutva a spórák felélednek, beindul az anyagcseréjük, és szaporodni kezdenek. Így a szög szúrása tetanuszfertőzést okozhat, akár rozsdás a szög, akár nem, mivel ugyanaz a tárgy kínálja az oxigénmentes környezetet, mint ami a sebet okozza."

(wikipédia)

2016. szept. 7. 21:38
 4/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm. Van tünete a seb környékén, vagy látatlanban kell a tetanusz mindnál hamarabb?
2016. szept. 7. 21:42
 5/6 anonim ***** válasza:

A tetanusz fertőzés nem okoz a sebnél tüneteket. Egyébként csak akkor áll fent a kockázata, hogyha mély és/vagy olyan sebről van szó, ahova nem ér el a levegő, mert ezek a kórokozók levegőn elpusztulnak.

12 évesen egyébként csak akkor indokolt a tetanusz elleni injekció, hogyha súlyosan roncsolt sebről van szó, amit nem lehet kitisztítani (az ilyen sebeket egyébként szándékosan nem is zárják rendesen, pontosan a fent leírt okok miatt).

2016. szept. 8. 15:05
 6/6 A kérdező kommentje:

Igen, akkor kutya harapott meg, és nem is értettem akkoriban hogy a kutyaharapást miért ne varrják.

(bár korábban egy orvos állítólag kivételt tett az arcomon, mert ha nem varrja akkor megmaradt volna a helye)

2016. szept. 8. 17:45

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!