16. -án délután eltört az V. lábközépcsontom.4 nap után (20. án) lecserélték a fekvőgipszem járóra, de nem tudok ráállni, ez normális?
Még nem forrt össze ennyi idő alatt a csont. Próbáld minél többet pihentetni, polcolni. Ha a sarkadon jársz csak, remélhetőleg nem mozdul el a csont (azért van a gipsz, hogy rögzítse), de javaslom ideiglenesen mankó használatát. Nyugi, augusztusra fogsz tudni járni, csak bicegni fogsz még. Úszni is tudsz majd. Tollas, pingpong, röplabda, ilyesmi valószínűleg még nem fog menni.
(egy csontkovács)
Köszönöm a választ. :) A legnagyobb fájdalom, hogy nem tudok lovagolni sokáig. Ha leveszik a gipszem, nyereg nélkül fogok tudni, hogy ne terheljem a lábfejem. Sajnos az évben emiatt sok mindenről le kell mondanom, ami lovaglással kapcsolatos. Pl. versenyzés.
Tehát ha gipszben van, egyáltalán nincs is esély rá hogy elmozduljon?
De van, nem szabad fájdalomhatáron túl terhelni sem a gipszben, sem azután, hogy leszedték.
Ha 3-4 hét után leszedik, akkor a még 2-3 hétig kímélni kell majd, utána lehet terhelni fájdalomhatárig. De ez így szerintem jobb, mint ha 6 hetet rajtahagyják végig, és teljesen elvesztik az inak a rugalmasságukat. A gipsz leszedése után lehet óvatos masszírozással a nyirokkeringést javítani, csontképződést serkenteni, valamint a valószínűleg addigra recsegősre merevedett bokát csontkovácsolni.
Ne félj, a gipsz megfelelően rögzíti a törött lábadat. De amíg fáj, addig ne erőltesd természetesen. Aztán ha már nem fáj, akkor már nyugodtan járkálhatsz a járógipszeddel. Én suliba is simán mentem vele. Nem tudom, könnyített vagy sima gipszed van-e, a könnyítettre nem nagyon lehet ráállni, de a simára igen, ott járósarkat tesznek a talpad alá.
Hogy törted el a lábad egyébként?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!