Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Megrázott a vaku. Lehet...

Megrázott a vaku. Lehet valami gond?

Figyelt kérdés

A fényképezőgépet szedtem szét, véletlenül az egyik ujjam hozzáért a feltöltött vaku vezetékéhez. A másik kezemmel a fém testelést fogtam, úgyhogy a két karomon keresztül rázott meg.

Utána rámértem a vezetékre 250 V fesz. volt rajta. Áramot is próbáltam mérni, de ekkor hatalmas csattanással kisült a kondi.

Mi legyen?

2016. márc. 14. 00:04
 1/6 anonim válasza:
Hasonlóan jàrtam kb20 éve.Gondolom nem àlló szívvel irogatsz.Ha nem akkor szerintem nem lesz baj :)
2016. márc. 14. 00:12
 2/6 anonim válasza:
Áramot akartál mérni egy kondin? OMG. Minek nyúl hozzá, aki ennyire nem érti???
2016. márc. 14. 00:13
 3/6 A kérdező kommentje:
Ki akartam mérni, hogy 80..100 kOhm-on le tudja-e adni a 2..3 mA-t. Jó lene tudni, mekkora áram folyt át a kezeimen..
2016. márc. 14. 00:45
 4/6 anonim ***** válasza:
0%
Boldogok a lelki szegények, mert övéké a mennyek országa...
2016. márc. 14. 05:44
 5/6 A kérdező kommentje:
Magadról beszélsz?
2016. márc. 14. 19:27
 6/6 anonim ***** válasza:

Lehet áramot mérni, persze hogy lehet, miért ne lehetne, de a kisülés miatt nyilván nem egy folyamatos áramerősséget fogunk mérni, hanem egy csökkenő értéket. Nagyobb terhelőellenállás alkalmazása esetén (kOhm-os nagyságrend) már egy egyszerű multiméterrel is jól mérhető az áram fokozatos csökkenése, lévén a kisülési idő így már jóval hosszabb lesz.

A csúcsáramot sem szükséges spéci multiméterrel elkapni, ki is lehet számolni. Nézzük meg mi a helyzet egy 250V, 1000 µF-os kondi esetén:

C = Q/V azaz Q = C*V

Q = 0.001*250 = 0.25

ami azt jelenti, hogy 250 V esetén az elvi maximum 250 mA.

A számítások alapján 5 kOhm-os ellenállás esetén a kérdéses kondi tehát le tud adni ~50 mA-t is, ami már jócskán a veszélyes tartományban van.

Mindent összevetve, a fényképezőgép vakujának kondenzátora több száz voltos feszültséget és relatíve nagy áramot képes leadni, ezért nagyon óvatosan kell vele bánni, komoly áramütést okozhat. Ezért a munkálatok első lépéseként - az akku/elem eltávolítása után - ki kell sütni a kondit.

2016. márc. 15. 17:10

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!