Megrázott a vaku. Lehet valami gond?
A fényképezőgépet szedtem szét, véletlenül az egyik ujjam hozzáért a feltöltött vaku vezetékéhez. A másik kezemmel a fém testelést fogtam, úgyhogy a két karomon keresztül rázott meg.
Utána rámértem a vezetékre 250 V fesz. volt rajta. Áramot is próbáltam mérni, de ekkor hatalmas csattanással kisült a kondi.
Mi legyen?
Lehet áramot mérni, persze hogy lehet, miért ne lehetne, de a kisülés miatt nyilván nem egy folyamatos áramerősséget fogunk mérni, hanem egy csökkenő értéket. Nagyobb terhelőellenállás alkalmazása esetén (kOhm-os nagyságrend) már egy egyszerű multiméterrel is jól mérhető az áram fokozatos csökkenése, lévén a kisülési idő így már jóval hosszabb lesz.
A csúcsáramot sem szükséges spéci multiméterrel elkapni, ki is lehet számolni. Nézzük meg mi a helyzet egy 250V, 1000 µF-os kondi esetén:
C = Q/V azaz Q = C*V
Q = 0.001*250 = 0.25
ami azt jelenti, hogy 250 V esetén az elvi maximum 250 mA.
A számítások alapján 5 kOhm-os ellenállás esetén a kérdéses kondi tehát le tud adni ~50 mA-t is, ami már jócskán a veszélyes tartományban van.
Mindent összevetve, a fényképezőgép vakujának kondenzátora több száz voltos feszültséget és relatíve nagy áramot képes leadni, ezért nagyon óvatosan kell vele bánni, komoly áramütést okozhat. Ezért a munkálatok első lépéseként - az akku/elem eltávolítása után - ki kell sütni a kondit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!