Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » A kulccsont el tud repedni,...

A kulccsont el tud repedni, vagy megzúzódni? Ha igen, akkor mi a teendő? Mennyire lehet súlyos?

Figyelt kérdés
2016. febr. 27. 22:53
 1/2 anonim ***** válasza:

Nekem el volt teljesen torve a kulccsontom, es miutan nem vittek idoben orvoshoz, osszecsuszott, es most a bal vallam rovidebb kb 2 centivel. Atlag ruhaban nem latszik, de ha egy feszesebb trikot veszek fel, akkor a vall varras elcsuszik a helyerol. Na meg ha fel kell nyulnom valamiert a polcra, akkor a bal karom mintha rovidebb lenne. Nekem nem szokott fajni, de amikor friss volt, akkor kb ket even at nem tudtam felemelve tartani a karom, mert elzsibbadt. Ma mar nem gond. Egy baratnom viszont sieles kozben torte ugyanigy a kulccsontjat, o 15 ev multan is megsinyli az idojarasvaltozasokat.

Kulccsont zuzodasrol meg nem is hallottam, szerintem vagy torik, vagy nem, vagy csak reped, de zuzodni a helyzete es az allaga miatt nem tud. Mondjuk lehet, hogy tevedek.

2016. febr. 27. 23:32
 2/2 anonim ***** válasza:

Tud zúzódni is, mint minden testrészünk, még a belső szerveink is.

Egyébként nem egy komoly dolog, főleg kisgyerek korban. Olyankor a kezelése maximum karfelkötés. Illetve úgynevezett 8-as kötést szoktak még felhelyezni, ami azt a célt szolgálja, hogy ne tudj görnyedni, húzd ki magad. Ezzel lehet megelőzni az összecsúszást, amiről az előző válaszoló írt.

Operálni nagyon ritkán szoktak, szinte kivétel nélkül csak élsportolók esetében, mert az ő teljesítményüket tudja hátrálni egy ilyen sérülés, viszont normál, hétköznapi életet lehet vele élni, sportolni is lehet ha valaki nem akar olimpiát nyerni.

Egyébként pedig nagyon jó a gyógyulási hajlama, szóval kb a legkomolytalanabb csonttörés az összes csont közül ami törni szokott.

2016. febr. 29. 15:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!