Milyen lesz ha hetekig be lesz gipszelve a lábam?
Azt bizony gipszelik. A gipsz leszedése után is pár hónap sántikálásra számíthatsz. Én 2 hét után levetetném/levenném a gipszet és utána kímélném, a mai "6 hét gipsz után terhelés" gyakorlattal szemben, de ilyet csak saját felelősségre!
Persze mindez csak akkor, ha tényleg törve van. Tipikus tünetek: beszűkült mozgáshatár, mozgatásra éles, nyomásra szúró fájdalom.
Konkrétan azt szeretnéd tudni, hogy milyen gipszel élni? Amúgy szerintem minden törést/nagyobb sérülést gipszelnek hogy hamarabb gyógyuljon. Egy gipszes tapasztalatom van, de az sem volt törés, és mégis begipszelték!
Még iskolás voltam, 2 hétig nem kellett mennem. Úgy zuhanyoztam, hogy becsavartuk valamivel a gipszet, hogy ne ázzon át. Az éjszakák borzasztóak voltak, mert nem találtam a helyem, és gipszes lábbal nehéz helyezkedni, főleg fordulni. Neked talán könnyebb lesz, ha a térded szabadon hagyják. :D Aztán idővel megszoktam és nem is zavart annyira, eleinte persze fájt a sérülésem helye, de ez később csökkent. Persze a közlekedés nehézkes volt, wc-re leülni, stb. Mivel nem mozoghattam annyit, minden nap kaptam véralvadásgátló injekciót a hasamba (családtag szúrta be), az egyenesen szörnyű volt (nagyon fáj).. Meg amikor rám tették a gipszet, olyan forró volt az az anyag, hogy majdnem elsírtam magam.
Metatarsus törésnél nem gipszelnek térdig.
A vérhígító injekció meg tök fölösleges*, tipikus túlgyógyszerezés, régen csak akkor adtak ilyet, ha pl. gerinc- vagy medencetörés volt, tehát hosszú mozdulatlanságra kárhoztatott.
(*Ha betartja az ember az orvosi utasítást és minél többet polcolva tartja, nem lógatja 20-30 percnél tovább.)
Huhu, itt gondok vannak.
Vérhígítót azért adnak, hogy ne alakuljon kis vérrögösödés, trombózis, embólia. Ennek van ilyen esetekben kockázata a vizsgálatok szerint. Mivel igen veszélyes szövődmények, ezért kell ellenük védekezni.
Metatarsus törésnél is térd alattig gipszelnek,6 hétig, nem 2ig!
Na ugye hogy ugye!
Jég, polcolás, fásli, kímélet, heparinos kenőcs. Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezd meg kezelőorvosodat, gyógyszerészedet...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!