Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Milyen lesz ha hetekig be...

Milyen lesz ha hetekig be lesz gipszelve a lábam?

Figyelt kérdés
Remélem nem, (este elmegyek megröntgeneztetni) de ha mégis eltört a lábközépcsontom, akkor mire számítsak a gipszes hetek alatt? Tapasztalatok? Egyáltalán gipszelik a lábközépcsont törést vagy elég lesz pihentetni? Mik az esélyek?

2015. nov. 17. 09:13
 1/9 anonim ***** válasza:

Azt bizony gipszelik. A gipsz leszedése után is pár hónap sántikálásra számíthatsz. Én 2 hét után levetetném/levenném a gipszet és utána kímélném, a mai "6 hét gipsz után terhelés" gyakorlattal szemben, de ilyet csak saját felelősségre!

Persze mindez csak akkor, ha tényleg törve van. Tipikus tünetek: beszűkült mozgáshatár, mozgatásra éles, nyomásra szúró fájdalom.

2015. nov. 17. 09:42
 2/9 anonim ***** válasza:

Konkrétan azt szeretnéd tudni, hogy milyen gipszel élni? Amúgy szerintem minden törést/nagyobb sérülést gipszelnek hogy hamarabb gyógyuljon. Egy gipszes tapasztalatom van, de az sem volt törés, és mégis begipszelték!

Még iskolás voltam, 2 hétig nem kellett mennem. Úgy zuhanyoztam, hogy becsavartuk valamivel a gipszet, hogy ne ázzon át. Az éjszakák borzasztóak voltak, mert nem találtam a helyem, és gipszes lábbal nehéz helyezkedni, főleg fordulni. Neked talán könnyebb lesz, ha a térded szabadon hagyják. :D Aztán idővel megszoktam és nem is zavart annyira, eleinte persze fájt a sérülésem helye, de ez később csökkent. Persze a közlekedés nehézkes volt, wc-re leülni, stb. Mivel nem mozoghattam annyit, minden nap kaptam véralvadásgátló injekciót a hasamba (családtag szúrta be), az egyenesen szörnyű volt (nagyon fáj).. Meg amikor rám tették a gipszet, olyan forró volt az az anyag, hogy majdnem elsírtam magam.

2015. nov. 17. 09:55
 3/9 A kérdező kommentje:
Ez elég rosszul hangzik. És utána is nagyon meleg lesz a gipsz, ha a lábamon lesz majd?
2015. nov. 17. 10:14
 4/9 A kérdező kommentje:
És az injekció végig kellett a gipsz ideje alatt?
2015. nov. 17. 10:14
 5/9 anonim ***** válasza:
Igen végig kellett, hogy ne alakuljon ki vérrög a lábamban, szóval muszáj volt (azt hiszem csak egyszer kellett egy nap). Nem, utána már nem lesz meleg, csak az a 10-15 perc amíg rárakta a térdemre, akkor volt forró.
2015. nov. 17. 10:26
 6/9 anonim ***** válasza:

Metatarsus törésnél nem gipszelnek térdig.

A vérhígító injekció meg tök fölösleges*, tipikus túlgyógyszerezés, régen csak akkor adtak ilyet, ha pl. gerinc- vagy medencetörés volt, tehát hosszú mozdulatlanságra kárhoztatott.

(*Ha betartja az ember az orvosi utasítást és minél többet polcolva tartja, nem lógatja 20-30 percnél tovább.)

2015. nov. 17. 10:49
 7/9 anonim ***** válasza:

Huhu, itt gondok vannak.

Vérhígítót azért adnak, hogy ne alakuljon kis vérrögösödés, trombózis, embólia. Ennek van ilyen esetekben kockázata a vizsgálatok szerint. Mivel igen veszélyes szövődmények, ezért kell ellenük védekezni.

Metatarsus törésnél is térd alattig gipszelnek,6 hétig, nem 2ig!

2015. nov. 18. 22:51
 8/9 A kérdező kommentje:
Mázlim volt, mert nincs törés :)
2015. nov. 19. 08:26
 9/9 anonim ***** válasza:

Na ugye hogy ugye!

Jég, polcolás, fásli, kímélet, heparinos kenőcs. Kockázatok és mellékhatások tekintetében kérdezd meg kezelőorvosodat, gyógyszerészedet...

2015. nov. 19. 10:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!