Fórum társak! Szerintetek jól van ez így? (többi lent)
Ma tapasztaltam az emberek egymással szembeni negatív viselkedésének egy "durva" megnyilvánulását. Egy fővárosi autóbuszon utaztam. Felszállt egy 13-14 év körüli gyerek és az édesanyja. A gyerek lába gipszben volt és mankó mind a két kezében. Én az ülőhelyemet átadtam. Kaptam is utána megjegyzéseket a többi utastárstól. Leendő válaszolók! Szerintetek ez így teljesen rendben van? Mi ennek az oka, hogy ennyire nem nézik egymást semmiben az emberek (Tisztelet a kivételnek!)? Ti mit tettek volna a helyemben?
22/f
#1: Engem nagyon nehezen lehet kihozni a sodromból annyira, hogy visszaszóljak, ugyanis nagyon béketűrő vagyok. De már nem sok hiányzott.
#2: Amikor az idős néninek adtam át a helyem, azt senkit sem érdekelt. Akkor semmilyen megjegyzéseket NEM kaptam.
Amikor viszont a gipszelt lábú gyereknek és az anyjának adtam át a helyem, akkor a hátam mögül illetve a hátrább
ülőktől is hallottam megjegyzéseket, mégpedig ilyeneket, hogy:
Ez mekkora hülye! Minek adja át a helyét annak a "béna" gyereknek! stb-stb.
Tisztelt Kérdező: Az #5 válaszoló 1-2 mondatával azaz "Jézus, mekkora barmok vannak. Egy jóérzésű ember ilyenkor átadja a helyét, akár gyerekről, akár betegről, akár idősről van szó." Teljesen azonosulni tudok.
Nagyon jó, hogy vannak még jóérzésű emberek! (Csak az a kár, hogy egyre kevesebb.)
"akár gyerekről, akár betegről, akár idősről van szó"
Azt, hogy valaki beteg nem mindig lehet látni rajta. Az időskorúaknál és a gyerekeknél más a helyzet.
#Kérdező:
Természetesen jól döntöttél. Bár (legalábbis a fiatalok közül) mindenki így gondolkozna mint ahogyan te.
#5; #8:
"Jézus, mekkora barmok vannak. Egy jóérzésű ember ilyenkor átadja a helyét, akár gyerekről, akár betegről, akár idősről van szó." Teljesen egyetértek ezekkel a mondatokkal.
"Mondjuk én biztos nem álltam volna meg, hogy meg ne kérdezzem, hogyha a beteg anyjának adtam volna át a helyemet, akkor is így beszélne-e róla." A visszaszólás nem túlzottan célravezető, hiszen még a végén az húzza ilyenkor a rövidebbet aki vissza mert szólni.
''De ha valaki azt mondja, hogy ,,Elnézést, leülhetnék, nem érzem jól magam." akkor is természetesen felállok.'' Itt már meggondolandó, hogy bizonyos személyek az ilyennel visszaélnének, főleg ha az illetőt napi szinten látják. Ezzel mondjuk főleg a tizen-huszonévesek élnének vissza.
#Kérdező: A kérdésed magyarázatának utolsóelőtti sora kicsit kettős ragozású. Az első szó "Ti" a többes szám harmadik személyben használjuk. Inkább tegező hangbnemű. A harmadik szó "tettek" szintén a többes szám harmadik személyű rag. Ez viszont inkább magázó mondatkörnyezetű.
A "tettek" szó tegező mondatkörnyezetben inkább '-TETTETEK-' lenne.
Nekem a bal lábam amputálva van, és utazok buszon, villamoson. Ha műlábbal vagyok, persze hogy nem látják, de amikor anélkül, akkor elég feltünő.
1-2 megállóra nem szoktam leülni, de hosszabb úton azért kényelmesebb.(lenne)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!