Elvágtam az ujjam és a körmöm is, menjek sebészetre vele?
Ma reggel voltam olyan ügyes, hogy kenyérvágás közben megvágtam az ujjamat (annyira nem mély) ÉS a körmömbe is sikerült belevágnom egy kicsit.
Menjek vele sebészetre? Nem kell "leszedni" azt a körmöt (vagyis egy darabját)? Annyira nem vágtam bele a körmömbe sem, csak vérzett azalatt is. Ha begyógyul és a köröm lenő, nem fogja húzni alatta a bőrömet, ami most sebes (de utána begyógyul)?
Elnézést, ha itt-ott értelmetlen lett a kérdés. A válaszokat előre is köszönöm!
Nem kell. Ragaszd le, hogy ne akadjon bele mindenbe a körömdarab, aztán ennyi.
Én egyszer hosszában belevágtam a körmömbe és az ujjamba, vérzett mint a fene, azt hittem el se áll:D Mikor elállt végre, leragasztottam, és megvártam, hogy lenőjön a körmöm. Nem látszik rajta azóta se semmi:)
Ha nem nagy és mély a seb, akkor túléled. :)
Ha baja lett a körmödnek, lejön majd magától, nem kell leszedni. Az alvadt vértől megfeketedik, de szerintem nagyobb baj nem lesz.
Ha begyullad, elfertőződik, akkor persze sebészet. De csak a körmöd miatt nem kell menni.
Ha belefér az idődbe és inkább mennél, akkor menjél, legalább szépen lefertőtlenítik és valószínűleg megnyugtatnak.
Amúgy meg szerintem sem lesz gond, ha el tudtad állítani a vérzést úgy, hogy a kötés alatt jól illeszkednek az elvágott felületek, főleg a köröm! Ha úgy érzed nagyon elnyomódott, akkor igazítsd meg, vagy nézesd meg tényleg.
Én nemrég szereztem jó kis sérülést, igaz nem körömnél. És ott, ahol nem illeszkedett pontosan a bőr, mert elnyomta a kötés, ott sokkal lassabban gyógyul. Ott még mindig dolgozik a szervezetem, hogy az új felső bőrréteget kialakítsa és mellőle a véralvadékot kidobja, a kissé felgyűrődött bőrt összeforrassza mindezzel... úgy látom vagy 2-3szor annyi idő a gyógyulása, mint ott, ahol jól visszailleszkedett a bőr...
Néhány tanács:
-hogy ne nagyon vérezzen újra, tartsd magasra a kezed amikor piszkálod. Szívnél magasabbra, úgy szokták mondani.
-És ha esetleg rászárad a kötés, akkor ne tépd le,hogy újra vérezzen, hanem áztasd vízbe az egészet, és úgy könnyebben lejön róla, ha türelmes vagy, és nem sérted fel!
Köszönöm mindenkinek a válaszokat! :)
Mivel mindjárt megyek dolgozni, ezért majd csak estefele tudom mégjobban lefertőtleníteni a sebet (ezelőtt vízzel megmostam).
Gumiujj, erről még nem is hallottam, utánanézek majd! :D
Tudom, hogy hülyén hangzik de tényleg hasznos, ehhez hasonlóan néz ki egyébként "működés közben" :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!