Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Elvágtam az ujjam és a körmöm...

Elvágtam az ujjam és a körmöm is, menjek sebészetre vele?

Figyelt kérdés

Ma reggel voltam olyan ügyes, hogy kenyérvágás közben megvágtam az ujjamat (annyira nem mély) ÉS a körmömbe is sikerült belevágnom egy kicsit.

Menjek vele sebészetre? Nem kell "leszedni" azt a körmöt (vagyis egy darabját)? Annyira nem vágtam bele a körmömbe sem, csak vérzett azalatt is. Ha begyógyul és a köröm lenő, nem fogja húzni alatta a bőrömet, ami most sebes (de utána begyógyul)?

Elnézést, ha itt-ott értelmetlen lett a kérdés. A válaszokat előre is köszönöm!

2014. jún. 3. 10:37
 1/8 anonim ***** válasza:
100%
ha meg tudtad állítani a vérzést, és a vágást megfelelően össze tudtad illeszteni és úgy leragasztani (vagy bekötni) akkor nem mennék a helyedben ... én anno gyerekként mentem és simán lekapták a körmöm, azóta kétoldalt nincs körömágy ... hentes lehetett az a doki
2014. jún. 3. 10:42
 2/8 anonim ***** válasza:

Nem kell. Ragaszd le, hogy ne akadjon bele mindenbe a körömdarab, aztán ennyi.

Én egyszer hosszában belevágtam a körmömbe és az ujjamba, vérzett mint a fene, azt hittem el se áll:D Mikor elállt végre, leragasztottam, és megvártam, hogy lenőjön a körmöm. Nem látszik rajta azóta se semmi:)

2014. jún. 3. 10:46
 3/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha nem nagy és mély a seb, akkor túléled. :)

Ha baja lett a körmödnek, lejön majd magától, nem kell leszedni. Az alvadt vértől megfeketedik, de szerintem nagyobb baj nem lesz.

Ha begyullad, elfertőződik, akkor persze sebészet. De csak a körmöd miatt nem kell menni.

2014. jún. 3. 10:47
 4/8 anonim ***** válasza:
100%
Be fog gyógyulni. Ha eláll a vérzés akkor nem lesz gond. Érdemes volna azért lefertőtleníteni, biztos ami biztos. És (ahogy mondták a többiek) ragaszd le, hogy elkerüld a későbbi sérüléseket.
2014. jún. 3. 10:50
 5/8 anonim ***** válasza:
100%

Ha belefér az idődbe és inkább mennél, akkor menjél, legalább szépen lefertőtlenítik és valószínűleg megnyugtatnak.

Amúgy meg szerintem sem lesz gond, ha el tudtad állítani a vérzést úgy, hogy a kötés alatt jól illeszkednek az elvágott felületek, főleg a köröm! Ha úgy érzed nagyon elnyomódott, akkor igazítsd meg, vagy nézesd meg tényleg.

Én nemrég szereztem jó kis sérülést, igaz nem körömnél. És ott, ahol nem illeszkedett pontosan a bőr, mert elnyomta a kötés, ott sokkal lassabban gyógyul. Ott még mindig dolgozik a szervezetem, hogy az új felső bőrréteget kialakítsa és mellőle a véralvadékot kidobja, a kissé felgyűrődött bőrt összeforrassza mindezzel... úgy látom vagy 2-3szor annyi idő a gyógyulása, mint ott, ahol jól visszailleszkedett a bőr...

Néhány tanács:

-hogy ne nagyon vérezzen újra, tartsd magasra a kezed amikor piszkálod. Szívnél magasabbra, úgy szokták mondani.

-És ha esetleg rászárad a kötés, akkor ne tépd le,hogy újra vérezzen, hanem áztasd vízbe az egészet, és úgy könnyebben lejön róla, ha türelmes vagy, és nem sérted fel!

2014. jún. 3. 11:01
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Még egy dolog eszembe jutott. Gyógyszertárban tudsz venni ilyen kis "gumiújjat". Filléres összeg de nagyon hasznos lehet ha kezet mosol, mosogatsz vagy egyéb "vizes" feladatod van. Ráhúzod a kötésre és nem ázik át amíg dolgozol.
2014. jún. 3. 11:28
 7/8 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek a válaszokat! :)

Mivel mindjárt megyek dolgozni, ezért majd csak estefele tudom mégjobban lefertőtleníteni a sebet (ezelőtt vízzel megmostam).

Gumiujj, erről még nem is hallottam, utánanézek majd! :D

2014. jún. 3. 11:40
 8/8 anonim ***** válasza:

Tudom, hogy hülyén hangzik de tényleg hasznos, ehhez hasonlóan néz ki egyébként "működés közben" :D

[link]

2014. jún. 3. 11:44

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!