Bokaszalag rándulás és húzódás meddig fog fájni, és meddig lesz feldagadva?
A standard 6 hét szokott lenni, de ha könnyű a sérülés, akkor pár nap is lehet. A duzzanat néhány nap esetleg egy hét alatt már elég jól le szokott apadni, teljesen „eredeti” azonban csak hónapokkal később lesz. Természetesen a rehabilitációs gyakorlatokat jóval korábban el kell kezdeni és lehet ezzel a sérüléssel is óvatosan és ésszel mozogni. Az ugrálást, futást és minden olyan mozgást, ami a láb és a talaj ütközésével jár, lehetőleg teljesen mellőzni kell, főleg az elején. Később óvatosan fokozatosan el lehet kezdeni terhelni. Úszás, bringa, elliptikus tréner és olyan súlyzós gyakorlatok amik nem a vádlit dolgoztatják ilyenkor jók lehetnek. A diszkomfort érzés még elfogadható, de a fájdalom nem! Fájdalom esetén a gyakorlatot azonnal abba kell hagyni!
Sérülési fokozatok
I. fokozat „rá tudsz lépni de fáj” (gyógyulás kb. 1-2 hét)
a szalagok minimális húzódása
instabilitás nincs vagy minimális
gyenge fájdalom
enyhe duzzanat
kicsit merev a boka és a futás / járás kissé nehézkes
II. fokozat „rá tudsz lépni de piszkosul fáj” (gyógyulás kb. 2-3 hét)
a szalagok részleges szakadása
instabilitás van
közepes vagy erős fájdalom
duzzanat és merevség továbbá járási nehézség egyértelmű
szemmel is jól látható a zúzódás
III. fokozat „totálkár – nem tudsz ráállni” (gyógyulás min. 6 hét)
Teljes szakadás
Súlyos instabilitás
Erős kezdeti fájdalom után eltűnik/nincs fájdalom
Erős duzzanat
szemmel is jól látható, jelentős zúzódás
A sérülés után a duzzanat eltűnéséig pihentetés, szorítókötés, hűtés/ jegelés és emelés (polcolás). Amint a duzzanat lemegy mehet a rehabilitáció és erősítés.
Pihentetés: gondolom ezt főleg csak az I-es fokozatú sérülteknek kell elmondani, hogy most pár napig nem kéne ugrálni, a II-es III-asok maguktól is rájönnek.
Szorítókötés: nagyon sok helyen (Decathlon, sportboltok, egészségügyi kellék boltok) lehet kapni direkt a bokára húzható elasztikus/gumi rögzítőket. Hagyományos pólya is kiválóan használható.
Hűtés: ilyenkor jót tesz egy kis hűtés, jó lehet a borogatás vagy egy mélyhűtőből kivett zacskó fagyaszott borsó :-)
Polcolás: gondolom nem mondok el újat azzal, hogy a duzzanat csökkentése érdekében a sérült részt meg kell emelni, mégpedig elvileg a szív magassága fölé kellene.
Ha már sikerült a duzzanatot nagyrészt eltüntetni, akkor óvatosan nekiállhatunk a mozgástartomány / mozgáspálya visszaállításához – azaz mozgatni kell a lábfejet. Ha már a mozgástartomány helyreállt, mehet a fokozatos terhelés.
Kicsit hosszú lett, de remélem, segítettem :)
Igen felvilágosultam ezzel kapcsoltban Köszönöm :)
ezen jót nevettem xD: Pihentetés: gondolom ezt főleg csak az I-es fokozatú sérülteknek kell elmondani, hogy most pár napig nem kéne ugrálni, A II-es III-asok maguktól is rájönnek.
Üdv!
1 hete léptem félre,még aznap este elmentünk a balesetire,ahol csináltak röntgent,és azt mondták hogy csak zúzódott(húzódott) a bokám.Activon kenőcsöt írtak fel,valamit egy bokarögzítőt amit 4 hétig kell hordanom,és 8 hétig semmi sport.
Neked mit írtak fel,és mennyi idő alatt múlt el az egész?
Nekem elvileg részleges szakadásom van. 4 hónapja történt és még mindig nem gyógyultam meg. :(
Valami tipp? Az orvos semmit se mond.
Sziasztok!
Nekem nagyon bedúzzadt egy nagy esés során a röntgen nem mutatot törést, de a dúzzanat 4 ik hete még a bokámon látványos a külső bokacsonton. 3 ik héten írtak fel rögzítőt, "ha lemegy a dúzzanat hordjam" , de a lábfejemről körbe javult a bokám még mindig dúzzadt, így tornáztatni se tudom. Hozzáteszem "nem fáj" csak beszűkiti a mozgástartományt. Normális, hogy lassan 5 hete dúzzadt? (Rendesen kentem pihentettem feküdtem vele)
Nagyon régi kérdés, de ha valaki nézi:
Nekem nincs szalagszakadásom, hanem húzódást említett az orvos. Úgy tudom, ez a bokaszalagok megnyúlását jelenti. 18 napja történt, és még mindig fáj a bokám és a térdem is. Elképzelhető, hogy 4 hét vagy több is kell a gyógyuláshoz? És maradéktalanul helyre fog jönni? Sajnos szakadásnál néha mondják, hogy nem lesz olyan a boka később, mint volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!