Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Mi lehet a derekammal és...

Mi lehet a derekammal és mikor forduljak vele orvoshoz?

Figyelt kérdés

Múlt hét pénteken edzés közben valószínűleg rosszul mozdultam és nagyon megfajdult a derekam. Furcsa, mert lábtolo végeztével alig tudtam felállni, pedig az egy stabil feladat. Kimeltem, de végeztem rá tornákat, nyújtó gyakorlatokat és lebegett, nagyjából el is múlt.

Ma viszont újra megfájdult. Sí edzésen voltam és mire hazaértem, akkor éreztem, hogy megint fáj, de nagyon. Ismét nyujtogattam, bekentem, de aggaszt. Leginkább akkor fáj, ha hajolgatni próbálok, vagy fel akarok állni mondjuk az ágyból, kanapéról. Tehát ha egyenesen vagyok, akkor nem. Próbálgattam azt a macska pozos domborito nyújtást is, csípő nyújtó gyakorlatokat, stb, de hajlitaskor eléggé fáj. Becsípődhetett valami? Pihentessem, vagy tornáztassam óvatosan, nehogy jobban beálljon? Vagy menjek vele dokihoz, és ha igen, hova kell ezzel fordulni?

tegnap 23:11
 1/3 anonim ***** válasza:

ChatGPT válasza:

A leírásod alapján lehet, hogy egy izomhúzódás, egy idegbecsípődés vagy akár egy kisízületi blokk alakult ki a derekadban. Mivel a fájdalom visszatért, és főleg hajlításkor jelentkezik, érdemes óvatosan bánni vele.

Mit tehetsz most?

Pihentesd, de ne teljesen feküdj le egész napra, mert az is ronthat a helyzeten.

Kerüld a hirtelen mozdulatokat és a nagy terhelést.

Továbbra is végezhetsz óvatos nyújtásokat, de ha valamelyik mozdulat fokozza a fájdalmat, azt hagyd ki.

Meleg vagy hideg borogatás segíthet, attól függően, melyik esik jobban (általában friss sérülésre hideg, régebbire meleg ajánlott).

Gyulladáscsökkentő krémek, esetleg fájdalomcsillapítók (pl. ibuprofen) rövid távon segíthetnek.

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Ha a fájdalom pár nap alatt nem enyhül, vagy rosszabbodik.

Ha zsibbadás, kisugárzó fájdalom jelentkezik a lábadba (ez idegbántalomra utalhat).

Ha gyengeséget érzel a lábadban, vagy vizelet-/széklettartási gondjaid lennének (ez sürgős orvosi eset lehet).

Ha már egyszer javult, de újra visszatért, érdemes kivizsgálni az okát.

Milyen orvoshoz menj?

Háziorvos – kiindulásként, ha beutalóra van szükséged.

Ortopédus vagy reumatológus – ha mozgásszervi okra gyanakszol.

Neurológus – ha idegi eredetű probléma merül fel.

Gyógytornász vagy manuálterapeuta – ha nincs komoly elváltozás, de szükséges a megfelelő kezelés.

Ha a fájdalom nem csillapodik, érdemes orvoshoz fordulni, hogy kizárják a komolyabb problémákat, és célzott kezelést kapj!

ma 00:13
 2/3 anonim ***** válasza:

Folytaasd a kenegetést és pihenj pár napot. Ha találsz fekete nadálytőt magas koncentrátumban tartalmazó krémet vagy tinktúrat, azzal lenne a legjobb. Most ne is edzz semmit amíg nem javul.

A nyújtást is csak annyira erőltesd, hogy ne legyen kellemetlen, ha nem esik jól hagyd abba. Igyál sokat, hogy segítsd a sejtek regenerálódását, és C-vitamin is ehhez is jó. Alvásról se feledkezz meg. Jobbulást!

ma 00:31
 3/3 anonim ***** válasza:
A chatgpt :D #1 ezt a kérdező is meg tudta volna csinálni.
ma 00:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!