Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Akinek volt bordatörése,...

Senior Séf kérdése:

Akinek volt bordatörése, mennyi időbe telt, míg rá tudott feküdni?

Figyelt kérdés

Áldott jó gyerek voltam, így 55-60 éve a nyakamon kívül szinte mindenem volt már törve. Bordám viszont nem. Azt most 10 napja sikerült eltörnöm, és azóta nem alszom. Ágyban feküdni nem tudok, mert mindenképpen nyomódik a bordám, hogy csillagokat látok. A verandán van egy heverő, oda ülök ki éjszakára, de ott is csak perceket alszom egyszerre.

Meddig tart, míg annyira beforr a csont, hogy enged aludni?

júl. 29. 15:03
 1/3 anonim ***** válasza:
100%

Nekem 14 évesen tartott kb egy évig. Minden levegővétel fájt az első két hónapban, aludni a széken sem volt jó, úgy is fájt. Ha ültem, ha hanyatt feküdtem, ha álltam, mindegy volt, mert minden levegővétel fájt.

Két hónap után lassan - nagyon lassan - lett jobb hétről hétre. De visszatérni a megszokott 14 éves kori dolgokhoz - jelentkezni az órán, futni a busz után, testnevelés órán részt venni, aludni a jobb és baloldalon és nem felébredni a fájdalomra, amikor megmozdulok, - nos, ez beletellt egy évbe. Sosem fogom elfelejteni. Az utána következő 10 évben pedig minden tüdőszűréskor kiszedtek és visszarendeltek, mert "van egy folt, amit nem látunk jól a borda miatt" - na az a folt volt az a bumpszli ahol a két bordadarab osszeforrt. Később a technológia javult, vagy csak elolvasták a kartonomon, hogy csonttulszaporodott egy kicsit, nem tudom (a 70-es évek elején még nem volt CT, MRI vagy hasonlók)

Nem akarlak elkeseríteni, de 55-60 évesen a csontok lassabban forrnak össze, mint nekem akkor, 14 évesen.

aug. 2. 04:29
 2/3 anonim válasza:
Attól függ melyik borda tört. Nekem június végén sorozatos bordatörést szenvedtem 5 bordám tört(elis mozdult az egyik.). Igazából levegő vétellel nem volt gond, fájdalom sem volt túl erős, inkább az zavart h ha megmoccantam ropogtam,mint a ropi. Kérdésre visszatérve úgy a 3. de inkább a 4. héttől várható javulás. Egyébként 6-8 hetet mondanak. Mivel nekem a jobb oldalt törtek a bordák, így a bal oldalamon tudtam aludni, idővel kitapasztaltam hogyha magam mellé rakok vastagabb takarót vagy párnákat és annak nekidőlök, szinte a hátamon fekszek úgyis tudtam "kényelmesen" aludni. Jobbulást!
aug. 4. 12:31
 3/3 A kérdező kommentje:
Köszönöm, skacok a mindenre kiterjedő, korrekt válaszokat. Boldogabb nem lettem tőlük, de erről nem ti tehettek.
aug. 4. 19:04

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!