Hogy lehet kezelni a gennyes sebet?
A betadin tökéletes rá, nem kell váltani.
Ha gennyes a seb, akkor nyilván tisztítsd ki vízzel, utána bekened és bekötöd. Más nem kell rá, be fog gyógyulni.
Betadin csak felszinre jo, egesi sebek ilyenek. Povidon-jodine kizarolag 1 - 1,5 hetes alkalmazas, es sima feluletre, sebbe nem, max seb kornyekere, de ha belul fertozodik akkor semmire nem jo. Elso 3 rosszul tudja.
NYILT SEBBE TILOS ALKOHOLT/HIDROGEN PEROXIDOT/BETADIN-t nyomni
Sooldat funkcioja is csak annyi hogy idegentest kijojjon, de a so meg kiszaritja barmilyen koncentracioban a sebet, lassitva a gyogyulast. Eleg gyengen minimalisan a seb korul dorzsolve finoman folyatni a sebre es sebbe a hideg vizet a csapbol 1 - 2 percig es kesz, majd valami sterillel lefedni a verzest, de az a legtobb haztartasban nincs valamit keressetek most nem jut eszembe semmi ilyen, mert az illatanyagos az ki is csipheti..
Nem csoda hogy egyre csunyabb es nem gyogyul.
Es surgossegi sebeszetre lenne a legjobb, mert ha ugy adodna tetanusz oltas is kellhet es/vagy legjobb lenne haziorvosnak minimum megmutatni majd, nekem is ajtocserenel segitettem, csak raesett veletlen az egesz tenyeremre az ajto veresre tele szalkakkal meg mindnen, haziorvos azonnal kuldott sebeszetre mert lehet kell tetanusz is, pedig csak ajto. Motorbalesetnel meg ott minden lehet a talajon, motoron, ruhan, barhol.
En onserto is vagyok, es amikor meg ebben "kis tudatlan kezdo" voltam tortent egy hypodermis ("styro alatti") vagasom is, ami kb olyan mely hogy ureg kepzodik a borod felszinen majdnem a husig, es kemenyen verzik. De eppen volt idopontom a pszichiaterhez masnap szerencsere. Elotte kioblitettem hideg vizzel, kivul-belul betadinnal bekentem mint ahogy irtak rossz (helytelen), aztan ragtapasz ami nem maradt rajta ugye :) Elmondtam a bajom, megmutattam neki, elmondtam neki mivel kentem (betadin meg alkohol) azt mondta azt hagyjam a p*csaba az mereg ilyen nyilt sebekbe, felnyitotta a ragtapaszt, latta hogy gennyes, be van gyulladva (friss volt a seb) megfigyelte a sebet es mondta "te jo isten mit muvelt maga hat ilyet ritkan latni ba*ameg ezt ossze kene varratni" - en meg mondtam neki nem akarom mert akkor azonnal kuldenek osztalyra, amit utalok - ezt o is tudta. De latott o mar durvabbakat is. Nem hiaba volt nala mindenfele spray meg szigetkotszer amivel ellatta a sebem. Adott meg 2 szigetkotszert otthonra es a szokasos gyogyszereimet felirta es utamra kuldott. Seb begyogyult egy oriasi heggel (ossze kellett volna varratni - nem az o hibaja).
Aztan lett egy masodik hypodermis (ugyanilyen) vagasom, azt mar magam lattam el, gond nelkul, de az is szepen meg fog maradni mert en osztalyra nem megyek az fix. De ekkor mar kb. fel ev eltelt, tehat boven tagult a tudas is meg mi surgos mi raer, mit hogy mivel mikor mennyit meg ezek.
De legtobbet ezeket hasznalom ez a Primomed a Berestol meg szigetkotszer helyett 2 reteg mullpolya a sebre amiket nehez azert felrakni elsore, hogy megmaradjon es kenyelmes is legyen.
Tudnek tanacsot adni, de tilos, hiaba jartam jobban is meg rosszabbul is mint a parod. En csak a magam tapasztalatomat irtam le.
Jo egeszseget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!