Kezdőoldal » Egészség » Sérülések, balesetek » Csontrepedés vagy szalagszakad...

Csontrepedés vagy szalagszakadás? Melyik a jobb?

Figyelt kérdés

Tegnap délelőtt kiment a bokám. Először nem fájt, így tovább deszkáztam, majd amikor már éreztem, hogy kissé fáj, akkor hazamentem. Ott kiderült, hogy eléggé be van dagadva. Pihentettem, jegeltem, de nem javult. Vagyis a duzzanat kicsit lejjebb ment, de be volt kékülve-zöldülve a bokám külső oldala. Terhelni nem tudtam, még érintésre is fájt. Anyám hazaérkezése után taxival bementünk a sürgősségire.

Ott megröntgenezték. Ugyan törést nem, de valamiféle csontelváltozást láttak a bokámon, így a felvételt továbbküldték elemzésre a radiológusnak. Előzetes lelet alapján bokacsontrepedés/zúzódás vagy szalagszakadás lehet.

Kaptam egy gipszpólyát és a végleges eredményről majd telefonon értesítenek bennünket!

Mi lehet azaz elváltozás a bokámon, ami miatt nem zárható ki a csontsérülés sem? Melyik a jobb a zúzódás, a csontrepedés vagy a szalagszakadás? Melyik mennyi idő alatt gyógyul?

2023. júl. 30. 00:47
1 2
 11/20 A kérdező kommentje:

Nem érted, hogy mit írtam?

A #9-es hozzászólásomban egy orvosi oldalról idéztem, ami éppen azt írja, hogy a repedés nem más, mint a törésnek egy olyan enyhébb fajtája, ahol a csontszövet folyamatossága megszakad, de a csont nem törik át és nem mozdul el.

Kattints rá a linkre is, ami ott van. Én ezt az ellentmondást nem értem. Ami nincs, az mégis lehet, hogy van, csak nem olyan mértékű?

2023. júl. 30. 17:52
 12/20 anonim válasza:
Örülj neki, hogy nem tört el a bokád. Sajnos az enyém igen!
2023. júl. 30. 19:00
 13/20 anonim válasza:
71%

Kedves kérdező!

Az öcsémnek nagyjából másfél hónapja kiment a bokája a birkózó versenyen, bemelegítés közben. Apu bevitte a sürgősségire, ahol megtapogatták, megnyomogatták neki. Majd besz.rt a fájdalomtól. Megröntgenezték, megállapították, hogy nincs törés. Hazaküldték azzal, hogy pihentesse, ne terhelje. Felírtak neki egy darab mankót. Azzal a kiegészítéssel, hogyha 2 héten belül nem javul menjünk vissza.

Sajnos nem javult, így anyu visszavitte. Megint röntgen. Törés nincs, mehet haza. Ezután apu megkeresett egy magánorvost. Nem kevés pénzért ugyan, de fogadta az öcsémet. Már a röntgen csontszöveti elváltozást mutatott. Figyelve arra, hogy sugaras vizsgálatból a káros anyagok miatt nem ajánlott 24-48 órán belül egynél többet csinálni (főleg nem gyereknél), így másnap csinált egy MR-t. Ez kimutatta, hogy van egy gyenge repedés a bokájába valamint egy részleges bokaszalag-szakadása. Begipszelték a lábát 1 hétre. Most már bokarögzítővel ugyan, de úgymond szaladgál és nincsenek fájdalmai. Bár, hogyha kicsit többet rohangál, akkor még be-bedagad neki estére, de nem fáj.

Fel a fejjel!

2023. júl. 31. 07:49
 14/20 A kérdező kommentje:
Remélem, hogy 24 órán belül már tudok valami pontosat
2023. júl. 31. 21:11
 15/20 A kérdező kommentje:

Hívtak bennünket a radiológiáról. A doktornő közölte, hogy a röntgenkép és a leírt tünetek együttes értelmezése alapján egyértelműnek a TŰNIK, a külső bokacsont repedése, de MR nélkül NEM TUDJA 100%-bna egy kijelenteni. Sajnos MR vizsgálatra – mivel nem sürgős az eset – a legkorábbi időpont szeptember 19-e. Ekkor apám egyetlen kérdést tett fel először, ami így hangzott:

Mit jelent a csontrepedés pontosabban?

A válasz így hangzott (nagyjából):

A repedés csontszövet felületét ért olyan jellegű sérülés, ami felszín törésével jár, de a csont maga viszont nem törik el, és nem is mozdul ki a saját síkjából.

Erre apám reakciója:

Hány hét alatt is regenerálódik alapesetben egy külboka csontrepedés?

Válasz: 3-4 hét

Apu: Akkor miért 6-7 hétre adnak időpontot? És mi is a sürgős?

Válasz: daganatos betegek feltáró vizsgálata valamint a mentővel érkezők vizsgálata.

Apu: És ezeken felül:

Válasz: hmm… hmm…

Apu: Ön szerint egy 16 éves gyerek vizsgálata, akinek – laikus nyelvre lefordítva – kezdődő külboka törése van, nem sürgős, hogy valódi, teljes körű ellátást és kezelést kapjon, hogy a tényleges törést elkerüljük?

Válasz: hmm… hmm…

Apu: Tudja, mit tartsa fent az időpontot, majd átbeszéljük, hogy mi legyen és visszahívjuk.

Mi már tisztában voltunk azzal, hogy ilyen jellegű hozzáállás esetén magánorvoshoz fogunk fordulni. Az édesapám egyik kolléganőjének a férje, a sógora és az unokatestvérük szinte minden területre kiterjedő magánpraxist üzemeltetnek, szakorvosokkal. Apu már tegnap beszélt is velük. Megbeszélték, hogy a radiológiai eredmény mellett a további azonnali vagy legkésőbb pénteki (ekkor veszik elvileg le a lábamról a gipszsínt) vizsgálatoktól függően, lehet szó arról, hogy szükség esetén bemehetünk hozzájuk. A doki beleegyezett. A mai visszajelzéstől függően néztek időpontot. Ez alapján sürgősséggel holnap délelőtt 11-kor fogad. Vélhetően lesz szükség egy röntgenre, ill. egy MR vizsgálatra. Ő az én érdekemben mindkettőt ajánlja elvégezni. Az előbbi a vérömleny (ödéma) visszahúzódása után kimutathatja már a repedést, de az MR emellett a szalagsérülés kimutatására is alkalmas és eszerint kezdhető meg a tényleges kezelés. Azt elmondta, hogy 24 órán belül a két vizsgálatot nem ajánlott elvégezni, mert a sugarak nem tesznek jót a szervezetnek.

Apu már tegnap kifejtette, hogy a gyermekei egészsége esetén a pénz érdekli a legkevésbé.

Aztán felhívta a radiológust, aki tovább kapcsolta az MR – es orvoshoz, akivel apu közölte, hogy töröljék a szeptemberi időpontunkat, megoldjuk másképpen.

2023. aug. 1. 17:20
 16/20 anonim ***** válasza:
Magyar egészségügy. Az a vicces, hogy a szeptemberi időponttal még szerencsétek is lett volna. Nálunk vidéken már karácsony környékére osztogatják az időpontokat.
2023. aug. 1. 17:28
 17/20 anonim ***** válasza:
100%

Mielőbbi gyógyulást!

És van olyan, akinek már csak januárba adnak!

2023. aug. 1. 17:44
 18/20 anonim ***** válasza:
100%
Mielőbbi jobbulást!
2023. aug. 1. 17:56
 19/20 A kérdező kommentje:

Tegnap voltunk először a magán dokinál. A gipszlevételt követően szemrevételezte a bokámat, megnyomogatta, megmozgatta, majd megröntgenezte. Beigazolódott, hogy csontrepedésem van, ami elkezdett már összeforrni. Azt javasolta, hogy ennek ellenére csináltassunk egy MR-t is, mert a bokám jóval instabilabbnak tűnik annál, mint amit egy csontrepedés indokolna. Ő szalagra gondol, ami megsértette a csonthártyát. De biztosat csak az MR után mond. Erre holnap sor is kerül majd.

Ma délután voltunk újfent nála. Elkészült az MR, ami kimutatta, hogy részleges külső bokaszalag-szakadásom van. A folyamatos terhelés miatt lényegében szalag sért(h)ette meg a csonthártyát. Mivel ezt követően már időben léptünk úgymond, így megakadályoztuk, hogy a csonthártyát tovább "tépje" a szalag és ezáltal a csontból egy szilánkot leszakítson. 1 hétre fekvőgipszet kaptam, amit - figyelembe véve, hogy sportolok - vélhetően több hetes járógipsz fog követni. Jövő csütörtökön kell visszamenjünk!

2023. aug. 3. 16:42
 20/20 anonim válasza:
Mielőbbi teljes gyógyulást kívánok!
2023. aug. 6. 09:06
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!